Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Προκαταρκτική επεξεργασία γεφυρών
1.1. Γενικά
Ο φάκελος της Προκαταρκτικής Επεξεργασίας γεφυρών, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τα άρθρα 140 και 142 του προεδρικού διατάγματος 696/1974, όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989, θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σχέδια και τεύχη, τα οποία θα αναγράφονται σε Πίνακα Περιεχομένων επικολλημένο στον φάκελο της μελέτης.
Σε ό,τι αφορά τη χρονική αλληλουχία υποβολής της μελέτης σε σχέση με τις υπόλοιπες μελέτες, είτε κύριες είτε υποστηρικτικές, ισχύουν τα αναγραφόμενα στην εγκύκλιο Ε37/1997 ή τυχόν αναθεωρήσεις της.
Μαζί με το στάδιο της Προκαταρκτικής Επεξεργασίας των τεχνικών, προβλέπεται η σύνταξη της Προμελέτης Οδοποιίας.
Αμέσως μετά την έγκριση της Προκαταρκτικής Επεξεργασίας, απαιτείται να εκτελεσθούν σε πρώτη φάση οι γεωτρήσεις στις θέσεις του τεχνικού έργου και οι Γεωτεχνικές Έρευνες, ούτως ώστε να ακολουθήσει η επιλογή του άξονα της οδού ο οποίος αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Προμελέτης Οδοποιίας.
1.2. Σχέδια
1.2.1. Απόσπασμα οριζοντιογραφίας με γενική κάτοψη της γέφυρας και των προσβάσεών της. Θα συντάσσεται σε τοπογραφικό υπόβαθρο, σε κλίμακα 1:200 ή 1:500 ή 1:1000, στο οποίο θα αποτυπώνεται ολόκληρο το σύστημα των προς κατασκευή έργων και των προς υπέρβαση κωλυμάτων με τις βασικές διαστάσεις τους.
Εφόσον δεν έχει προηγηθεί η εκπόνηση γεωτεχνικής έρευνας στην εγγύς περιοχή του έργου, στο σχέδιο αυτό θα σημειώνονται οι θέσεις των προτεινομένων γεωτρήσεων που απαιτούνται για τη μελέτη θεμελίωσης της γέφυρας.
Το σχέδιο αυτό θα είναι σύμφωνο με τυχόν προηγηθείσα εγκεκριμένη οριστική μελέτη ή προμελέτη οδοποιίας ή αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας ή αντίστοιχη κυκλοφοριακή μελέτη στην οποία εντάσσεται η μελέτη της γέφυρας.
1.2.2. Απόσπασμα μηκοτομής ή μηκοτομών οδοποιίας, από εγκεκριμένη οριστική μελέτη ή προμελέτη οδοποιίας ή αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας της οδού ή των οδών που αφορά η γέφυρα, όπου θα αποτυπώνονται τα υψόμετρα εδάφους και ερυθράς και οι υψομετρικές διαφορές σε χαρακτηριστικές θέσεις της γέφυρας (π.χ. θέσεις βάθρων), οι κατά μήκος κλίσεις των οδών που συμβάλλουν στη γέφυρα καθώς και οι εγκάρσιες επικλίσεις σε χαρακτηριστικές θέσεις. Θα αναγράφονται τα κύρια στοιχεία της γέφυρας, όπως επιμέρους ανοίγματα, τα όρια κοίτης υγρών κωλυμάτων και στάθμη επιφανειακών και υπογείων υδάτων κ.λ.π., καθώς και τα λοιπά χαρακτηριστικά της χάραξης.
Σε γέφυρες Κάτω Διαβάσεων και σιδηροδρομικών γεφυρών, θα αναγράφεται το ελάχιστο ελεύθερο ύψος μεταξύ της επιφάνειας κύλισης της οδού ή / και της κεφαλής της (εσωτερικής) σιδηροτροχιάς και του φορέα της γέφυρας.
1.2.3. Τυπική διατομή που θα συντάσσεται σε κλίμακα 1:100 ή 1:50, ώστε να απεικονίζονται ο φορέας, τα βάθρα (σε τομή ή προβολή), το έδαφος με τυχόν διευθετήσεις κλπ, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων.
1.2.4. Τα σχέδια θα είναι εναρμονισμένα με τα υπάρχοντα οριστικοποιημένα στοιχεία οδοποιίας.
1.3. Τεύχος Τεχνικής Έκθεσης - Προϋπολογισμού
Στην Τεχνική Έκθεση θα γίνεται συνοπτική περιγραφή των χαρακτηριστικών στοιχείων της γέφυρας και ειδικότερα θα αναφέρονται τα:
(1) Υλικά κατασκευής, μέθοδος κατασκευής, κανονισμοί που εφαρμόζονται
(2) Η κλάση φόρτισης της γέφυρας
(3) Τα επί μέρους ανοίγματα και το συνολικό μήκος της γέφυρας
Σε Προκαταρκτικές Επεξεργασίες γεφυρών επί ξηρών ή υγρών κωλυμάτων, θα συντάσσεται και θα επισυνάπτεται στην Τεχνική Έκθεση, η απαιτούμενη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο προεδρικό διάταγμα 696/1974 (άρθρο 140 ή άρθρο 197, παράγραφος 10) όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989, καθώς και τις αντίστοιχες οικείες διατάξεις των Οδηγιών Μελετών Οδικών Έργων, υδραυλική μελέτη για τον υπολογισμό του υδραυλικά απαιτούμενου ανοίγματος γεφύρωσης και των χαρακτηριστικών της ροής στην πλημμυρική παροχή και για τον καθορισμό των τυχόν απαιτουμένων έργων διευθέτησης, εισόδου, εξόδου, έργων προστασίας κ.λ.π., τα οποία θα παρουσιάζονται στα σχέδια.
Η σύνταξη του Προϋπολογισμού γέφυρας, στο στάδιο της Προκαταρκτικής Επεξεργασίας, θα γίνεται με εκτίμηση της δαπάνης ανά μονάδα επιφανείας της γέφυρας, με βάση τη διαθέσιμη εμπειρία και πρακτική και τα κόστη των τεχνικών έργων από ήδη κατασκευασμένα συναφή έργα, συνεκτιμώντας τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες.
1.4. Τεύχος Προγράμματος Γεωτεχνικών Ερευνών
Θα προτείνονται και θα αιτιολογούνται ο αριθμός, οι θέσεις και το βάθος των απαιτουμένων γεωτρήσεων για τη θεμελίωση της γέφυρας, θα επισημαίνονται οι απαιτούμενες, πέραν των συνήθως προβλεπομένων, εργαστηριακές δοκιμές καθώς και τυχόν πρόσθετες ειδικές έρευνες με βάση γεωλογικές ενδείξεις στην περιοχή του έργου.
Εάν έχει προηγηθεί γεωτεχνική έρευνα και οριστική γεωλογική μελέτη στην περιοχή του έργου, θα γίνεται σχετική αναφορά στο τεύχος της Τεχνικής Έκθεσης (αριθμός, θέσεις και βάθος γεωτρήσεων) και θα προτείνεται τυχόν απαιτούμενη πρόσθετη γεωτεχνική έρευνα στη θέση της γέφυρας.
2. Προμελέτες γεφυρών
2.1. Γενικά
Ο φάκελος Προμελέτης των γεφυρών, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τα άρθρα 141 έως 143 του προεδρικού διατάγματος 696/1974, όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 515/1989, θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα σχέδια και τεύχη, τα οποία θα αναγράφονται σε Πίνακα Περιεχομένων, επικολλημένο στον φάκελο της μελέτης:
Σε ό,τι αφορά τη χρονική αλληλουχία υποβολής της μελέτης σε σχέση με τις υπόλοιπες μελέτες, είτε κύριες είτε υποστηρικτικές, ισχύουν τα αναγραφόμενα στην Εγκύκλιο [Π] Ε37/1997 ή τυχόν αναθεωρήσεις της.
2.2. Σχέδια
2.2.1. Απόσπασμα οριζοντιογραφίας από εγκεκριμένη οριστική μελέτη ή προμελέτη οδοποιίας στην οποία εντάσσεται η γέφυρα, σε κλίμακα 1:500 ή 1:1000. Εάν πρόκειται για μεμονωμένη μελέτη γέφυρας θα συντάσσεται σχέδιο Γενικής Κάτοψης της γέφυρας και των προσβάσεών της σε τοπογραφικό υπόβαθρο, υπό κλίμακα 1:500 ή 1:1000. Θα αποτυπώνεται όλο το σύστημα των έργων με τις γεωμετρικές τους διαστάσεις καθώς και το σύστημα απαγωγής των ομβρίων που θα είναι συσχετισμένο με τη γενική μελέτη αποχέτευσης.
Στο σχέδιο αυτό θα σημειώνονται και οι θέσεις των εκτελεσμένων γεωτρήσεων.
2.2.2. Απόσπασμα μηκοτομής ή μηκοτομών οδοποιίας, από εγκεκριμένη οριστική μελέτη ή προμελέτη οδοποιίας της οδού ή των οδών που αφορά η γέφυρα, όπου θα αποτυπώνονται τα υψόμετρα εδάφους και ερυθράς και οι υψομετρικές διαφορές σε χαρακτηριστικές θέσεις της γέφυρας (π.χ. θέσεις βάθρων), οι κατά μήκος κλίσεις των οδών που συμβάλλουν στη γέφυρα καθώς και οι εγκάρσιες επικλίσεις σε χαρακτηριστικές θέσεις.
2.2.3. Όψη της γέφυρας, σε κλίμακα 1:100 ή 1:200.
2.2.4. Κατά μήκος τομή της γέφυρας που θα συντάσσεται σε κλίμακα 1:50 ή 1:100 ή 1:200 και όπου θα αναγράφονται τα κύρια στοιχεία της γέφυρας, όπως, επιμέρους ανοίγματα, χαρακτηριστικά υψόμετρα ερυθράς και εδάφους και οι γεωμετρικές διαστάσεις όλων των επιμέρους στοιχείων της γέφυρας (φορέων, βάθρων και θεμελιώσεων).
Θα αναγράφονται επίσης οι διαστάσεις ανάλυσης των στοιχείων των Κυκλοφοριακών έργων (σύμφωνα με το γεωμετρικό σχεδιασμό), των έργων αποχέτευσης κ.λ.π.
Σε, οριζοντιογραφικά, ευθύγραμμες γέφυρες, η κατά μήκος τομή θα σχεδιάζεται κατά τον διαμήκη άξονα συμμετρίας της γέφυρας.
Σε λοξές ή καμπύλες γέφυρες η τομή μπορεί να είναι κάθετη στα βάθρα ή να παρουσιάζεται κατά τρόπο που να απεικονίζονται ικανοποιητικά τα χαρακτηριστικά στοιχεία της γέφυρας (π.χ. ανάπτυγμα της γέφυρας κατά το μήκος της).
Σε γέφυρες Κάτω Διάβασης οδού ή / και σιδηροδρομικής γραμμής θα αναγράφεται το ελάχιστο ελεύθερο ύψος μεταξύ της επιφάνειας κύλισης της οδού ή / και της κεφαλής της (εσωτερικής) σιδηροτροχιάς και του φορέα της γέφυρας.
2.2.5. Εδαφοτεχνική τομή, κατά μήκος του άξονα της γέφυρας, σε κλίμακα 1:50 ή 1:100 ή 1:200, στο οποίο θα φαίνονται οι θέσεις των γεωτρήσεων που έχουν εκτελεσθεί και οι αντίστοιχες εδαφικές στρώσεις, οι στάθμες του συστήματος θεμελίωσης και η στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Το σχέδιο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί στο Σχέδιο της κατά μήκος τομής της γέφυρας.
2.2.6. Κάτοψη γέφυρας, σε κλίμακα 1:100 ή 1:200 ή και μεγαλύτερη.
2.2.7. Κάτοψη Θεμελίωσης, σε κλίμακα 1:100 ή 1:200 ή και μεγαλύτερη.
2.2.8. Οριζόντιες τομές, σε κατάλληλες θέσεις και χαρακτηριστικά τμήματα της γέφυρας σε κλίμακες 1:50 ή 1:100 ή 1:200.
2.2.9. Εγκάρσιες τομές, σε χαρακτηριστικές θέσεις της γέφυρας, σε πρόσφορες κλίμακες, ώστε να απεικονίζονται το πλάτος του φορέα, η μορφή και οι διαστάσεις των βάθρων, το έδαφος, οι τελικές διαμορφώσεις των κυκλοφοριακών έργων, των διευθετήσεων κ.λ.π.
2.2.10. Σχέδια Λεπτομερειών σε πρόσφορες κλίμακες που θα περιλαμβάνουν τυπικές λεπτομέρειες του φορέα, του καταστρώματος της γέφυρας, των βάθρων κ.λ.π., (π.χ. τρόπος στήριξης του φορέα κατά μήκος της γέφυρας και εγκάρσια, εφέδρανα, αρμοί συστολοδιαστολής, στηθαία, μονώσεις, επιστρώσεις, στοιχεία των συστημάτων στράγγισης και αποχέτευσης, κ.λ.π.).
2.3. Τεύχος Τεχνικής Έκθεσης
Στην Τεχνική Έκθεση θα γίνεται συνοπτική περιγραφή των χαρακτηριστικών στοιχείων της γέφυρας και ειδικότερα θα αναφέρονται:
(1) Τα υλικά κατασκευής, η μέθοδος κατασκευής και οι κανονισμοί που εφαρμόζονται
(2) Η κλάση φόρτισης της γέφυρας
(3) Τα επί μέρους ανοίγματα και το συνολικό μήκος της γέφυρας
Σε γέφυρες επί ξηρών ή υγρών κωλυμάτων θα αναφέρεται η επάρκεια του ελεύθερου ανοίγματος της γέφυρας σε σχέση με το υδραυλικά απαιτούμενο άνοιγμα, όπως αυτό υπολογίζεται είτε στο στάδιο της προκαταρκτικής επεξεργασίας (κατά το άρθρο 140 του προεδρικού διατάγματος 696/1974), είτε (εάν έχει παραληφθεί το στάδιο της προκαταρκτικής επεξεργασίας) στο παρόν στάδιο, με τεύχος υπολογισμού το οποίο θα συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 140 του προεδρικού διατάγματος 696/1974 ή το άρθρο 197 παράγραφος 10, του προεδρικού διατάγματος 696/1974.
Θα καθορίζονται επίσης τα απαιτούμενα έργα διευθέτησης, εισόδου, εξόδου, κ.λ.π., τα οποία θα παρουσιάζονται στα σχέδια.
(4) Το στατικό σύστημα του φορέα της γέφυρας σε συσχετισμό με τα προσομοιώματα στατικής και δυναμικής ανάλυσης (όταν απαιτείται τέτοια ανάλυση).
(5) Ο τύπος της διατομής του καταστρώματος και των βάθρων, τα ύψη του φορέα της γέφυρας σε χαρακτηριστικές θέσεις, οι λόγοι των υψών του φορέα ως προς το άνοιγμά του, κ.λ.π.
(6) Ο τρόπος κατασκευής της γέφυρας, σε συνδυασμό με εξασφάλιση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, εάν αυτό απαιτείται από την κυκλοφοριακή μελέτη ή από τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή κατασκευής της γέφυρας.
(7) Η διευθέτηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια κατασκευής της γέφυρας.
(8) Ο τρόπος αποχέτευσης των ομβρίων της γέφυρας.
(9) Περιγραφή του συστήματος γεφύρωσης και του τρόπου κατασκευής της στις διάφορες φάσεις. Θα γίνεται αναφορά στο σύστημα γεφύρωσης κατά τις διάφορες φάσεις κατασκευής και λειτουργίας, στις καταπονήσεις της γέφυρας κατά την κατασκευή και στον τρόπο της αντιμετώπισής τους.
(10) Αναφορά στα γεωτεχνικά και γεωλογικά δεδομένα καθώς και στον τρόπο Θεμελίωσης.
Οι παραπάνω απαιτήσεις αφορούν όλες τις εναλλακτικές λύσεις σχεδιασμού του έργου που θα υποβάλει ο μελετητής, ο οποίος θα πρέπει να δικαιολογήσει επίσης, από τεχνική και οικονομική άποψη, την, κατά την άποψή του, καταλληλότερη λύση. Για καθεμιά από τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες δαπάνες κατασκευής και συντήρησης.
2.4. Τεύχη Στατικών
Στα Τεύχη των Στατικών θα περιέχονται τα ακόλουθα:
2.4.1. Έκθεση Στατικών Υπολογισμών που θα περιλαμβάνει:
• | Την περιγραφή και αιτιολόγηση του επιλεγέντος στατικού συστήματος. |
• | Τα προγράμματα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή που χρησιμοποιούνται για τη στατική μελέτη και την περιγραφή των μεθόδων ανάλυσης των προγραμμάτων αυτών. |
• | Την επιλογή του προσομοιώματος της γέφυρας για εισαγωγή δεδομένων στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και σχετικό σκαρίφημα με ονομασία - αρίθμηση των κόμβων και των μελών του. |
• | Την αναλυτική περιγραφή των συνθηκών στήριξης του συστήματος. |
• | Την αναλυτική περιγραφή των μεμονωμένων φορτίσεων, με παραπομπή στους αντίστοιχους κανονισμούς που τις προβλέπουν. |
• | Την αναλυτική καταγραφή των συνδυασμών φορτίσεων. |
• | Την καταγραφή, ανάλυση και αιτιολόγηση της μεθόδου αντισεισμικού υπολογισμού που χρησιμοποιείται. |
• | Την καταγραφή και αιτιολόγηση των παραμέτρων και συντελεστών που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των φασμάτων σχεδιασμού των συνιστωσών του σεισμού, κατά Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό 2000 και [Π] Εγκύκλιο 39/1999. |
• | Τις ιδιοπεριόδους και τις ιδιομορφές του στατικού συστήματος, εφόσον γίνεται δυναμική ανάλυση του έργου. |
• | Τις μετακινήσεις σε κρίσιμες θέσεις και τυχόν άλλα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του έργου. |
• | Την καταγραφή όλων των ελέγχων επάρκειας διατομών με την αναλυτική παρουσίαση των διαγραμμάτων, των εντατικών μεγεθών για μόνιμες φορτίσεις, προένταση και χαρακτηριστικές φορτίσεις κινητών φορτίων στα ανοίγματα και τις στηρίξεις. |
Για όλα τα παραπάνω θα γίνεται παραπομπή στις αντίστοιχες σελίδες των στατικών υπολογισμών.
2.4.2. Στατικοί Υπολογισμοί με πλήρη επίλυση του συνολικού φορέα της γέφυρας ή επιμέρους τμημάτων του με αυτοτελή στατική λειτουργία για τα στατικά και δυναμικά φορτία. Ειδικότερα θα περιλαμβάνονται: το στατικό προσομοίωμα, με αριθμήσεις κόμβων και μελών και ονομασίες στοιχείων.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της επίλυσης θα περιλαμβάνουν:
• | Τη γραφική και αναλυτική προσομοίωση του στατικού συστήματος (αρίθμηση κόμβων, τοπολογία, μήκη και διατομές ράβδων, συνθήκες στήριξης και τιμές τυχόν ελατηρίων) |
• | Την αναλυτική και γραφική παράσταση των φορτίσεων |
• | Τους συνδυασμούς φορτίσεων |
• | Τους ελέγχους των κρισίμων διατομών |
Για στατικά συστήματα που απαιτούν δυναμικό αντισεισμικό υπολογισμό, σύμφωνα με την [Π] Ε39/1999, η ανάλυσή τους επιτρέπεται (στο επίπεδο της προμελέτης) να γίνεται σε μεμονωμένα τμήματα της κατασκευής, εφόσον μπορεί να τεκμηριωθεί ότι προκύπτει ικανοποιητικός και κατά την κρίση της Υπηρεσίας βαθμός προσέγγισης, σε σχέση με ακριβείς υπολογισμούς σε πλήρες ενιαίο προσομοίωμα.
Στην ανάλυση αυτή η προσομοίωση (τρόπος διακριτοποίησης, χρήση ραβδόμορφων ή επιφανειακών στοιχείων, μηχανικά χαρακτηριστικά κ.λ.π.) και το πλήθος των ιδιομορφών, θα είναι τέτοια ώστε να αποδίδουν με ικανοποιητική προσέγγιση την καταπόνηση του φορέα.
Οι υπολογισμοί θα έχουν την απαιτούμενη έκταση και ακρίβεια για να δικαιολογούνται με επάρκεια οι κύριες διατομές του έργου.
Στη δυναμική ανάλυση θα πρέπει να περιλαμβάνονται:
• | Ο αριθμός των ιδιομορφών |
• | Η γραφική παράσταση κάθε ιδιομορφής |
• | Οι παραμορφώσεις και τα εντατικά μεγέθη από τις σεισμικές φορτίσεις, με τα διαγράμματά τους σε κάθε κόμβο του προσομοιώματος |
Η μελέτη θεμελίωσης θα βασίζεται στην Αξιολόγηση των γεωτεχνικών ερευνών και στο Τεύχος Προτάσεων Θεμελίωσης (που συντάσσεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση [Α] ΔΜΕΟ/δ/ο/1759/12-11-1998).
Γενικά, οι υπολογισμοί που υποβάλλονται στο στάδιο προμελέτης πρέπει να επαρκούν ώστε να αποδεικνύεται η επάρκεια των χαρακτηριστικών διατομών για τις προβλεπόμενες οριακές καταστάσεις.
Στο τεύχος υπολογισμών πρέπει να περιέχονται και:
• | ευρετήριο ή σελίδα πίνακα περιεχομένων |
• | κανονισμοί μελετών και δόκιμη βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκαν |
• | ημερομηνία τυχόν μεταγενέστερων αναθεωρήσεων των υπολογισμών |
• | ονόματα όλων των προγραμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση και τη μελέτη |
• | όνομα του Αναδόχου / Μελετητή, υπογραφή και σφραγίδα |
Οι υπολογισμοί θα γίνονται με βάση τις ακόλουθες μονάδες του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI).
Δύναμη: KN
Ροπή: kN m
Τάση: kN/m2, N/mm2 MPa (MN/m2)
και σύμφωνα με τις μεθόδους, παραδοχές και κανονισμούς που περιέχονται στην Τεχνική Έκθεση του Έργου. Δεν επιτρέπεται αναντιστοιχία και παρέκκλιση από τις αρχές και τις μεθόδους που περιγράφονται στην Τεχνική Έκθεση και στην Έκθεση Στατικών υπολογισμών του Έργου.
Θα υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς, κατ' αντιστοιχία προς τα προβλεπόμενα στη εγκύκλιο Ε37 για τις μελέτες οδοποιίας.
Ο Ανάδοχος / Μελετητής είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων του.
2.5. Τεύχος Προμετρήσεων - Προϋπολογισμών
Θα συντάσσονται αναλυτική Προμέτρηση και Προϋπολογισμός της προμελέτης και των τυχόν εναλλακτικών λύσεων, με σαφήνεια, ακρίβεια και πληρότητα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο υπολογισμός των ποσοτήτων και της δαπάνης κάθε εργασίας με τα υλικά που ενσωματώνονται.
Τα είδη των εργασιών θα αντιστοιχίζονται στα άρθρα των Αναλύσεων Τιμών Έργων (ΑΤΕΟ, ΑΤΟΕ, ΑΤΥΕ, ΑΤΗΕ κ.λ.π.) ή στα άρθρα του Τιμολογίου Μελέτης, σε συνδυασμό και με νέα είδη εργασιών για όσες εργασίες δεν περιλαμβάνονται στο Τιμολόγιο Μελέτης.
Σε περίπτωση ελλείψεων ή ανεπάρκειας των συμβατικών αναλύσεων τιμών κ.λ.π., θα λαμβάνεται κατάλληλα υπόψη η εμπειρία από ποσότητες και δαπάνες πραγματικών κατασκευών με κατάλληλη αναγωγή σε τιμές μελέτης.
3. Οριστική μελέτη γεφυρών
3.1. Γενικά
Οι φάκελοι των οριστικών μελετών γεφυρών θα περιλαμβάνουν (κατ' ελάχιστον) τα ακόλουθα σχέδια και τεύχη:
3.2. Σχέδια
3.2.2. Σχέδια γενικής διάταξης
3.2.2.1. Τοπογραφικό 1:500 με ένδειξη του Βορρά
• | Θα φαίνεται η γέφυρα σε κάτοψη και τα βάθρα με διακεκομμένη γραμμή. |
• | Θα φαίνονται οι ισοϋψείς του υπάρχοντος εδάφους καθώς και τα διαμορφούμενα πρανή στα ακρόβαθρα ή και τα πρανή πιθανόν μονίμων εκσκαφών. |
• | Σε γέφυρες Άνω ή Κάτω Διαβάσεων θα φαίνονται οι υπάρχουσες οδοί, καθώς και η τελικά διαμορφωμένη κατάσταση. Επίσης θα φαίνονται οι άξονες της Οδοποιίας και ο άξονας της ίδιας γέφυρας. |
Οι άξονες των βάθρων (με Χιλιομετρικές Θέσεις), οι τυχόν γωνίες λοξότητας του άξονα της γέφυρας με τον άξονα των βάθρων.
3.2.2.2. Απόσπασμα οριζοντιογραφίας, μηκοτομής διαγράμματος επικλίσεων και διατομές
Θα αφορούν τουλάχιστον 50 m πριν την γέφυρα έως τουλάχιστον 50 m μετά την γέφυρα.
Τα πιο πάνω στοιχεία απαιτούνται και για όσες εγκάρσιες ή παράπλευρες οδούς αφορούν την γέφυρα (π.χ. σε περίπτωση άνω ή κάτω διαβάσεων).
Στο απόσπασμα αυτό η επιφάνεια των τεχνικών έργων θα είναι διαγραμμισμένη.
3.2.2.3. Σχέδιο γενικής κάτοψης γέφυρας
Σε κλίμακα 1:100, 1:200
Θα απεικονίζονται:
• | Η ονομασία της γέφυρας, οι ενδείξεις με βέλη και αναφορά στα τοπωνύμια των δύο διευθύνσεων της γέφυρας. |
• | Ο άξονας της γέφυρας και - αν δεν συμπίπτουν - ο άξονας οδοποιίας και οι αποστάσεις των δύο αξόνων. |
• | Όλες οι υπερκείμενες και οι υποκείμενες οδοί με την ονομασία τους. |
• | Πλήρεις διαστάσεις κατά μήκος και κατά πλάτος της γέφυρας. |
• | Οι τυχούσες - αν υπάρχουν - ακτίνες του άξονα της γέφυρας ή άλλες εξαρτήσεις αυτού. |
• | Οι άξονες των μεσόβαθρων με ενδείξεις Mi (όπου i = 1 ÷ ν, όπου ν ο αριθμός των μεσόβαθρων), ως και οι άξονες των ακροβάθρων με ένδειξη Α 1 και Α 2. |
• | Η αντίστοιχη χιλιομετρική θέση των μεσόβαθρων και των ακροβάθρων με επισήμανση της αρχής και του πέρατος του τεχνικού. |
• | Οι αποστάσεις μεταξύ διαδοχικών βάθρων. |
• | Οι τυχούσες γωνίες λοξότητας (αν υπάρχουν) του άξονα των βάθρων με τον άξονα της γέφυρας. |
• | Οι θέσεις των διατομών τόσο στα ανοίγματα όσο και στις στηρίξεις. |
• | Οι αρμοί κατασκευής και οι φάσεις κατασκευής (αν υπάρχουν). |
• | Οι στύλοι ηλεκτροφωτισμού, οι χιλιομετρικές θέσεις τους και οι μεταξύ τους αποστάσεις. |
• | Οι συλλεκτήρες ομβρίων υδάτων και η χιλιομετρική θέση των στομίων. |
3.2.2.4. Σχέδιο γενικής διάταξης θεμελίωσης
Σε κλίμακα 1:100, 1:200
Θα απεικονίζονται:
• | Ο άξονας της γέφυρας και - αν δεν συμπίπτουν - ο άξονας οδοποιίας και οι αποστάσεις των δύο αξόνων. |
• | Οι άξονες των μεσόβαθρων με ενδείξεις Mi (όπου i = 1 ÷ ν, όπου ν ο αριθμός των μεσόβαθρων), ως και οι άξονες των ακροβάθρων με ένδειξη Α 1 και Α 2. |
• | Η αντίστοιχη χιλιομετρική θέση των μεσόβαθρων και των ακροβάθρων με επισήμανση της αρχής και του πέρατος του τεχνικού. |
• | Οι αποστάσεις μεταξύ διαδοχικών βάθρων. |
• | Οι τυχούσες γωνίες λοξότητας (αν υπάρχουν) του άξονα των βάθρων με τον άξονα της γέφυρας. |
• | Όλα τα στοιχεία θεμελίωσης που υπάρχουν κατά περίπτωση όπως: |
- Πέδιλα (διαστάσεις)
- Πάσσαλοι ανά βάθρο (αριθμός, διάμετρος, μήκος)
- Κεφαλόδεσμοι (διαστάσεις, αποτύπωση θέσης πασσάλων, βάθρου) με εξάρτηση ως προς σταθερούς άξονες και τυχούσες γωνίες λοξότητας
• | Η στάθμη όλων των στοιχείων θεμελίωσης ως και αυτή των βάθρων. |
• | Αποτύπωση όλων των γνωστών αγωγών Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με επισήμανση ότι κατά την κατασκευή του έργου είναι πιθανόν να βρεθούν και άλλοι αγωγοί - πιθανόν υπό τάση - που δεν είναι αποτυπωμένοι στο σχέδιο της γενικής διάταξης της μελέτης. |
3.2.2.5 Σχέδιο κατά μήκος τομής γέφυρας
Σε κλίμακα 1:100, 1:200
Θα περιέχει την κατά μήκος τομή στον άξονα της γέφυρας, όπου θα φαίνεται και η ερυθρά της οδού.
Επιπλέον, θα σημειώνονται τα εξής στοιχεία:
• | Οι χιλιομετρικές θέσεις των βάθρων. |
• | Οι αποστάσεις μεταξύ των βάθρων. |
• | Τα υψόμετρα της ερυθράς στους άξονες των βάθρων. |
• | Τα υψόμετρα στην έδραση του φορέα στα βάθρα. |
• | Γεωλογική τομή του εδάφους με τη θέση των γεωτρήσεων και τη στάθμη του υπογείου ορίζοντα, εφόσον υπάρχει. |
3.2.2.6. Σχέδιο τυπικών εγκάρσιων διατομών της γέφυρας στην τελική της μορφή
Σε κλίμακα 1:100
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει:
Θα υπάρχουν διατομές όλων των ανοιγμάτων εφόσον υπάρχουν διαφοροποιήσεις (διαφορετικά θα δίδεται μία τυπική διατομή ανοίγματος) στις οποία θα φαίνονται:
- Ο άξονας της γέφυρας (και της οδού αν διαφοροποιείται)
- Οι κύριες διαστάσεις της ανωδομής (πλάτος καταστρώματος, πεζοδρομίων, συνολικό πλάτος)
- Το πάχος διατομής
- Οι θέσεις των κενών (αν υπάρχουν) και οι διαστάσεις αυτών
- Οι επικλίσεις καταστρώματος
- Τα πεζοδρόμια
- Οι ασφαλτικές στρώσεις και οι στρώσεις στεγάνωσης του καταστρώματος
- Τα στηθαία ασφαλείας
- Οι ομβροσυλλέκτες της γέφυρας
• | Διατομές στις θέσεις όλων των βάθρων |
Θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία των διατομών στα ανοίγματα και επιπλέον θα απεικονίζονται οι διαστάσεις των βάθρων και η κατηγορία σκυροδέματος αυτών.
Σε όλα τα σχέδια θα αναγράφονται όλα τα υλικά (π.χ. εκάστοτε ποιότητα σκυροδέματος, οδοστρωσία, μεταβατικό επίχωμα, κ.λ.π.) είτε απευθείας, είτε με αρίθμηση και σχετικό επεξηγηματικό υπόμνημα.
3.2.2.7 Σχέδια όψεων
• | Θα σχεδιάζεται και η αριστερή και η δεξιά όψη της γέφυρας. |
Το σχέδιο θα είναι κατά βάση αρχιτεκτονικό. Θα υπάρχουν μόνο άξονες των βάθρων της γέφυρας. Όταν προβλέπονται σκοτίες θα απεικονίζονται σε ειδικό σχέδιο λεπτομερειών.
• | Η όψη θα είναι στην τελική μορφή της γέφυρας και θα φαίνονται απαραίτητα τα πεζοδρόμια, τα στηθαία ασφαλείας, οι στύλοι ηλεκτροφωτισμού, τυχόντες εμφανείς σωλήνες αποχέτευσης (κάτω από τα πεζοδρόμια αλλά και κατακόρυφοι εξωτερικά των κορμών των βάθρων), τα διαμορφούμενα πρανή στα ακρόβαθρα, καθώς και το τελικά διαμορφούμενο έδαφος σε τομή στην αντίστοιχη οριογραμμή της οδού. |
Σε καμπύλες γέφυρες η όψη μπορεί ναι είναι σε ανάπτυγμα και όχι σε ορθή προβολή.
3.2.3. Σχέδια οπλισμών
3.2.3.1. Σχέδια όπλισης χαλαρού οπλισμού
Θα συνοδεύονται από αναπτύγματα του οπλισμού που θα σχεδιάζονται στις αντίστοιχες θέσεις των τομών ή των όψεων, καταλόγους οπλισμού, κατασκευαστικές λεπτομέρειες και πίνακες με τα μήκη αγκυρώσεως και παράθεσης.
3.2.3.2. Σχέδια προέντασης
Τα σχέδια προέντασης, όταν εφαρμόζεται, θα περιλαμβάνουν:
(1) Την καθ' ύψος και κατά πλάτος χάραξη των καλωδίων με καθορισμό του συστήματος
• | Στα άκρα των καλωδίων να σημειώνεται ο τύπος αγκύρωσης (σταθερή ή κινητή). |
• | Λεπτομέρειες στις θέσεις γεφύρωσης υπό κλίμακα 1:10 ή 1:20, ανάλογα με τις διαστάσεις του φορέα. |
(2) Το πρόγραμμα προέντασης όλων των καλωδίων το οποίο για κάθε καλώδιο θα παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες:
• | Το θεωρητικό του μήκος και τις επεκτάσεις (μουστάκια). |
• | Τα μέτωπα προέντασης (μονόπλευρα ή αμφίπλευρα). |
• | Τη δύναμη υπερτάνησης και αγκύρωσης σε κάθε μέτωπο με τις αντίστοιχες μηκύνσεις. |
• | Την αναμενόμενη ολίσθηση του κώνου κατά την αγκύρωση, εφόσον προβλέπεται από το σύστημα προέντασης. |
• | Τη χρονική σειρά προέντασης των καλωδίων. |
(3) Χαρακτηριστικά στοιχεία του συστήματος προέντασης
• | Ποιότητα χάλυβα προέντασης |
• | Μέγιστη ολίσθηση με κεφαλή αγκύρωσης |
• | Μέτρο ελαστικότητας χάλυβα προέντασης |
• | Διατομή εκάστου συρματόσχοινου |
• | Χρόνος επιβολής προέντασης (σύμφωνα με το DIN 4227, Ι 1, παράγραφος 5.1, Table 2 και DIN 1045, παράγραφος 7.4.4). |
• | Για τσιμεντένεση των σωλήνων ισχύει η παράγραφος 6.5.2 του DIN 4227 Τ.1 |
3.2.4. Σχέδια λεπτομερειών
3.2.4.1. Ειδικά σχέδια λεπτομερειών, σε πρόσφορες κλίμακες.
Τα σχέδια αυτά θα περιέχουν:
• | Λεπτομέρειες πεζοδρομίων, οδοστρωσίας, στεγάνωσης καταστρώματος |
• | Διάταξη και λεπτομέρειες της αποχέτευσης των ομβρίων και σύστημα απαγωγής μέχρι τον τελικό αποδέκτη. |
• | Λεπτομέρειες, ειδικών κατασκευαστικών στοιχείων (π.χ. σύνδεσμοι αντισεισμικής προστασίας, κ.λ.π.). |
• | Λεπτομέρειες των εφεδράνων και των αρμών συστολοδιαστολής. |
• | Διέλευση διαφόρων αγωγών σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ισχύοντα Τεύχη Δημοπράτησης και η αντιμετώπιση της επιρροής σ' αυτά των κάθε είδους μετακινήσεων των φορέων της γέφυρας. |
• | Λεπτομέρειες στηθαίων ασφαλείας, κιγκλιδωμάτων, ιστών ηλεκτροφωτισμού (όπου απαιτείται) καθώς οι λεπτομέρειες πάκτωσης αυτών. |
• | Αναπτύγματα κατασκευαστικών οδηγιών (βασικό μήκος αγκύρωσης, αγκύρωση με ημικυκλικά ή ορθογωνικά άγκιστρα, τύποι αγκυρώσεων, βασικό μήκος υπερκάλυψης, μήκος παραθέσεων, διάμετρος οδηγού κάμψεως οπλισμού κ.λ.π.). |
3.2.4.2. Λεπτομερειακά σχέδια βάθρων και τοίχων αντιστήριξης
Με τη θεμελίωσή τους σε κλίμακες 1:100 και μεγαλύτερες για τις επί μέρους χαρακτηριστικές λεπτομέρειες (1:10 ή 1:20), αρμούς διακοπής εργασίας κ.λ.π.
3.2.5. Σχέδια ικριωμάτων και ξυλότυπων
Γενικής διάταξης ικριωμάτων σε κλίμακα 1:100 ή 1:200
Αναφέρονται σε ειδικό τεύχος μελέτης που υποβάλλεται ή από τον μελετητή, εφόσον το απαιτήσει ο Κύριος του Έργου από τον Ανάδοχο, ή σε συνδυασμό με τον τεχνολογικό εξοπλισμό του έργου σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Επίβλεψης.
Οι λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών κόμβων, της στήριξης και του τρόπου αφαίρεσής των θα δοθούν σε κλίμακα 1:20.
Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν φορεία τύπων ή εξοπλισμός τοποθέτησης προκατασκευασμένων στοιχείων θα πρέπει να δοθούν σχέδια κατασκευής με ενημερωτικά φυλλάδια.
3.2.6. Σχέδια φάσεων κατασκευής του έργου
Η διαδοχή των κατασκευών και οι μέθοδοι θα εγγυώνται τη στατική επάρκεια και ευστάθεια σε όλες τις φάσεις κατασκευής.
Τα Κατασκευαστικά Σχέδια των φάσεων κατασκευής του Έργου (με τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό του, κ.λ.π.), συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των προσωρινών / βοηθητικών έργων / μηχανικού εξοπλισμού, θα είναι λεπτομερή, σαφή, θα καλύπτουν όλες τις επί μέρους διατάξεις / μορφές και διαδικασίες, θα περιέχουν δε κατ' ελάχιστο:
Σε όλα τα σχέδια θα υπάρχει πίνακας με τα εξής κατ' ελάχιστα παρακάτω αναγραφόμενα στοιχεία:
(1) Φορτία
• | Φορτία κυκλοφορίας κλάσεως 60/30 |
• | Φορτία ΟΣΕ / ΕΡΓΟΣΕ / ΤΡΑΜ (αν υπάρχουν) |
- Ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας
- Συντελεστής σπουδαιότητος
- Συντελεστής μετ-ελαστικής συμπεριφοράς (q)
- Συντελεστής θεμελίωσης
- Κατηγορία εδάφους
(2) Υλικά Κατασκευής
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα ανωδομής |
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα μεσόβαθρων |
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα ακροβάθρων |
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα επιφανειακής θεμελίωσης |
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα κεφαλόδεσμων και πασσάλων (αν υπάρχουν) |
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα επένδυσης πασσαλότοιχων (αν υπάρχουν) |
• | Οπλισμένο σκυρόδεμα πλακών πρόσβασης |
• | Άοπλο σκυρόδεμα εξομαλυντικών στρώσεων |
• | Χάλυβας προέντασης (αν υπάρχει) |
(3) Επικαλύψεις οπλισμού
(4) Κανονισμοί
• | DIN 1075 - Γέφυρες από σκυρόδεμα |
• | DIN 1072 - Φορτία οδογεφυρών |
• | DIN 1055 - Φορτία δομικών έργων |
• | DIN 1045 - Σκυρόδεμα και οπλισμένο σκυρόδεμα |
• | DIN 4014 - Έγχυτοι πάσσαλοι |
• | DIN 4085 - Ωθήσεις γαιών |
• | [Π] Ε39/1999 - Οδηγίες για τον αντισεισμικό υπολογισμό γεφυρών |
3.3. Τεύχη
3.3.1 Τεύχος τεχνικής έκθεσης
Θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
(1) Εισαγωγή
• | Αναφορά σε εγκεκριμένες μελέτες (οριστική μελέτη οδοποιίας, προμελέτη τεχνικού, υδραυλική μελέτη) και εγκριτικές αποφάσεις |
• | Η οριστική μελέτη έχει εκπονηθεί με βάση εγκεκριμένη προμελέτη ή έγιναν αλλαγές, σε τι συνίσταται και πώς αιτιολογούνται; |
• | Εάν δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη, τότε ενδεχομένως να απαιτούνται υδραυλικοί υπολογισμοί |
• | Αναφορά στην εγκεκριμένη γεωτεχνική έρευνα - μελέτη με σύντομη περιγραφή του υπεδάφους και των προτάσεων θεμελίωσης |
• | Εάν δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, τότε θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως |
• | τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η μελέτη θεμελίωσης |
(2) Τοποθεσία
(3) Προτεινόμενο τεχνικό έργο
Περιλαμβάνονται:
• | Γενική περιγραφή (συνολικό μήκος τεχνικού, αριθμός ανοιγμάτων, τύπος διατομής ανωδομής και βάθρων με τις χαρακτηριστικές διαστάσεις τους, μέθοδος κατασκευής). |
• | Θεμελίωση (περιγραφή θεμελίωσης μεσόβαθρων - ακροβάθρων). |
• | Πεζοδρόμια, στηθαία, αποχέτευση, οδοστρωσία |
• | Κατασκευαστικές μέθοδοι, αλληλουχία εργασιών, εξασφάλιση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, προσωρινά έργα. |
• | Προϋπολογισμός του έργου |
• | Ανάλογα με τις απαιτήσεις της Υπηρεσίας θα υποβάλλεται παράρτημα ή προσομοίωση του στατικού συστήματος (κόμβοι, ράβδοι, κ.λ.π.) και συνοπτικός πίνακας αποτελεσμάτων της επίλυσης. |
3.3.2. Έκθεση στατικών υπολογισμών
Ισχύουν τα όσα εμπεριέχονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο για την προμελέτη.
Έτσι θα περιλαμβάνονται:
• | Περιγραφή της προσομοίωσης της κατασκευής (για την εισαγωγή δεδομένων στον Η/Υ και σχετικό σκαρίφημα με αρίθμηση κόμβων και μελών) |
• | Παραδοχές για τη δυσκαμψία των μελών |
• | Μεμονωμένες φορτίσεις (μόνιμα, πρόσθετα, κινητά, προένταση, σεισμός, κ.λ.π., βάσει DIN 1075, και Εγκυκλίου [Π] Ε39/1999 κ.λ.π.) |
• | Επαλληλίες φορτίσεων (βάσει DIN 1075, DIN 4227 και Εγκυκλίου [Π] Ε39/1999) |
• | Αντισεισμικός υπολογισμός |
• | Έλεγχοι φορέα (βάσει DIN 4227 και DIN 1045 κ.λ.π.) |
• | Έλεγχοι βάθρων (βάσει Εγκυκλίου [Π] Ε39/1999) |
• | Κυριότερα εντατικά μεγέθη (για μόνιμα φορτία, κινητά φορτία, προένταση, δυναμικό σεισμό κ.λ.π.) και μετακινήσεις σε κρίσιμες θέσεις |
• | Διαστασιολόγηση σε κρίσιμες διατομές με αναφορά, σε οπλισμούς και παραπομπή στις αντίστοιχες σελίδες της μελέτης. |
3.3.3. Τεύχος στατικών υπολογισμών
(1) Φορέας ανωδομής
Περιλαμβάνονται:
- Διατομές
- Στατικό σύστημα
- Προένταση (αν υπάρχει)
- Φάσεις κατασκευής (αν υπάρχουν) και έλεγχοι διατομών στις φάσεις κατασκευής
- Φορτία λειτουργίας (πρόσθετα, μόνιμα, κινητά, κ.λ.π. βάσει DIN 1075)
- Έλεγχοι φορέα
- Οπλισμοί φορέα σε σύγκριση με τους ελάχιστους και μέγιστους επιτρεπόμενους
- Οπλισμοί διάσπασης στις αγκυρώσεις των τενόντων (αν υπάρχει προένταση)
• | Ανάλυση φορέα κατά την εγκάρσια έννοια και απαιτούμενοι εγκάρσιοι οπλισμοί (για κιβώτια, προβόλους πλάκας με κενά κ.λ.π.) |
• | Έλεγχος απαίτησης εγκάρσιας προέντασης φορέα |
(2) Βάθρα, μεσόβαθρα, ακρόβαθρα, θεμελιώσεις, αρμοί και εφέδρανα
• | Δυναμικός αντισεισμικός υπολογισμός (σεισμός κατά Χ, Ψ, Ζ) όπου απαιτείται |
• | Διαστασιολόγηση μεσόβαθρων χωρίς σεισμό |
• | Έλεγχος και οπλισμοί θεμελίωσης |
• | Διαστασιολόγηση εφεδράνων |
• | Έλεγχος διάσπασης στην περιοχή των σημειακών στηρίξεων |
• | Έλεγχος περιθωρίων μετακίνησης αρμών και εφεδράνων |
• | Έλεγχος κόμβου διαδοκίδας - μεσόβαθρου σε περίπτωση μονολιθικής σύνδεσης |
• | Διαστασιολόγηση πτερυγότοιχων θωρακίων και τοίχων αντιστηρίξεως |
3.3.4. Τεύχος αναλυτικής προμέτρησης και προϋπολογισμών
Θα συντάσσονται αναλυτική Προμέτρηση και Προϋπολογισμός της οριστικής μελέτης με σαφήνεια και πληρότητα, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο υπολογισμός των ποσοτήτων και της δαπάνης κάθε εργασίας με τα υλικά που ενσωματώνονται.
Τα είδη των εργασιών θα αντιστοιχίζονται στα άρθρα των Αναλύσεων Τιμών Έργων (ΑΤΕΟ, ΑΤΟΕ, ΑΤΥΕ, ΑΤΗΕ, κ.λ.π.) ή στα άρθρα του Τιμολογίου Μελέτης, σε συνδυασμό και με νέα είδη εργασιών για όσες εργασίες δεν περιλαμβάνονται στο Τιμολόγιο Μελέτης.
Σε περίπτωση ελλείψεων ή ανεπάρκειας των συμβατικών αναλύσεων τιμών κ.λ.π., θα λαμβάνεται κατάλληλα υπόψη η εμπειρία από ποσότητες και δαπάνες πραγματικών κατασκευών με κατάλληλη αναγωγή σε τιμές μελέτης.
3.3.5 Σχέδιο και φάκελος ασφαλείας και υγείας (ΣΑΥ και ΦΑΥ)
3.4. Τμηματική υποβολή οριστικών μελετών αναδόχου σε εργολαβίες σε εξέλιξη
Σε περίπτωση ανάγκης τμηματικής υποβολής της οριστικής μελέτης χρειάζεται:
• | Απόσπασμα Οριζοντιογραφίας και Μηκοτομής από την εγκεκριμένη Οριστική Μελέτη Οδοποιίας |
• | Σχέδια γενικής διάταξης σε κατάλληλη κλίμακα (π.χ. 1:100), ήτοι: |
- Γενική κάτοψη Τεχνικού
- Γενική κάτοψη Θεμελίωσης
- Κατά μήκος τομή Τεχνικού όπου θα φαίνονται σε τομή και οι υπάρχουσες Γεωτρήσεις
- Όψεις του Τεχνικού
- Τυπική διατομή του φορέα καθώς και διατομές στις θέσεις όλων των βάθρων όπου θα φαίνονται ο τύπος και η θέση των εφεδράνων
• | Πλήρης Τεχνική Έκθεση στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά το τεχνικό, ο τρόπος κατασκευής αυτού καθώς και η μεθοδολογία ανάλυσης και διαστασιολόγησης της κατασκευής. Επίσης θα περιλαμβάνεται αναλυτική περιγραφή των στατικών μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν, οι φορτίσεις και οι συνδυασμοί αυτών καθώς και όλες οι παραδοχές που αφορούν υλικά, γεωτεχνικά δεδομένα καθώς και τα δεδομένα του αντισεισμικού σχεδιασμού. |
• | Στην περίπτωση που στην εν λόγω πρώτη υποβολή συμπεριλαμβάνονται και κατασκευαστικά σχέδια θεμελίωσης (λεπτομερειακά σχέδια διαστάσεων και οπλισμών), τότε αυτά πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από πλήρη τεύχη υπολογισμών στα οποία θα περιέχεται ανάλυση του φορέα υπό όλα τα φορτία (μόνιμα, κινητά, προένταση, ερπυσμός, συστολή ξήρανσης, κ.λ.π.) ή με φορτία ανάλογα με το στάδιο ή φάσεις κατασκευής καθώς και αντισεισμικός υπολογισμός, όμως δεν είναι υποχρεωτικό να περιέχονται οι έλεγχοι όλων των διατομών του φορέα παρά μόνο οι βασικοί έλεγχοι που εξασφαλίζουν την επάρκεια διατομών του φορέα. |
3.5. Τεύχη δημοπράτησης
Μόνο έπειτα από εντολή της Υπηρεσίας και αν και όποτε περιέχεται στη σύμβαση μεταξύ μελετητών και Υπηρεσίας θα υποβάλλονται τα παρακάτω τεύχη:
• | Προμέτρηση - Προϋπολογισμός |
• | Τεχνικές προδιαγραφές για τα Υλικά και την εκτέλεση Εργασιών |
• | Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων |
4. Έλεγχος μελετών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εποπτείας των μελετών, με βάση τις κατ' αντιστοιχία αρμοδιότητές τους, προβαίνουν σε ελέγχους και εγκρίσεις των μελετών σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα που ισχύουν.
Πρακτικά, οι μέθοδοι ελέγχου των υπηρεσιών είναι οι ακόλουθες:
Ανάθεση σε γραφείο Μελετών ή φυσικό πρόσωπο του ελέγχου μιας μελέτης (οριστικής ή προμελέτης).
(1) Στον ελέγχοντα δίδονται τα σχέδια της μελέτης και οι τεχνικές εκθέσεις.
Ο ελέγχων σε πρώτη φάση σχολιάζει την τεχνική έκθεση και ενημερώνει την Υπηρεσία για τις τυχόν αντιρρήσεις του. Στη συνέχεια εκπονεί τους στατικούς υπολογισμούς με ένα από τα αναγνωρισμένα προγράμματα που ισχύουν για τη γεφυροποιία, επαληθεύοντας ή διορθώνοντας τα αποτελέσματα των υπολογισμών του μελετητή και ελέγχει τα σχέδια.
(2) Στον ελέγχοντα δίδεται ο πλήρης φάκελος της μελέτης, όπου γίνεται αναλυτικός έλεγχος των στατικών υπολογισμών και των σχεδίων.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου συντάσσεται και για τις δύο περιπτώσεις φύλλο ελέγχου, στο οποίο αναγράφονται τα παραληφθέντα στοιχεία, τυχόν αποκλίσεις από τους ισχύοντες κανονισμούς, ελλείψεις της μελέτης ή ορισμένες παρατηρήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Τα παραπάνω επαναλαμβάνονται μέχρις ότου η μελέτη του έργου ολοκληρωθεί και είναι έτοιμη προς κατασκευή.
Ο ως άνω ελεγκτικός μηχανισμός είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Ελέγχου, εφόσον διατίθεται το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.