Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας μεριμνά για τον καθορισμό όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, προς προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, τη θέσπιση εθνικού κανονιστικού πλαισίου επί θεμάτων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τεχνικά θέματα κατασκευής και εξοπλισμού πλοίων καθώς και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις που κυρώνει η Χώρα και την ενωσιακή νομοθεσία, την οργάνωση της διενέργειας και την άσκηση ελέγχων της ποιότητας (Quality Control) των επιθεωρήσεων των υπό ελληνική σημαία πλοίων καθώς και πλοίων με ξένη σημαία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο Κατανόησης των Παρισίων (Paris MoU), την αναγνώριση και εξουσιοδότηση των Αναγνωρισμένων Οργανισμών, το διοικητικό έλεγχο των ναυτικών ατυχημάτων, τη διαμόρφωση και υποστήριξη θέσεων και το συντονισμό ενεργειών επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, προγραμματίζει, σχεδιάζει, αναπτύσσει, θεσπίζει και εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο, οργανώνει επιχειρησιακά τα συστήματα παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και παράκτιας επιτήρησης θαλασσίου πεδίου που διαθέτει ή χρησιμοποιεί το Λιμενικό Σώμα - Ελληνικής Ακτοφυλακής και σχετίζονται με τον εντοπισμό των πλοίων, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της:
α) Τμήμα Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας και Ναυτικών Ατυχημάτων
β) Τμήμα Νομοθεσίας και Διεθνούς Συνεργασίας
γ) Τμήμα θαλάσσιας Επιτήρησης και Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων
δ) Τμήμα Οργάνωσης και Εποπτείας Επιθεωρήσεων Πλοίων (Paris MOU).
2. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας και Ναυτικών Ατυχημάτων είναι οι ακόλουθες:
α) Η καταγραφή, οργάνωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και στατιστική ανάλυση στοιχείων και η έκδοση οδηγιών για την ασφάλεια (safety) της ναυσιπλοΐας.
β) Η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για θαλάσσιους και ναυτιλιακούς κινδύνους, η μέριμνα για την λήψη και την παρακολούθηση μέτρων αποτροπής και άρσης αυτών και η συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσίας και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
γ) Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των πλοίων με τους Διεθνείς Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεων (ΔΚΑΣ).
δ) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέματα ναυτικών ατυχημάτων και ο συντονισμός των ενεργειών προς διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων των υπό ελληνική σημαία πλοίων και πλοίων στα οποία εργάζονται Έλληνες ναυτικοί ή επιβαίνουν Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης και λειτουργίας των Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) και των λοιπών οργάνων διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων.
ε) Η συνεργασία με την Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), για την υλοποίηση του έργου της, καθώς και με αντίστοιχες Υπηρεσίες ή Αρχές και Φορείς τεχνικής και διοικητικής διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων άλλων κρατών καθώς και Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και Νηογνώμονες για ναυτικά ατυχήματα πλοίων υπό ελληνική σημαία.
στ) Η λήψη προληπτικών και διορθωτικών μέτρων με βάση τα αποτελέσματα διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων.
3. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Νομοθεσίας και Διεθνούς Συνεργασίας είναι οι ακόλουθες:
α) Η παρακολούθηση της διαμόρφωσης της νομοθεσίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών στον τομέα της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η μέριμνα για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και η διαμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας σε όλο το εύρος του παραπάνω τομέα που συμπεριλαμβάνει θέματα κατασκευής και εξοπλισμού πλοίων.
β) Η εκδίκαση των προσφυγών κατά αποφάσεων επιβολής προστίμου, σύμφωνα με το άρθρο 45 του νομοθετικού διατάγματος 187/1973 (ΦΕΚ 261/Α/1973), για θέματα αρμοδιότητας Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας η τήρηση αρχείου για κυρώσεις που επεβλήθησαν, ο συντονισμός κάθε άλλης διαδικαστικής πράξης για την επιβολή κυρώσεων σε υπευθύνους παραβάσεων στον τομέα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και ναυτικής ασφάλειας (maritime safety) και η, σύμφωνα με τη νομοθεσία, διατύπωση απόψεων επί ενδικοφανών προσφυγών που εξετάζονται από το, κατά περίπτωση, αρμόδιο όργανο επί θεμάτων αρμοδιότητος της Διεύθυνσης.
γ) Η μέριμνα για την αναγνώριση και την παροχή εξουσιοδότησης/ αναγνώρισης σε Οργανισμούς και Νηογνώμονες για τον έλεγχο των πλοίων, πλην των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση ζ' της παραγράφου 4 του άρθρου 28.
δ) Η μέριμνα και ο συντονισμός για την εκπροσώπηση και συμμετοχή στις συνόδους των οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) επί θεμάτων αρμοδιότητός της.
ε) Ο συντονισμός των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής επί διεθνών και διμερών θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ναυτικής ασφάλειας (maritime safety), έρευνας και διάσωσης και ο καθορισμός εθνικών θέσεων, προτεραιοτήτων και στόχων.
4. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Θαλάσσιας Επιτήρησης και Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων είναι οι ακόλουθες:
α) Η συνεργασία ως Εθνική Αρμόδια Αρχή (ΕAA) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία του Συστήματος της 'Ενωσης SafeSeaNet.
β) Η επιχειρησιακή εποπτεία των γραφείων SafeSeaNet των κατά τόπους λιμενικών αρχών.
