Προεδρικό διάταγμα 11/6/80 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Σύνδεση όγκων - Διάταξη κτιρίων - Μορφολογικά στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η διάταξις των όγκων των κτιρίων επιβάλλεται να προσαρμόζεται εις τα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος, ως προς την σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίας των επιμέρους όγκων. Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση τμημάτων του όγκου του κτηρίου,μέχρι και της δημιουργίας περισσότερων απολύτως διακεκριμένων κτιρίων, εάν τούτο επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος.

 

2. Επιβάλλεται η κατασκευή τετρακλινούς ή πολυκλινούς στέγης πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και βοηθητικά κτίρια και προσκτίσματα είναι δυνατή η κατασκευή δικλινούς ή μονοκλινούς στέγης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, με τις απολύτως ελάχιστες κατά τα παραδοσιακά πρότυπα κλίσεις και πάντως όχι μεγαλύτερες των 40%. Η επικάλυψη της στέγης επιβάλλεται να γίνεται με σχιστόπλακες.

 

Δύναται η επικάλυψη να γίνεται και με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια μόνον στους οικισμούς της ομάδας ΙΙΙ και στους ακόλουθους οικισμούς της ομάδας ΙΙ.

 

Άγιος Ονούφριος

Άνω Βόλος

Αργαλαστή

Κάλαμος

Κανάλια

Λαμπινού

Λαύκος

Λεφόκαστρο

Λύρη

Μηλίνα

Ξυνόβρυση

Παναγία Τρικερίου

Προμύρι

Συκή

Τρίκερι

Χόρτο

 

Επίσης στον οικισμό Κατηχώρι η επικάλυψη δύναται να γίνεται και με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο Β1 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 

3. Απαγορεύεται η έναρξις και εκτέλεσις των οικοδομικών εργασιών αιτίες ακολουθούν αυτές του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου προ της πλήρους περατώσεως των εργασιών κατασκευής της στέγης και της επικεράμωσης αυτής.

 

4. Οι όψεις των κτιρίων δέον όπως προσαρμόζονται εις τα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος με τις ακολούθους υποδείξεις:

 

α) Απαγορεύεται η διαμόρφωσις επιπέδου όψεως του κτιρίου με τον οριζόντιο άξονα να κυριαρχεί, λαμβανομένων προς τούτο υπόψη και των μελλοντικών ορόφων των δυναμένων να κτισθούν νομίμως. Σε κάθε περίπτωση δύναται η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κατά την κρίσιν της, εις ειδικές περιπτώσεις να επιτρέπει άλλως.

 

β) Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν η κατασκευή ακολουθεί την παραδοσιακή μορφήν επιβάλλεται ο μελετητής να προβλέψει δια την ενίσχυσιν αυτής κατά ίσα διαστήματα διαζώματα (σενάζ) εκ ξύλου συμπαγούς ή ωπλισμένου σκυροδέματος ύψους 0,10 m έως 0,17 m.

 

γ) Οι χρωματισμοί των τοίχων εξωτερικώς επιβάλλεται να γίνονται δια λευκού χρώματος ή ελαφρών αποχρώσεων αυτού. Η χρήσις ετέρου χρώματος επιτρέπεται εφ' όσον τούτο κυριαρχεί ή επαναλαμβάνεται συχνά εις τα παραδοσιακά κτίρια της πλησίον περιοχής

 

δ) Οι καπνοδόχοι των εστιών (τζάκια) και οι σωλήνες αποχετεύσεων και των εν γένει εγκαταστάσεων δέον να τοποθετούνται εξ' ολοκλήρου εντός του σώματος του τοίχου (εντοιχισμένοι) ή εφ όσον τούτο δεν είναι εφικτό, να τοποθετούνται εις το εσωτερικόν του κτιρίου.

