Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών είναι:
α. Η διαμόρφωση προτάσεων αναπτυξιακής εθνικής στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών, η καθιέρωση της Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών και συναφών προς αυτή κειμένων, καθώς και η παρακολούθηση της αξιόπιστης εφαρμογής της.
β. Ο σχεδιασμός, η τεκμηρίωση, η παρακολούθηση και η εφαρμογή πολιτικής Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και ο συντονισμός της έγκαιρης και ορθής διαχείρισης των σχετικών βάσεων δεδομένων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
γ. Η διαμόρφωση θέσεων και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών για θέματα μεταφορών και οδικής ασφάλειας σε διακρατικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
δ. Η παρακολούθηση της έγκαιρης και ορθής εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου σε θέματα μεταφορών και οδικής ασφάλειας.
ε. Η προώθηση πολιτικής για καινοτόμες εφαρμογές, όπως αυτές των ευφυών συστημάτων μεταφορών, των αειφορικών συστημάτων μεταφορών και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
στ. Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ευκαιριών για την εξυπηρέτηση της πολιτικής και στρατηγικής των μεταφορών, της οδικής ασφάλειας και πτυχών τους, δια της προώθησης και του συντονισμού ερευνητικών και διαρθρωτικών προγραμμάτων.
ζ. Η επεξεργασία και εισήγηση μέτρων ανάπτυξης του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.
η. Η επεξεργασία και καθιέρωση μέτρων συντονισμένης ανάπτυξης ώριμων καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα των μεταφορών και της οδικής ασφάλειας, όπως τα ευφυή συστήματα μεταφορών, η εφοδιαστική και η αειφορία για την εισαγωγή και εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.
θ. Η τήρηση των σχετικών Μητρώων δια των αρμόδιων τμημάτων.
ι. Η υποστήριξη στον προγραμματισμό των απαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη αεροδρομίων επί χερσαίας και υδάτινης επιφάνειας καθώς και η διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων που προκύπτουν από την αποκρατικοποίηση των εταιρειών του ομίλου της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.
ι)α. Η διαχείριση, μέσω των αρμόδιων τμημάτων, λειτουργικών ή τεχνικών θεμάτων των Αρχών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα ο Υπουργός και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει το Υπουργείο:
α)α. Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων.
β)β. Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων.
γ)γ. Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).
δ)δ. Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
ε)ε. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
στ)στ. Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής.
ζ)ζ. Ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου Α.Ε.
2. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μεταφορών συγκροτείται από τα ακόλουθα Τμήματα:
α. Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Μεταφορών.
β. Τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
γ. Τμήμα Εναέριων Μεταφορών.
δ. Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
3. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Ανάπτυξης ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ περιλαμβάνονται:
α. Η καθιέρωση Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών και συναφών προς αυτή διαδικασιών/κειμένων καθώς και η παρακολούθηση της αξιόπιστης εφαρμογής της.
β. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μεταφορών (σιδηροδρομικές μεταφορές, οδικές μεταφορές, αεροπορικές μεταφορές, συνδυασμένες μεταφορές, αστικές συγκοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα κ.λ.π.).
γ. Η συλλογή δεδομένων από εμπλεκόμενους φορείς, η τροφοδότηση και λειτουργία Εθνικής Πλατφόρμας Μεταφορών με την εκτέλεση σεναρίων με στόχο τις ενημερωμένες προβλέψεις μεταφορών.
δ. Η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς αναφορών που αφορούν τα δίκτυα μεταφορών και τους σχετικούς δείκτες.
ε. Η υποστήριξη της εκπροσώπησης του Υπουργείου σε διακρατικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα αρμοδιότητάς του.
στ. Η συγκέντρωση, φύλαξη και τήρηση αρχείου Μελετών για θέματα Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας.
ζ. Η ανάπτυξη, η τεκμηρίωση, η παρακολούθηση και η εφαρμογή πολιτικής Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και ο συντονισμός της έγκαιρης και ορθής διαχείρισης των σχετικών βάσεων δεδομένων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
η. Η παρακολούθηση και συνεχής ενημέρωση επί των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στους ανωτέρω τομείς, σε τεχνολογικό και θεσμικό επίπεδο και η ενεργός συμμετοχή στις σχετικές δράσεις.
θ. Ο προγραμματισμός, η υλοποίηση και η παρακολούθηση προγραμμάτων εδαφικής-διακρατικής συνεργασίας.
ι. Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, χρηματοδοτικών εργαλείων και ευκαιριών για την εξυπηρέτηση της πολιτικής μεταφορών και οδικής ασφάλειας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς.
ι)α. Η επεξεργασία, ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθησης της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής και αρχιτεκτονικής ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS) καθώς και η αξιολόγηση, η προώθηση και η εφαρμογή των σχετικών με αυτά δράσεων.
ι)β. Η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών μέσω και της προώθησης και διαχείρισης ερευνητικών και διαρθρωτικών προγραμμάτων και μελετών.
ι)γ. Η συμμετοχή στην ανάπτυξη και η παρακολούθηση των καινοτομιών και καινοτόμων εφαρμογών που εισάγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στον τομέα των μεταφορών και της οδικής ασφάλειας.
ι)δ. Η προώθηση της συντονισμένης εισαγωγής καινοτομιών στις Μεταφορές και στην Οδική Ασφάλεια, σε εθνικό επίπεδο.
ι)ε. Η παρακολούθηση της εφαρμογής καινοτομιών για τις Μεταφορές και την Οδική Ασφάλεια και η αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας τους.
ι)στ. Η καταγραφή, παρακολούθηση και επεξεργασία των κρίσιμων δεικτών επίδοσης των εφαρμογών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών και η βελτίωση της θέσης της χώρας σε σχέση με τους δείκτες αυτούς.
ι)ζ. Η εισήγηση μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη των επαγγελματιών στον κλάδο των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.
4. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας περιλαμβάνονται:
α. Η επεξεργασία, εισήγηση και παρακολούθηση του θεσμικού πλαισίου για τη βέλτιστη ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
β. Η επεξεργασία, η εισήγηση και παρακολούθηση του θεσμικού πλαισίου για τα Εμπορευματικά Κέντρα και για τα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, κατά λόγο αρμοδιότητας.
γ. Η επεξεργασία, ανάπτυξη και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική, καθώς και η αξιολόγηση, προώθηση και εφαρμογή σχετικών δράσεων, κατά λόγο αρμοδιότητας.
δ. Η καταγραφή, παρακολούθηση και επεξεργασία των κρίσιμων δεικτών επίδοσης του κλάδου της Εφοδιαστικής (KPI).
ε. Η εισήγηση μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη των επαγγελματιών στον κλάδο της Εφοδιαστικής.
στ. Η παρακολούθηση και συνεχής ενημέρωση επί των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στους ανωτέρω τομείς, σε θεσμικό και τεχνολογικό επίπεδο.
ζ. Η υποστήριξη της εκπροσώπησης του Υπουργείου σε διακρατικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα Εφοδιαστικής.
5. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ περιλαμβάνονται:
α. Η επεξεργασία μέτρων και δράσεων για την υλοποίηση των πολιτικών του τομέα εναέριων μεταφορών αρμοδιότητας του Υπουργείου.
β. Ο συντονισμός, η παρακολούθηση της εφαρμογής τους και η αξιολόγησή τους.
γ. Η μέριμνα για τη συγκέντρωση στοιχείων και δεδομένων που απαιτούνται για την άσκηση των ανωτέρω πολιτικών.
δ. Η επικουρία του Υπουργού στη στρατηγική ανάπτυξης, λειτουργίας και αξιοποίησης αερολιμένων και υδατοδρομίων.
ε. Η παροχή στοιχείων σε δικαστικές υποθέσεις για θέματα των υπό εκκαθάριση εταιρειών του ομίλου της πρώην Ολυμπιακής.
στ. Η τήρηση του Μητρώου υδατοδρομίων και κάθε άλλου σχετικού μητρώου.
ζ. Η ανάπτυξη, η τεκμηρίωση, η παρακολούθηση και η εφαρμογή πολιτικής δικτύων αεροδρομίων επί χερσαίας και υδάτινης επιφάνειας καθώς και ο συντονισμός της έγκαιρης και ορθής διαχείρισης των σχετικών βάσεων δεδομένων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
6. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ περιλαμβάνονται:
α. Η εισήγηση, επεξεργασία και εποπτεία εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου και των κανονιστικών και ρυθμιστικών διατάξεων που αφορούν στην ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
β. Η εισήγηση, επεξεργασία και κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη χώρα μας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, και η παρακολούθηση της εφαρμογής του.
γ. Η υποστήριξη, μέσω οδηγιών, επιμορφωτικών προγραμμάτων κ.α. σε φορείς που αναπτύσσουν ή υλοποιούν σχέδια και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
δ. Η παρακολούθηση και ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες και όργανα για την εναρμόνιση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών και η υποστήριξη της εκπροσώπησης στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.
ε. Η εισήγηση μέτρων για την ανάπτυξη επικοινωνιακής πολιτικής για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της εξασφάλισης της προσβασιμότητας, της ασφαλούς μετακίνησης και της προστασίας του περιβάλλοντος στον τομέα των μεταφορών.
στ. Η εποπτεία της διαδικασίας ανάπτυξης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και η παρακολούθηση/ αξιολόγηση της υλοποίησής τους.
ζ. Η παρακολούθηση και ο συντονισμός της προετοιμασίας και διαμόρφωσης των θέσεων για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
η. Η υποστήριξη της εκπροσώπησης του Υπουργείου σε διακρατικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε θέματα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.