Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Σε κάθε Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών, που υπάγεται απευθείας στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, ο οποίος προστίθεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Στις αρμοδιότητες του τμήματος ανήκουν η διερεύνηση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών προβλημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, η επιστημονική εποπτεία, ο συντονισμός και η παρακολούθηση εφαρμογής των προγραμμάτων των μονάδων κοινωνικής φροντίδας, η συνεργασία με το τμήμα περιφερειακού χάρτη υγείας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας για την κατάρτιση του Χάρτη Πρόνοιας της Περιφέρειας και η αξιολόγηση των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων παροχής κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας.
2. Οι Διευθύνσεις του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 του νόμου 2889/2001, όπως αυτές αναφέρονται και στο προεδρικό διάταγμα [ΠΔ] 357/2001 (ΦΕΚ 357/Α/2001) ήτοι:
α) Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας,
β) Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Διοικητικής Υποστήριξης,
γ) Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μετονομάζονται αντίστοιχα σε:
α. Διεύθυνση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας,
β. Διεύθυνση Οργάνωσης και Διοικητικής Υποστήριξης Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και
γ. Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μονάδων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
3. Σε κάθε Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας συνιστώνται οι εξής θέσεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών:
α. Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης:
α.α. Κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ψυχολόγων, θέσεις δύο, με βαθμούς ΔΑ.
α.β. Κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Κοινωνικής Διοίκησης κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις δύο με βαθμούς Δ-Α.
α.γ. Κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης διοικητικού / οικονομικού, θέσεις δύο με βαθμούς Δ-Α.
β. Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: Κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Κοινωνικής Εργασίας, θέσεις τέσσερις με βαθμούς Δ-Α.
Σε όσους κλάδους περιλαμβάνονται περισσότερες από μία ειδικότητες, οι θέσεις κατά ειδικότητα ορίζονται με την προκήρυξη πλήρωσης κενών θέσεων.
Ο Προϊστάμενος του τμήματος μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε από τους παραπάνω κλάδους.
4. Σε κάθε Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται επταμελές Επιστημονικό Συμβούλιο για θέματα Κοινωνικής Φροντίδας.
Το Συμβούλιο αποτελείται από:
α) Τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, ως Πρόεδρο.
β) Έναν Κοινωνικό Επιστήμονα με ειδίκευση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
γ) Έναν εκπρόσωπο από το προσωπικό των μονάδων κοινωνικής φροντίδας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκλέγεται από όλους τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος εκλογής του παραπάνω εκπροσώπου.
δ) Έναν Πρόεδρο των μονάδων κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
ε) Έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που ορίζεται από το Διοικητικό της Συμβούλιο.
στ) Έναν Κοινωνικό Λειτουργό, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.
ζ) Έναν Ψυχολόγο, που ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.
Η θητεία του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι τριετής και η συγκρότησή του γίνεται με πράξη του Προέδρου του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με την οποία ορίζεται και ένας υπάλληλος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας ως Γραμματέας του Συμβουλίου. Για όλα τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου και το Γραμματέα ορίζεται αντίστοιχος αναπληρωτής.
5. Το Επιστημονικό Συμβούλιο για θέματα Κοινωνικής Φροντίδας έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Γνωμοδοτεί και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας για θέματα κοινωνικής φροντίδας.
β) Γνωμοδοτεί σε ερωτήματα του φορέων, που μετατρέπονται σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας, περιέρχονται στην αρμοδιότητα του ή του Προέδρου του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
6. Στον Πρόεδρο, στα μέλη και στο γραμματέα του Επιστημονικού Συμβουλίου για θέματα Κοινωνικής Φροντίδας καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.
7. Στην έδρα κάθε Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας συνιστάται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Υπηρεσιακό Συμβούλιο, στο οποίο υπάγονται όλοι οι μόνιμοι ή συνδεόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι των μονάδων κοινωνικής φροντίδας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.
Κατά την πρώτη συγκρότησή του και μέχρι την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα με τα υπόλοιπα μέλη του.
Οι υπάλληλοι του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας υπάγονται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 3 παράγραφος 15 του νόμου 2889/2001.