 

5. Άπαντα τα κουφώματα των όψεων των κτιρίων επιβάλλεται να είναι ξύλινα ως ακολούθως:

 

α) Τα υαλοστάσια να χωρίζονται δι υποδιαιρέσεων (καϊτίων) εις τετράγωνα ή ορθογώνια πλαίσια.

 

β) Τα εξώφυλλα πρέπει να είναι ταμπλαδωτά ή καρφωτά (σανιδωτά) ή περσιδωτά σε περιπτώσεις προσθηκών σε κύριο κτίριο που διαθέτει περσιδωτά παράθυρα ή σε οικισμούς που κυριαρχεί ο παρόμοιος τύπος κουφώματος, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

γ) Τα ανοίγματα επιβάλλεται ν' ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα, τόσον ως προς την θέσιν αυτών εις το κτίριον (και όροφο), όσον και ως προς την μορφήν και τις συνήθεις αυτών αναλογίας και διαστάσεις.

 

δ) Τα ανοίγματα των καταστημάτων δέον να είναι περιορισμένων διαστάσεων εις τρόπον ώστε να μην επέρχεται διάλυσις των όγκων των κτιρίων εις την βάσιν αυτού, τα δε κουφώματα των όγκων των κτιρίων εις την βάσιν αυτού, τα δε κουφώματα αυτών θα είναι αναλόγου κατασκευής με τα υπόλοιπα κουφώματα του κτίσματος (ταμπλαδωτά καρφωτά).

 

ε) Επιτρέπεται η τοποθέτησις σιδηρών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας εις παράθυρα και θύρας, μορφής απλής (ράβδοι διατομής στρογγυλής ή τετραγώνου, οι οποίες σχηματίζουν τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα). Ταύτα υποχρεωτικώς θα χρωματίζονται μαύρα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 5 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο Β2 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 

6. Επιτρέπεται η κατασκευή των κατωτέρω στοιχείων.

 

α) Προεξοχών χώρων (κλειστοί εξώστες) εις τον τελευταίον επιτρεπόμενο όροφο του κτιρίου και εις όλες τις όψεις αυτού. Το μέγιστον πλάτος αυτών μετρούμενο εκ της αντιστοίχου όψεως του κτιρίου δεν θα υπερβαίνει τα 0,60 m, το δε ολικό μήκος των δεν θα υπερβαίνει το 1/2 της περιμέτρου του ορόφου. Εις τα υπόλοιπα τμήματα του ιδίου ορόφου του κτιρίου επιτρέπεται προεξοχή αυτού μέχρι 0,20 m πλάτους. Όλες οι ως άνω προεξοχές προσμετρούνται εις τον συντελεστή δομήσεως του οικοπέδου. Εφ' όσον προβλέπεται η κατασκευή εις τον τελευταίον όροφο διωρόφου οικοδομής κλειστών εξωστών επιβάλλεται όπως το ισόγειο έχει μικτό εξωτερικόν ύψος 3,50 m μετρούμενο από του χαμηλότερου σημείου του ίχνους της οικοδομής (τομής των όψεων αυτής μετά του φυσικώς ή προϋφιστάμενου τεχνητώς διαμορφωμένου εδάφους). Σε περίπτωση όμως τριωρόφου οικοδομής επιβάλλεται όπως οι δυο πρώτοι όροφοι έχουν μικτό εξωτερικόν ύψος 6,50 m μετρούμενο κατά τον αυτόν ως άνω τρόπον ακριβώς. Μικρές αποκλίσεις από του κατά τα ως άνω οριζομένου ύψους επιτρέπονται μόνον μετά έγκριση της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Το ελεύθερον ύψος ορόφου δέον όπως είναι τουλάχιστον 2,40 m.

 

β) Ανοικτών εξωστών στους οικισμούς της ομάδας ΙΙΙ περιορισμένων διαστάσεων ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Οι ως άνω εξώστες θα καλύπτονται με την προέκταση της στέγης του κτιρίου πλην των περιπτώσεων εξωστών σε πρόβολο εις κατοικίας διώροφους αγροτικού τύπου, δια τους οποίους δεν απαιτείται η επιστέγαση των. Πάντως, ο τρόπος κατασκευής και η μορφή των εξωστών δέον όπως, εναρμονίζονται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου.

 

γ) Απαγορεύεται η κατασκευή εξωστών εν εσοχή (ημιυπαίθριων χώρων) σε οικοδομές που βρίσκονται στους οικισμούς των ομάδων ΙΙ και ΙΙΙ πλην των περιπτώσεων κατασκευής εξωστών σε πρόβολο σε κατοικίες διώροφες αγροτικού ή νεοκλασικού τύπου, για τους οποίους δεν απαιτείται η επιστέγασή του.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή εξωστών εν εσοχή σε οικοδομές που βρίσκονται στους οικισμούς όλων των ομάδων στο ισόγειο ή στην περίπτωση τριωρόφου οικοδομής στον τελευταίο όροφο αυτής, μεγίστου πλάτους 2.00 m και μεγίστου μήκους μέχρι το 1/3 του μήκους της αντίστοιχης όψης του κτιρίου.

 

Απαγορεύεται η κατασκευή γωνιακών εξωστών εν εσοχή.

 

Οι εν εσοχή εξώστες κατασκευάζονται μέσα στο περίγραμμα - όγκο του κτιρίου και δεν προσμετράται επιφάνεια στο συντελεστή δόμησης μέχρι 10% της συνολικής δομημένης επιφάνειας.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή σε πρόβολο ενός ανοικτού εξώστη στους οικισμούς των ομάδων Ι και ΙΙ, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, σε κάθε μία εκ των δύο κυρίων όψεων του κτιρίου στον τελευταίο όροφο πλάτους (καθέτως προς την όψη) όχι μεγαλύτερου του 1,20 m και μήκους όχι μεγαλύτερου του 1,80 m. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη κατασκευή εξωστών σε πρόβολο και κλειστών εξωστών (σαχνισιών) στην ίδια όψη του κτιρίου.

 

Απαγορεύεται η προσθήκη εξωστών σε πρόβολο σε υφιστάμενα κτίρια.

 

δ) Η ελάχιστη απόσταση όψεων με εξώστες σε πρόβολο από όριο των παρακειμένων και απέναντι οικοπέδων ορίζεται σε 4 m. Σε περίπτωση ανέγερσης περισσοτέρων του ενός κτιρίου εντός του ιδίου οικοπέδου, η μεταξύ τους απόσταση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από 2,5 m, ο δε ελεύθερος χώρος μεταξύ τους πρέπει να δενδροφυτεύεται κατά τα 2/3 της επιφανείας του.

 

ε) Τα κιγκλιδώματα των ανοικτών εν εσοχή ή εν προβόλων εξωστών δέον να είναι απλής μορφής ξύλινα ή σιδηρά,εν αρμονία προς τα τοιαύτα του αμέσου περιβάλλοντος της οικοδομής, κατά τα παραδοσιακά πρότυπα και συμφώνως προς τις υποδείξεις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Δια τους οικισμούς τους περιλαμβανόμενους εις την ομάδα ΙΙΙ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος επιτρέπεται η τοποθέτησις μεταλλικών κιγκλιδωμάτων ή η κατασκευή συμπαγών στηθαίων.

 

Απαγορεύεται όμως η χρησιμοποίησις υαλοπινάκων εν γένει ή πλαστικών υλικών ως κυρίων ή δευτερευόντων των στοιχείων των κιγκλιδωμάτων.

 

Τα σχέδια των κιγκλιδωμάτων των εξωστών και των κουφωμάτων εγκρίνονται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και συνοδεύουν υποχρεωτικά την έκδοση οικοδομικής αδείας.

 

στ) Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής συμπαγούς κλίμακας παράλληλα και σε επαφή με την όψη του κτιρίου μέχρι ύψος 2,40 m από τον περιβάλλοντα χώρο, για τους οικισμούς των ομάδων ΙΙ και ΙΙΙ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 6 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους Β3, Β4, Β4, Β6, Β7 και Β8 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 

7. α) Οι μαντρότοιχοι εις τους οικισμούς τους περιλαμβανόμενους εις την ομάδα 1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος επιβάλλεται να κατασκευάζονται από εμφανή λιθοδομή ολόσωμη (όχι επένδυση). Εις τους οικισμούς των ομάδων ΙΙ και ΙΙΙ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος, δύναται αυτοί να κατασκευάζονται και από οπτοπλινθοδομή επιχρισμένη εξωτερικώς με κοινόν τριφτό επίχρισμα, να έχουν δε πλάτος τουλάχιστον 0,20 m. Το ύψος των δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,00 m. Οσάκις οι μαντρότοιχοι χρησιμεύουν συγχρόνως και ως τοίχοι αντιστηρίξεως δύνανται να υπερβούν το ύψος των 2,00 m, αν αυτό κριθή απαραίτητον και εγκριθεί τούτο υπό της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β) Οι αυλόθυρες της κυρίας εισόδου επιβάλλεται να είναι ξύλινες. Εις περίπτωσιν μαντρότοιχου με ύψος μεγαλύτερο του ενός μέτρου η αυλόθυρα της κυρίας εισόδου επιβάλλεται να είναι στεγασμένη με τετράκλινη ή δίκλινη στέγη.

 

8. Εγκαταστάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων.

 

α) Έκαστον έργον υποδομής των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειον. Η τοποθέτησις των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π. ως και παντός ετέρου στοιχείου των παροχών των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας επιβάλλεται να γίνεται εις μη προβαλλόμενη θέσιν των κοινοχρήστων χώρων.

 

β) Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφελείας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κ.λ.π.) υποχρεούνται ν' αναλαμβάνουν με ίδιες δαπάνες την εγκατάσταση ή την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών των εις την περιοχήν ώστε να διατηρείται η μορφή του συνόλου.

 

Επίσης υποχρεούνται ν' αναλαμβάνουν την αποκατάστασιν της αρχικής μορφής οδών και κοινοχρήστων χώρων εις τους οποίους επενέβησαν δια την εγκατάσταση των δικτύων των.

 

γ) Εκάστη εργασία αφορώσα εις την διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται κατά τρόπον προσαρμοζόμενο εις τα παραδοσιακά πρότυπα και κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

δ) Επιβάλλεται η εγκατάστασις ανά έκαστον οικοδομικό τετράγωνον μιας ομαδικής κεραίας τηλεοράσεως και εις μη προβαλλόμενη θέσιν. Εφ' όσον υπάρχουν εις οικοδομικό τετράγωνον, μία ή περισσότερους μεμονωμένες κεραίες, αυτές αντικαθίστανται δια μιας που εξυπηρετεί ολόκληρον το οικοδομικό τετράγωνον.

 

Εις περίπτωσιν καθ' ην, δι' οιονδήποτε λόγον δεν είναι εφικτή η εγκατάστασις, κατά τα ως άνω ομαδικής κεραίας τηλεοράσεως, οι μεμονωμένως εγκαθιστάμενες τοιαύτες, δέον να τοποθετούνται εγγύς του κτιρίου και της περιφράξεως, ώστε να μην είναι αισθητή η παρουσία των, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι δυνατή η λήψις του οπτικού και ακουστικού σήματος.

 

ε) Δεν επιτρέπεται γενικώς η ανάρτησις φωτεινών επιγραφών ή διαφημίσεων. Επιτρέπεται η ανάρτησις απλών επιγραφών κοινών ή εγχρώμων κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ήτις θέλει εγκρίνει και την θέσιν, τις διαστάσεις και την μορφήν αυτών.