γ) Η επιχειρησιακή 24ωρη λειτουργία και οργάνωση της Εθνικής Αρμόδιας Αρχής για το SafeSeaNet καθώς και η διαχείριση της βάσης δεδομένων πλοίων που φέρουν συσκευές LRIT.
δ) Η συνεργασία ως Εθνική Αρμόδια Αρχή με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λειτουργία του Κέντρου Δεδομένων του Συστήματος Αναγνώρισης και Εντοπισμού Πλοίων Μεγάλης Εμβέλειας (LRIT).
ε) Η διαχείριση της βάσης δεδομένων πλοίων που φέρουν συσκευές LRIT.
στ) Η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας των συσκευών LRIT των υπό ελληνική σημαία πλοίων και η συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης πλοίων για έλεγχο συμμόρφωσης.
ζ) Η επιτελική εποπτεία και επιχειρησιακή εκμετάλλευση της παράκτιας υποδομής AIS και μέριμνα για τη διασύνδεση του εθνικού συστήματος AIS με αντίστοιχα συστήματα.
η) Ο σχεδιασμός, ο προσδιορισμός μελλοντικών λειτουργικών αναγκών, η υποβολή προτάσεων και η παρακολούθηση έργων αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού υφιστάμενων συστημάτων ναυτιλιακών πληροφοριών πλοίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες για τεχνικά θέματα διευθύνσεις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής
θ) Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής διοίκησης, ως Εθνική Αρμόδια Αρχή για την ανάπτυξη της Εθνικής Ενιαίας Ναυτιλιακής Θυρίδας.
ι) Η αξιολόγηση και διάχυση των διαθέσιμων πληροφοριών που συλλέγονται από τα συστήματα ναυτιλιακών πληροφοριών πλοίων προς τα Κέντρο Επιχειρήσεων, Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ή τις λοιπές Υπηρεσίες Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς υποβοήθηση του έργου τους.
ι)α) Η επιχειρησιακή λειτουργία και οργάνωση του Εθνικού VTMIS και των τοπικών Κέντρων VTS, o συντονισμός του έργου τους καθώς και η θέσπιση τυποποιημένων διαδικασιών και παρακολούθηση εφαρμογής αυτών από τα τοπικά Κέντρα VTS, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα και κανόνες.
ι)β) Η παρακολούθηση των εφαρμοζόμενων μεθόδων, καινοτόμων τεχνολογιών και εξελίξεων διεθνώς στον τομέα παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και η αξιοποίηση αυτών.
ι)γ) Ο προγραμματισμός, η ιεράρχηση, ο σχεδιασμός, ο προσδιορισμός των λειτουργικών αναγκών και η υποβολή προτάσεων που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση νέων συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης ανά την επικράτεια, καθώς και στον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση των υπαρχόντων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
ι)δ) Η λειτουργική εκμετάλλευση και επιχειρησιακή οργάνωση του παράκτιου Εθνικού Συστήματος επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου.
ι)ε) Η παρακολούθηση και διαχείριση έργων που αφορούν στην υλοποίηση νέων συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης και συστημάτων VTS/VTMIS ανά την επικράτεια, καθώς και στον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση των υπαρχόντων, σε συνεργασία με λοιπές Υπηρεσίες.
ι)στ) Η συνδρομή σε θέματα διαλειτουργικότητας, συνεργασίας και διασύνδεσης συστημάτων και μέσων παράκτιας επιτήρησης και διαχείρισης θαλάσσιας κυκλοφορίας, κρατικών φορέων και υπηρεσιών, με σκοπό το σχηματισμό ενιαίας εικόνας του θαλάσσιου πεδίου.
ι)ζ) Η συμμετοχή σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή φορείς, για θέματα που αφορούν σε συστήματα επιτήρησης θαλασσίου χώρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης.
ι)η) Η αξιολόγηση και διάχυση των διαθέσιμων πληροφοριών που συλλέγονται από τα συστήματα επιτήρησης θαλασσίου πεδίου, παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και ναυτιλιακών πληροφοριών πλοίων.
ι)θ) Η παρακολούθηση και συντονισμός εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων επιτήρησης θαλασσίου πεδίου, η υποβολή προτάσεων προμήθειας κατάλληλου εξοπλισμού και μέσων επιτήρησης των θαλασσίου πεδίου.
5. Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Εποπτείας Επιθεωρήσεων Πλοίων (Paris MOU) είναι οι ακόλουθες:
α) η παρακολούθηση των εργασιών των οργάνων του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MOU),
β) ο συντονισμός και η παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών για την εφαρμογή του Paris MOU για ξένα πλοία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες ή πλοία υπό ελληνική σημαία που βρίσκονται στην αλλοδαπή,
γ) η ενημέρωση εθνικών και ενωσιακών βάσεων δεδομένων για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και η διαχείριση της προσβασιμότητας σε αυτές,
δ) η μέριμνα για τον καθορισμό και τη διατήρηση των προσόντων των επιθεωρητών Paris MoU, την εκπαίδευση και τη διαρκή επιμόρφωση τους.
ε) Η διαμόρφωση, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, διαδικασιών και η από κοινού παροχή κατευθυντηρίων οδηγιών προς τις Λιμενικές Αρχές, για τη διενέργεια ελέγχων σε πλοία υπό ξένη σημαία (εκτός πλαισίου του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων Paris MoU) που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες προς διαπίστωση της εφαρμογής της διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας.