ph

Παράρτημα Η: Διευκρινήσεις σχετικά με τα πρόσθετα σχόλια για τοιχώματα που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 781-18/6/2003


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Επειδή φαίνεται ότι ορισμένες φράσεις των πρόσθετων σχολίων σχετικά με τα τοιχώματα έχουν παρερμηνευθεί, και χρησιμοποιούνται αποσπασματικά έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται ως τοιχώματα, φέροντα στοιχεία που δεν έχουν τα ελάχιστα μήκη 2.00 m και 1.50 m που ορίζονται στο σημείο (iv) των πρόσθετων σχολίων, ο ΟΑΣΠ και η Μόνιμη Επιτροπή του για θέματα Κανονισμών διευκρινίζουν τα ακόλουθα:

 

α. Τα ελάχιστα μήκη όπως ορίζονται στο σημείο (iv) αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό κατακόρυφων στοιχείων ως τοιχωμάτων, ανεξαρτήτως της διενέργειας ή μη οποιουδήποτε ελέγχου.

 

β. Η εκτέλεση ικανοτικών ελέγχων σε κατακόρυφα στοιχεία που δεν διαθέτουν αυτές τις ελάχιστες διαστάσεις (η οποία αναφέρεται ως αναγκαία στο σημείο (II) των σχολίων) καθώς και κάποια ενδεικτική τιμή (π.χ. 50%) του λόγου μέγιστης ροπής ορόφου προς μέγιστη ροπή βάσης σε τοιχώματα (Σημείωση (α)), δεν αποτελούν κατά κανένα τρόπο ικανά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός κατακόρυφου στοιχείου ως τοιχώματος. Αυτό άλλωστε είναι φανερό από την διατύπωση του κειμένου των σχολίων.

 

γ. Αντίθετα, και ιδιαίτερα σχετικά με τις πυλωτές, η αναγκαιότητα τήρησης των παραπάνω ελάχιστων μηκών για τον χαρακτηρισμό ενός στοιχείου ως τοιχώματος είναι φανερή και από τα εξής σημεία του Κανονισμού:

 

i. Την παράγραφο Σ 4.1.7.1 α (4) των σχολίων της έκδοσης του 2000 (αλλά και του 1995), όπου για την περίπτωση της πυλωτής αναφέρεται ότι:

 

{Στην περίπτωση αυτή, ο ικανοτικός υπολογισμός των υποστυλωμάτων (πρόβλεψη πλαστικών αρθρώσεων στις δοκούς) όπως προδιαγράφεται στην παράγραφο 4.1.4.1, δεν εξασφαλίζει επαρκώς την αποφυγή δημιουργίας μαλακού ορόφου.}

 

ii. Το σημείο (iii) των πρόσθετων σχολίων, όπου αναφέρεται ότι απαραίτητη απαίτηση για τον χαρακτηρισμό ενός στοιχείου ως τοιχώματος είναι η διάθεση επαρκούς δυσκαμψίας και αντοχής ώστε να εξασφαλίζεται η κατανομή της διατμητικής παραμόρφωσης του κτιρίου κατά το ύψος χωρίς ασυνέχειες. Η κατανομή αυτή είναι απαραίτητη για την αποφυγή μηχανισμού ορόφου. Ο κανόνας εφαρμογής για την κάλυψη της απαίτησης αυτής, για τα συνήθη ύψη ορόφων και δοκών οικοδομικών έργων, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα μήκη των τοιχωμάτων που ορίζονται στο αμέσως επόμενο σημείο (iv), και τότε δεν απαιτούνται ούτε οι έλεγχοι που αναφέρονται στο σημείο (ii).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.