Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Η Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών Πλοίων είναι αρμόδια για τεχνικά θέματα που αφορούν στη σχεδίαση, την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τα συστήματα ασφάλειας των πλοίων με ελληνική σημαία στους τομείς της ναυτικής ασφάλειας και πρόληψης της ρύπανσης, την παρακολούθηση της σχετικής διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας και την κατάρτιση τεχνικών κανονισμών των πλοίων καθώς και την παροχή σχετικών οδηγιών για την εφαρμογή της ισχύουσας τεχνικής νομοθεσίας για την κατασκευή και τον εξοπλισμό πλοίων υπό ελληνική σημαία.
Η Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών Πλοίων ασκεί τις αρμοδιότητες της μέσω των ακόλουθων Τμημάτων:
α. Τμήμα Κατασκευής, Ευστάθειας και Ενδιαίτησης.
β. Τμήμα Μηχανολογικών - ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, Συστημάτων και Εξοπλισμού.
γ. Τμήμα Πρόληψης Ρύπανσης και Φορτίων.
δ. Τμήμα Συντονισμού και Τεχνικών Κανονισμών.
2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Κατασκευής, Ευστάθειας και Ενδιαίτησης είναι οι ακόλουθες:
α) Η μελέτη και ο εν γένει χειρισμός θεμάτων επί της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν στην κατασκευή, ευστάθεια και ενδιαίτηση πλοίων υπό ελληνική σημαία. Τα θέματα που αφορούν στην κατασκευή, ευστάθεια και ενδιαίτηση των πλοίων συμπεριλαμβάνουν τη δομική κατασκευή και αντοχή πλοίου, τη στεγανή υποδιαίρεση, τον έλεγχο βλαβών, την άθικτη ευστάθεια και ευστάθεια έναντι βλάβης, την καταμέτρηση, τη γραμμή φόρτωσης και την ενδιαίτηση.
β) Η παρακολούθηση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θεμάτων που αφορούν κατασκευή, ευστάθεια και ενδιαίτηση των πλοίων καθώς και η διαβίβαση απόψεων επί των θεμάτων αυτών στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για τη διατύπωση των αντίστοιχων εθνικών θέσεων.
γ) Η τεκμηρίωση και κατάρτιση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων και τεχνικών κανονισμών επί θεμάτων που αφορούν στην κατασκευή, ευστάθεια και ενδιαίτηση των πλοίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Τεχνικών Κανονισμών.
δ) Η παροχή οδηγιών και εγκρίσεων επί ερωτημάτων και προτάσεων των εξουσιοδοτημένων Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων) και των Λιμενικών Αρχών που αφορούν στην εφαρμογή διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας επί θεμάτων κατασκευής, ευστάθειας και ενδιαίτησης πλοίων υπό ελληνική σημαία.
ε) Η έγκριση εξαιρέσεων, απαλλαγών, ισοδυναμιών και παρατάσεων πιστοποιητικών επί θεμάτων κατασκευής, ευστάθειας και ενδιαίτησης πλοίων, υπό ελληνική σημαία, στο πλαίσιο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και του πεδίου των αρμοδιοτήτων του Κλάδου.
στ) Ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν στην καταλληλότητα επί παντός καινοφανούς τύπου σκάφους ή πλοίου, καθώς και στη στοιβασία και στερέωση των εμπορευματοκιβωτίων ή άλλων ειδικών φορτίων στα πλοία.
ζ) Η έκδοση βεβαιώσεων χωρητικοτήτων πλοίων.
η) Η διενέργεια ελέγχων στα γραφεία των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), αναφορικά με το έργο τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Μηχανολογικών - ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, Συστημάτων και Εξοπλισμού είναι οι ακόλουθες:
α) Η μελέτη και ο εν γένει χειρισμός θεμάτων επί της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν στις μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και στα συστήματα και στον εξοπλισμό πλοίων υπό ελληνική σημαία. Τα θέματα που αφορούν στις μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στα συστήματα και στον εξοπλισμό των πλοίων συμπεριλαμβάνουν τις μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, την πυράντοχη υποδιαίρεση και πυροπροστασία, τα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα, το ναυτιλιακό και τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των πλοίων.
β) Η παρακολούθηση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θεμάτων που αφορούν στις μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και στα συστήματα και στον εξοπλισμό των πλοίων καθώς και η διαβίβαση απόψεων επί των θεμάτων αυτών στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για τη διατύπωση των αντίστοιχων εθνικών θέσεων.
γ) Η τεκμηρίωση και κατάρτιση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων και τεχνικών κανονισμών επί θεμάτων που αφορούν στις μηχανολογικές - ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και στα συστήματα και στον εξοπλισμό των πλοίων, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Τεχνικών Κανονισμών.
δ) Η παροχή οδηγιών και εγκρίσεων επί ερωτημάτων και προτάσεων των εξουσιοδοτημένων Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων) και των Λιμενικών Αρχών που αφορούν στην εφαρμογή διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας επί θεμάτων Μηχανολογικών - ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και συστημάτων και εξοπλισμού πλοίων υπό ελληνική σημαία,
ε) Η έγκριση εξαιρέσεων, απαλλαγών, ισοδυναμιών και παρατάσεων πιστοποιητικών επί θεμάτων Μηχανολογικών - ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και συστημάτων και εξοπλισμού πλοίων υπό ελληνική σημαία, στο πλαίσιο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και του πεδίου των αρμοδιοτήτων του Κλάδου.
στ) Ο χειρισμός θεμάτων έγκρισης εξοπλισμού και υλικών πλοίων υπό ελληνική σημαία και η μέριμνα ελέγχου των οργανισμών πιστοποίησης.
ζ) Η διενέργεια ελέγχων στα γραφεία των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), αναφορικά με το έργο τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πρόληψης Ρύπανσης και Φορτίων είναι οι ακόλουθες:
α) Η μελέτη και ο εν γένει χειρισμός θεμάτων επί της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν στην κατασκευή, εξοπλισμό και συστήματα πρόληψης ρύπανσης πλοίων υπό ελληνική σημαία και στα φορτία που φέρονται επί αυτών.
β) Η παρακολούθηση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, θεμάτων που αφορούν στην κατασκευή, εξοπλισμό και συστήματα πρόληψης ρύπανσης από πλοία και στα φορτία που φέρονται επί αυτών καθώς και η διαβίβαση απόψεων επί των θεμάτων αυτών στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για τη διατύπωση των αντίστοιχων εθνικών θέσεων.
γ) Η τεκμηρίωση και κατάρτιση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων και τεχνικών κανονισμών επί θεμάτων που αφορούν στην πρόληψη ρύπανσης από πλοία και στα φορτία που φέρονται επί αυτών, σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Τεχνικών Κανονισμών.
δ) Η παροχή οδηγιών και εγκρίσεων επί ερωτημάτων και προτάσεων των εξουσιοδοτημένων Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων) και των Λιμενικών Αρχών που αφορούν στην εφαρμογή διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας επί θεμάτων που αφορούν στην κατασκευή, εξοπλισμό και συστήματα πρόληψης ρύπανσης πλοίων υπό ελληνική σημαία και στα φορτία που φέρονται επί αυτών.
ε) Η έγκριση εξαιρέσεων, απαλλαγών, ισοδυναμιών και παρατάσεων πιστοποιητικών επί θεμάτων που αφορούν στην κατασκευή, εξοπλισμό και συστήματα πρόληψης ρύπανσης πλοίων υπό ελληνική σημαία και στα φορτία που φέρονται επί αυτών, στο πλαίσιο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και του πεδίου των αρμοδιοτήτων του Κλάδου.
στ) Η διενέργεια ελέγχων στα γραφεία των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), αναφορικά με το έργο τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.
5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Συντονισμού και Τεχνικών Κανονισμών είναι οι ακόλουθες:
α) Ο συντονισμός των κατά περίπτωση αρμοδίων Τμημάτων της Διεύθυνσης, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και η εισήγηση τρόπου αντιμετώπισης τους.
β) Η επεξεργασία των απόψεων των Τμημάτων της Διεύθυνσης για κατάρτιση διατάξεων νομοθετικών ρυθμίσεων και τεχνικών κανονισμών επί θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης και η διαβίβαση τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για την ενσωμάτωση τους στο εθνικό δίκαιο.
γ) Η παροχή οδηγιών και εγκρίσεων επί ερωτημάτων και προτάσεων των εξουσιοδοτημένων Αναγνωρισμένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων) και των Λιμενικών Αρχών που αφορούν στην εφαρμογή διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά σε αρμοδιότητες της Διεύθυνσης και η παροχή εξαιρέσεων, απαλλαγών, ισοδυναμιών και παρατάσεων πιστοποιητικών στο πλαίσιο εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και του πεδίου των αρμοδιοτήτων του Κλάδου, σε περιπτώσεις που αφορούν σε αρμοδιότητες πέραν του ενός Τμήματος της Διεύθυνσης, κατόπιν επεξεργασίας των απόψεων των επί μέρους Τμημάτων της Διεύθυνσης.
δ) Η παρακολούθηση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και κωδικοποίηση της ισχύουσας τεχνικής νομοθεσίας επί θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης σε συνεργασία με το Τμήμα Νομοθεσίας της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.
ε) Η τήρηση του αρχείου και της βιβλιοθήκης της Διεύθυνσης.
στ) Η μέριμνα για την προμήθεια και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού και αναλωσίμων για την αποτελεσματική λειτουργία της Διεύθυνσης.
ζ) Η διενέργεια ελέγχων στα γραφεία των Εξουσιοδοτημένων Οργανισμών (Νηογνωμόνων), αναφορικά με το έργο τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Τμήματος της Διεύθυνσης Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών.