Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Εγκρίνεται περιβαλλοντικά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με την ονομασία Τουριστική Ανάπτυξη στη Μύκονο με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις, που θα πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου, με μέριμνα του φορέα του έργου, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που θα συμμετάσχουν στις ως άνω ενέργειες.
1. Κατά τη χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου σε επίπεδο γενικής διάταξης (master plan) να ληφθούν υπόψη τα εξής:
α. Οι τεχνικές δεσμεύσεις για την άρτια κατασκευή των έργων λόγω των μεγάλων κλίσεων του εδάφους και των γεωλογικών παραμέτρων, προκειμένου για την ανάπτυξη αυτών εντός του ακινήτου να εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία.
β. Οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, καθώς και οι αποκλίσεις από ρυθμίσεις της ΖΟΕ που προβλέπονται στο παρόν διάταγμα.
γ. Η αρμονική ένταξη των κτιρίων και η διάταξη όλων των εγκαταστάσεων στο ανάγλυφο του εδάφους και στο άμεσο φυσικό περιβάλλον με την αξιοποίηση της προσφερόμενης θέας.
δ. Η προστασία των χαρακτηριστικών του τοπίου και των συνιστωσών που το απαρτίζουν, όπως είναι και οι ξερολιθιές.
ε. Η εκτίμηση των επιπτώσεων που απορρέουν από την ευπάθεια του έργου σε κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή καταστροφών και η αντιμετώπιση αυτών, κατ' εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης οίκοθεν 1915/2018 (ΦΕΚ 304/Β/2018).
2. Κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση της ανάπτυξης του ακινήτου, να υιοθετηθούν οι αρχές της αειφόρου ή πράσινης δόμησης, ιδίως μέσω συστημάτων ανάπτυξης πράσινων κτιρίων, ενσωματώνοντας τουλάχιστον τις ακόλουθες πρόνοιες:
α. Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι λειτουργικές απαιτήσεις σε ενέργεια κάθε κτιρίου να ελαχιστοποιούνται με το βέλτιστο κάθε φορά τρόπο, ιδίως μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αναφέρονται κυρίως στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, τα υλικά, τις μονώσεις, τις σκιάσεις.
β. Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ): Να επιδιωχθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την εγκατάσταση περιορισμένου μεγέθους φωτοβολταϊκών πάνελ στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας.
γ. Ορθολογική χρήση νερού: Η κατανάλωση νερού να είναι πλήρως εξορθολογισμένη, μέσω κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων που αφορούν σε ελαχιστοποίηση κατανάλωσης, δίκτυα δεύτερης χρήσης (γκρι νερό), συστήματα αποτελεσματικής άρδευσης και αξιοποίηση όμβριων υδάτων. Στο πλαίσιο αυτό να προβλεφθεί η κατασκευή κλειστών υδατοδεξαμενών κατάλληλων διαστάσεων για την εξυπηρέτηση των επιμέρους κτισμάτων σε παροχή νερού.
δ. Περιβαλλοντική συμβατότητα υλικών και μεθόδων κατασκευής: Για την επιλογή υλικών κατασκευής να συνεκτιμάται η απόσταση της πηγής προέλευσής τους, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις συνολικές επιπτώσεις του κύκλου παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης των υλικών.
Ταυτόχρονα, να εξασφαλίζεται, μέσω της κατάλληλης κάθε φορά μεθόδου, ιδίως με πιστοποίηση και δοκιμές, η περιβαλλοντική συμβατότητα των υλικών, η απουσία επικίνδυνων ουσιών και η κατά το δυνατόν φυσική προέλευση των συστατικών τους. Οι μέθοδοι κατασκευής να διαμορφώνονται συνεκτιμώντας με αυξημένη βαρύτητα την περιβαλλοντική διάσταση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές προς την ατμόσφαιρα, η παραγωγή αποβλήτων και η πρόκληση ρύπων.
