Νόμος 4307/14 - Άρθρο 29

Άρθρο 29: Αναπομπή της αρμοδιότητας για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και αρμοδιότητας των ελληνικών αρχών για τη λήψη μεταγενέστερων αποφάσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

(άρθρα 7 παράγραφος 2, 14 παράγραφος 4, 17 παράγραφοι 1, 3 και 5 και 20 της Απόφασης)

 

1. Αν ο καταδικασθείς δεν ανευρίσκεται ή δεν έχει πλέον τη συνήθη διαμονή του στο κράτος εκτέλεσης, η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης μπορεί να αναπέμπει στις ελληνικές αρχές την αρμοδιότητα για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και την επιβολή των εναλλακτικών κυρώσεων, καθώς για κάθε μεταγενέστερη απόφαση.

 

2. Ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, σε περίπτωση νέας ποινικής διαδικασίας κατά του καταδικασθέντος, μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης να του αναπέμψει την αρμοδιότητα:

 

α) για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων και

β) προκειμένου να εισάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο για την έκδοση μεταγενέστερης απόφασης σχετικά με τα ήδη επιβληθέντα μέτρα.

 

Για την περαιτέρω επιτήρηση των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων, οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια και το βαθμό συμμόρφωσης προς τα μέτρα αναστολής ή τις εναλλακτικές κυρώσεις στο κράτος εκτέλεσης, καθώς και τις τυχόν μεταγενέστερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος εκτέλεσης.

 

3. Στην περίπτωση κατά την οποία το κράτος εκτέλεσης, με δήλωση στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει δηλώσει ότι μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις να αρνηθεί να λάβει μεταγενέστερη απόφαση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με μέτρο αναστολής ή με εναλλακτική κύρωση και η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης θεωρεί ότι επιβάλλεται η λήψη μεταγενέστερης απόφασης, η σχετική αρμοδιότητα αναπέμπεται στις ελληνικές αρχές, χωρίς να επηρεάζεται η υποχρέωση αναγνώρισης της απόφασης και η συνέχιση επιτήρησης του μέτρου αναστολής ή της εναλλακτικής κύρωσης από το κράτος εκτέλεσης.

 

4. Στην περίπτωση της παραγράφου 3 ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης:

 

α) τυχόν πληροφορίες, που μπορεί να συνεπάγονται ανάκληση της αναστολής της εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης ή της απόφασης για απόλυση υπό όρους,

 

β) τυχόν πληροφορίες που μπορεί να συνεπάγονται επιβολή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας,

 

γ) οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες που είναι απαραίτητες ώστε οι αρμόδιες σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο αρχές να λάβουν τις μεταγενέστερες αποφάσεις. Η ακρόαση του καταδικασθέντος μπορεί να πραγματοποιείται μέσω εικονοδιάσκεψης, εφόσον είναι εφικτή. Για την κοινοποίηση των πληροφοριών που αναφέρονται στις υπό στοιχεία α' και β' περιπτώσεις χρησιμοποιείται το τυποποιημένο έντυπο που αναφέρεται στο Παράρτημα IV του παρόντος. Για την κοινοποίηση των πληροφοριών που αναφέρονται στην υπό στοιχείο γ' περίπτωση χρησιμοποιείται οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως, συμπεριλαμβανομένου του εντύπου του Παραρτήματος IV, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

 

5. Ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης για όλες τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν:

 

α) την ανάκληση της αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης,

 

β) την εκτέλεση στερητικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας, όταν περιλαμβάνονται στην απόφαση,

 

γ) την επιβολή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας, όταν δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση,

 

δ) την εκπνοή των μέτρων αναστολής ή της εναλλακτικής κύρωσης.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.