 

Οι επιγραφές πρέπει να είναι αναγεγραμμένες εις την Ελληνική γλώσσαν. Επιτρέπεται η ύπαρξις ομού μετά της Ελληνικής επιγραφής και ξενόγλωσσων τοιούτων (που να μεταφράζουν την Ελληνική) υπό τον όρον ότι τα ξενόγλωσσα στοιχεία δεν θα υπερβαίνουν εις μέγεθος τα Ελληνικά.

 

στ) Δεν επιτρέπεται η ανάρτησις επιγραφών επί στηθαίων δωμάτων, εξωστών και κλιμάκων, καθώς και η τοποθέτησις ικριωμάτων εν γένει επί δωμάτων των κτιρίων εντός των ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων και των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού. Ομοίως δεν επιτρέπεται η τοποθέτησις διαφημίσεων εις χώρους με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και αρχαιολογικούς χώρους.

 

ζ) Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ή η αλλαγή οποιουδήποτε στοιχείου κοινοχρήστων χώρων ως πλακοστρώσεων οδών και πλατειών, φρεάτων κρηνών, αναβαθμών, δένδρων και τοξωτών ανοιγμάτων. Εις περίπτωσιν κατά την οποίαν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δια την κατεδάφιση ή αντικατάστασιν ή αναμόρφωση τινός εκ των στοιχείων των κοινοχρήστων χώρων απαιτείται έγκρισις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου

 

η) Η επικάλυψις των οδών και πλατειών επιβάλλεται να γίνεται κατά τους παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής ή με σύγχρονα υλικά κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

θ) Επιτρέπεται η κατασκευή πετασμάτων δια μονόχρωμου υφάσματος μόνον εις περίπτωσιν καταστημάτων και χώρων παραμονής ατόμων, κέντρων αναψυχής, κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και μόνον εις τους οικισμούς των ομάδων ΙΙ και ΙΙΙ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος.

 

9. Προ της χαράξεως επαρχιακής, κοινοτικής ή δημοτικής οδού απαιτείται έγκρισις της μελέτης υπό της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου ήτις δέον να κοινοποιείται εις τους αρμοδίους φορείς εγκαίρως (Διεύθυνση Παραδοσιακών Οικισμών της Γενικής Διευθύνσεως Οικισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Υπουργείο Περιβάλλοντος κ.λ.π.) προς ενημέρωση.

 

10. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2300/1995, στους οικισμούς του Πηλίου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Φ/31/2451/1858/03-05-1976 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών (ΦΕΚ 652/Β/1976), είτε αυτός προέρχεται από την ίδια περιοχή, ή από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 10 προστέθηκε με την παράγραφο Β9 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 

11. Ο μη προσμετρούμενος στο συντελεστή δόμησης υπέργειος στεγασμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου, ανά άρτιο οικόπεδο (κατά κανόνα ή παρέκκλιση), ορίζεται σε 20 m2 το μέγιστο, με την προϋπόθεση της οδικής προσπελασιμότητας του οικοπέδου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 11 προστέθηκε με την παράγραφο Β9 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 

12. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα οδικής προσπέλασης στα οικόπεδα που ανεγείρεται νέα οικοδομή επιβάλλεται η δημιουργία θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της από 15-12-1992 απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΦΕΚ 167/Δ/1993) στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και σύμφωνα με τα παραπάνω:

 

α) 1 θέση στάθμευσης αυτοκινήτου για τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα.

 

β) 1 θέση στάθμευσης αυτοκινήτου ανά 300 m2 οικοπέδου για τα κατά κανόνα άρτια οικόπεδα.

 

γ) εφόσον σε οικόπεδο ανεγείρεται τουριστικό κτίριο επιβάλλεται η δημιουργία θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σε 10% της επιφάνειας του οικοπέδου στον ακάλυπτο χώρο και διατίθεται για χώρο γκαράζ τμήμα του υπογείου χώρου του τουριστικού κτιρίου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 12 προστέθηκε με την παράγραφο Β9 του άρθρου 1 του από 17-04-1997 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 383/Α/1997).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.