ε. Εξισορρόπηση ισοζυγίου χωματισμών και μείωση σχετικών μεταφορών: Να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα εκσκαφών και επιχώσεων που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή επαναξιοποίηση των εκχωμάτων και τη μείωση των προς διάθεση ποσοτήτων τους.
3. Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος:
α. Να τηρούνται οι κατευθύνσεις, όροι και περιορισμοί της κείμενης νομοθεσίας και γενικότερα οι κατευθύνσεις που δίνονται από τα εκάστοτε σχέδια και πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
β. Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση όλων των έργων εντός της έκτασης να λαμβάνουν υπόψη την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.
γ. Απαγορεύεται η καταστροφή των χαρακτηριστικών εντός του γηπέδου, βραχωδών εξάρσεων.
δ. Να προταθούν μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τον περιορισμό της επιβάρυνσής του από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία του καταφυγίου τουριστικών σκαφών και ειδικά τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής.
ε. Κατά τη διαμόρφωση των λιμενικών έργων να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό των επιπτώσεων στην ποσειδωνία, που εντοπίζεται στη θαλάσσια έκταση έμπροσθεν του ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται η επιλογή κατάλληλης μεθόδου θαλάσσιων εκσκαφών και η χρήση σύγχρονου εξοπλισμού για τη συγκράτηση των αιωρούμενων στερεών υλικών.
4. Στις εκτάσεις του ακινήτου που διατηρούνται αδόμητες θα πρέπει να επιδιώκεται η επίτευξη των εξής στόχων:
α. Διατήρηση του χαρακτήρα των οικοσυστημάτων που έχουν διαμορφωθεί από τις φυσικές συνθήκες.
β. Διατήρηση της ευρωστίας του οικοσυστήματος της περιοχής ανάπτυξης της επένδυσης, όπως ιδίως, της κυκλοφορίας αέρα, της γονιμότητας και σταθερότητας του ανώτερου εδαφικού στρώματος.
γ. Περιορισμός των εκτάσεων με χλοοτάπητα μόνο στις απαραίτητες ζώνες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης δένδρων και θάμνων. Ειδικά στις εκτάσεις μεγάλων κλίσεων εντός του ακινήτου όπου, σύμφωνα με τη Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, δεν είναι δυνατή η δόμηση, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η φυσική, θαμνώδης βλάστηση της περιοχής.
δ. Στη φυτοτεχνική μελέτη, η οποία αποτελεί τμήμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της χωροθέτησης των έργων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης, να προβλεφθεί η φύτευση των αδόμητων χώρων με είδη της τοπικής χλωρίδας.
ε. Κατάλληλη αντιπυρική προστασία για τις φυτεύσεις των αδόμητων εκτάσεων του ακινήτου.
5. Η χωροθέτηση των επιμέρους κτισμάτων καθώς και η χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου, να σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
α. Ο περιορισμός των μορφολογικών αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου και η καλύτερη δυνατή προσαρμογή των εγκαταστάσεων και του δικτύου στο τοπίο και τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
β. Η λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, αρχιτεκτονικών συνόλων και αδόμητων/ελεύθερων χώρων με την κατάλληλη οργάνωση των δρόμων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, των πεζόδρομων και των μονοπατιών.
γ. Η εναρμόνιση με τις διατάξεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Μυκόνου, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέων παραλιακών οδικών αξόνων διασύνδεσης των παράκτιων περιοχών του νησιού, σε απόσταση μικρότερη των 300 m από την ακτή.
δ. Η σύνδεση του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών με το ακίνητο της ανάπτυξης και την οδό πρόσβασης, με οδό μικρού πλάτους (περιορισμένο στο απολύτως αναγκαίο), η οποία να χαραχθεί με κάθετη κατεύθυνση προς την ακτή και με ελικοειδή κατά τμήματα διαμόρφωση, για την προσαρμογή στη μορφολογία του εδάφους.
ε. Η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία και τον αιγιαλό, κατά το άρθρο 14 του νόμου 3986/2011, όπως ισχύει.
6. Η οργάνωση των εργασιών κατασκευής εντός της έκτασης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων της θέσης του εργοταξίου, του χρονικού προγραμματισμού των επιμέρους κατασκευών, των μεθόδων και υλικών κατασκευής, καθώς και του προγραμματισμού των δρομολογίων φορτηγών οχημάτων, να γίνονται κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται η εκπεμπόμενη σκόνη, οι πτητικές ουσίες, οι ηχητικές οχλήσεις και η επιβάρυνση του δημόσιου οδικού δικτύου. Η εξειδίκευση των απαραίτητων κατά τα ανωτέρω μέτρων αποτελεί αντικείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου.
7. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων που θα υποδεχθεί το ακίνητο, να ικανοποιεί τις εξής βασικές αρχές:
α. Συμμόρφωση με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί στερεών αποβλήτων.
β. Ενσωμάτωση προβλέψεων για το διαχωρισμό στη πηγή, καθώς και κατάλληλων μεθόδων χωριστής συλλογής και διαχείρισης, ώστε να προωθείται στο μέγιστο εφικτό βαθμό η επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση υλικών.
γ. Προώθηση διακριτής διαχείρισης των αποβλήτων από τις εργασίες συντήρησης του πρασίνου εντός του ακινήτου και πρόβλεψη ειδικών διαδικασιών μεγιστοποίησης του ποσοστού αξιοποίησής τους, ως εδαφοβελτιωτικών.
δ. Η αποκομιδή των στερεών αποβλήτων του συγκροτήματος θα γίνεται από το Δήμο Μυκόνου, ο οποίος αναλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Αν για οποιονδήποτε λόγο, μη οφειλόμενο στον κύριο του έργου, αυτό δεν καταστεί δυνατό, επιτρέπεται η παραπάνω αποκομιδή και συλλογή να γίνεται από άλλο πιστοποιημένο φορέα.
8. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τη λειτουργία των χρήσεων εντός του ακινήτου, να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας, αξιοποιώντας κατά το δυνατό το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων να πραγματοποιείται σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων που θα υλοποιηθεί εντός του ακινήτου και θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του φορέα του έργου. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας θα πρέπει να διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακτώμενου νερού για την άρδευση του ακινήτου.
Η ακριβής μέθοδος διαχείρισης των υγρών αποβλήτων να οριστικοποιηθεί στο στάδιο χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου η κατάλληλη εκτίμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα σχετικά επιμέρους έργα. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών του γηπέδου, ιδιαίτερα εάν προταθεί εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα. Σε κάθε περίπτωση η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων και η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων να πραγματοποιείται με τους όρους και προϋποθέσεις της κοινής υπουργικής απόφασης 145116/2011 (ΦΕΚ 354/Β/2011), όπως εκάστοτε ισχύει.
Επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαγορεύσεις και περιορισμοί της 1ης Αναθεώρησης του οικείου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ), όπως εκάστοτε ισχύει, σχετικά με την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων εντός Ζωνών Προστασίας Σημείων Υδροληψίας Πόσιμου Ύδατος είτε από Υπόγεια Υδατικά Συστήματα, είτε από Επιφανειακά Υδατικά Συστήματα.
9. Για την προστασία του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή:
α. Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των έργων στο ακίνητο να λαμβάνει υπόψη τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και στο αντίστοιχο οικείο Περιφερειακό Σχέδιο.
β. Να προωθείται η χρήση καθαρών τεχνολογιών, η εγκατάσταση συστημάτων αντιρρύπανσης και η υιοθέτηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
γ. Να προωθείται η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με εφαρμογή βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιριακών εγκαταστάσεων, χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού χρήσης, αξιοποίηση τεχνολογίας των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών ψύξης και θέρμανσης.
δ. Να τηρούνται τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου.
ε. Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο οικείο Στρατηγικό Σχέδιο Αντιμετώπισης φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας, όπως εκάστοτε ισχύει, με βάση τις αρχές του προληπτικού σχεδιασμού και λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της κλιματικής αλλαγής,
10. Για την πρόληψη και τον περιορισμό των επιπτώσεων από την υλοποίηση του σχεδίου στα ύδατα:
α. Να λαμβάνονται υπόψη τα προβλεπόμενα από το εγκεκριμένο με την 1η Αναθεώρηση Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου.
β. Να προταθούν και να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οποιουδήποτε είδους αστοχίες, όπως: ερπυσμός, πτώση βράχων, απόπλυση ή διάβρωση εδαφών, διαρροή ρυπαντών στο έδαφος.
γ. Να εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης για την ελαχιστοποίηση των παραγόμενων υγρών αποβλήτων.
δ. Να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν αρνητικών επιπτώσεων που διαπιστώνονται από τα προγράμματα παρακολούθησης των συγκεντρώσεων ρύπων στα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα των έργων και σε τυχόν επηρεαζόμενα υδάτινα σώματα.
ε. Να τηρούνται τα όρια προστασίας του υδατορέματος. Κατά τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων να λαμβάνεται υπόψη ο ενιαίος χαρακτήρας του ρέματος, η προστασία της φυσικής του οντότητας και η αξιοποίηση του ως φυσικό στοιχείο.
στ. Να προωθείται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων και των επισκεπτών για θέματα εξοικονόμησης νερού.
11. Για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης να διερευνηθεί η δυνατότητα της χρήσης τοπικών υδατικών πόρων.
Σε περίπτωση που τα αποθέματα του υπόγειου νερού της περιοχής δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των υδατικών απαιτήσεων της ανάπτυξης, επιτρέπεται η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης, με την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση αγωγών πρόσληψης θαλασσινού νερού και διάθεσης αλμόλοιπου και εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις. Η τροφοδοσία της μονάδας αφαλάτωσης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εναλλακτικά μέσω γεώτρησης, εφόσον η δυνατότητα αυτή τεκμηριωθεί από ειδική μελέτη, λόγω της σύστασης του εδάφους. Επίσης, η κάλυψη των αναγκών άρδευσης και πυρόσβεσης θα γίνεται με την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και την αξιοποίηση των ομβρίων.
12. Κατά τον σχεδιασμό της μονάδας αφαλάτωσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εγκατάσταση του αγωγού διάθεσης του αλμόλοιπου, τόσο ως προς την όδευσή του όσο και ως προς το σημείο εκβολής του. Η απόληξή του να γίνει σε κατάλληλο βάθος ώστε να εξασφαλίζεται γρήγορη διάχυση της άλμης. Για το σκοπό αυτό, πριν την οριστικοποίηση της όδευσής του, να προηγηθεί οριοθέτηση/χαρτογράφηση των λειμώνων ποσειδωνίας και ειδική μελέτη διάχυσης της άλμης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι η διάθεση αλμόλοιπου σε συνδυασμό με τις λοιπές υφιστάμενες πιέσεις στο παράκτιο Υδατικό Σύστημα Ακτές Μυκόνου δεν θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του περιβαλλοντικού στόχου της 1ης Αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ για διατήρηση της υψηλής οικολογικής του κατάστασης και της μη υποβάθμισης της καλής χημικής του κατάστασης.
13. Το σύστημα συλλογής και διάθεσης των όμβριων υδάτων, εφόσον τελικός αποδέκτης είναι η θάλασσα, να σχεδιαστεί με τρόπο που να επιτυγχάνεται η μείωση της στερεομεταφοράς, αξιοποιώντας κατά το δυνατόν φυσικές διεργασίες, όπως, ιδίως, την παρεμβολή φυσικών αναχωμάτων και φίλτρων από πέτρες ή χαλίκι στις ανοικτές διαδρομές απορροής, λεκάνες προσωρινής συγκράτησης και καθίζησης.
14. Για την προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
α. Να εκπονηθούν και να εφαρμόζονται προγράμματα για την πρόληψη και τη διαχείριση ατυχημάτων.
β. Να εφαρμόζονται βέλτιστες τεχνικές για να ελαχιστοποιηθεί η προκαλούμενη περιβαλλοντική όχληση από την παραγωγή κάθε είδους αποβλήτων.
15. Η παρακολούθηση των σημαντικότερων επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εφαρμογή του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης να πραγματοποιείται ως εξής:
α. Στο σχεδιασμό της διαχείρισης και λειτουργίας του ακινήτου να ενσωματωθεί ένας συστηματικός τρόπος συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων στοιχείων από όλους όσοι θα συμμετάσχουν στην αξιοποίηση του ακινήτου, με βάση λεπτομερές πρόγραμμα παρακολούθησης των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του σχεδίου, συναφές με το προτεινόμενο στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
β. Η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων να διεξάγεται σε ετήσια τουλάχιστον βάση ή σε τακτικότερη βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η αποτύπωση των τάσεων με συντομότερη χρονική εξέλιξη.
γ. Ο φορέας λειτουργίας του έργου είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υποδομών του, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
16. Ο τελικός καθορισμός του συνόλου των δεικτών που θα παρακολουθούνται αποτελεί αντικείμενο του προγράμματος παρακολούθησης, το οποίο θα συνοδεύει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης.
Ως βασικά μεγέθη της παρακολούθησης θα χρησιμοποιούνται αντιπροσωπευτικοί περιβαλλοντικοί δείκτες.
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μπορούν να καταγράφονται οι ακόλουθοι δείκτες:
α. Δείκτες πληθυσμού. Αναφέρονται στον αριθμό των ατόμων που διαμένουν ή εργάζονται στα κτίρια του ακινήτου, στο μέσο χρόνο παραμονής τους και στις εποχιακές διακυμάνσεις. Τα μεγέθη των δεικτών αυτών χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διαπίστωση της επάρκειας των υποδομών και την έγκαιρη διάγνωση αναγκών επαύξησης της δυναμικότητάς τους. Δεν επιτρέπεται να γίνεται επίκληση των ως άνω δεικτών για σκοπούς περιορισμού της πρόσβασης του κοινού σε οποιαδήποτε κοινόχρηστη έκταση του ακινήτου ή στην παραλία.
β. Δείκτες οικολογικής κατάστασης και λειτουργίας.
Αναφέρονται σε χαρακτηριστικά μεγέθη καταστάσεων και λειτουργιών των οικοσυστημάτων του ακινήτου και των όμορων εκτάσεων, με έμφαση στις ζώνες προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου.
γ. Δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων. Αναφέρονται στις βελτιώσεις που επιφέρει η εφαρμογή των όρων της παρούσας απόφασης και άλλων περιβαλλοντικών πρακτικών στους τομείς της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως, ιδίως, στις ποσότητες αποβλήτων συνολικά και στο ποσοστό ανακύκλωσης συνολικά και ανά ρεύμα της διαχείρισης νερού, όπως, ιδίως, στη συνολική κατανάλωση νερού και στα μεγέθη άρδευσης και κατανάλωσης ενέργειας (ηλεκτρισμός, καύσιμα, συνολικά και κατά κεφαλήν μεγέθη) σε σύγκριση με τυπικούς μέσους όρους.
δ. Δείκτες παρακολούθησης θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αναφέρονται στην παρακολούθηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού, ιδίως με τη μέτρηση παραμέτρων οπτικού ελέγχου και μικροβιολογικού ελέγχου, στην παρακολούθηση επιπτώσεων στο θαλάσσιο οικότοπο, στην παρακολούθηση της αλατότητας στην περιοχή διάθεσης του αλμόλοιπου, στη φωτογραφική απεικόνιση του βυθού.
17. Οι τιμές των δεικτών και άλλων μεγεθών παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, στην οποία να περιλαμβάνονται η επεξεργασία και η αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων, καθώς και προτάσεις για τις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Η έκθεση αυτή να δημοσιοποιείται με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα, στην οποία να δίδεται η δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του για το περιεχόμενο της έκθεσης.