Βασιλικό διάταγμα 465/70 - Άρθρο 11

Άρθρο 11: Υπέργειες δεξαμενές πετρελαίου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Η εγκατάσταση και χρήση υπέργειων δεξαμενών πετρελαίου θέρμανσης ή φωτιστικού συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης χωρητικότητας 20 m3, σε πρατήρια υγρών καυσίμων επιτρέπεται εκτός οικισμών και σε ζώνη πέραν των 500 m από τα όριά τους, επιτρέπεται υπό τους κάτωθι όρους:

 

α) Η θέσις της δεξαμενής δέον να ορίζεται εις ακάλυπτο χώρο και εις ικανήν απόσταση από υφισταμένης προ της εγκαταστάσεως οδικής αρτηρίας πάντως δε έσωθεν της οικοδομικής αρτηρίας πάντως δε έσωθεν της οικοδομικής γραμμής κατά 3 m τουλάχιστον.

 

β) Η δεξαμενή δέον να είναι μεταλλική, κυκλικής ή ελλειπτικής διατομής, πάχους τοιχωμάτων ως εν περίπτωση α), γ)γ) του άρθρου 10 ορίζεται και να τοποθετείται επί βάθρου αναλόγου αντοχής, κατασκευαζόμενου εκ σκυροδέματος ή εκ μεταλλικών στοιχείων (σιδηροκατασκευή).

 

γ) Η τοποθέτησις υπέργειου δεξαμενής δέον να συντελείται με τον διαμήκη άξονα υπό κλίση προς τον κρουνό απαγωγής των στερεών καταλοίπων τουλάχιστον 3% ως προς το οριζόμενο επίπεδον.

 

δ) Η δεξαμενή δέον να φέρει:

 

α)α) Κρουνό εκκενώσεως και απαγωγής των στερεών καταλοίπων εις το κατώτερο σημείον αυτής.

 

β)β) Κρουνό εκροής του πετρελαίου εις τον έναντι, εν σχέσει προς τον κρουνό εκκενώσεως, πυθμένα της δεξαμενής. Το κέντρο της αντιστοίχου οπής δέον να υπέρκειται του κατωτάτου σημείου του αντιστοίχου πυθμένα τουλάχιστον κατά 90 mm.

 

γ)γ) Σωλήνα πληρώσεως.

 

ο)δ) Σωλήνα εξαερισμού με το άνω άκρον που καμπυλώνεται προς τα κάτω και φέρον επιστόμιον εκ μεταλλικού πλέγματος, εξ ανοξείδωτος μετάλλου των 40 MESH/in2.

 

ε)ε) Δείκτη ελέγχου στάθμης.

 

ς)ς) Οπή μεθ' οδηγού σωλήνα δια την καταμέτρηση του περιεχομένου.

 

ε) Η δεξαμενή δέον να προστατεύεται δια διατάξεως γειώσεως (της αντιστάσεως γειώσεως ούσης μικρότερης των 7 OHM) του μεταλλικού άπαντα τα μη συγκολλημένα μέρη αυτής και της εν γένει σιδηράς κατασκευής της, κατά τους ισχύοντος εκάστοτε περί γειώσεων κανονισμούς.

 

ς) Η προσαρμογή των διαφόρων εξαρτημάτων (σωληνώσεων, κρουνών κ.λ.π.) επί της δεξαμενής δέον να είναι επιμελημένη εξασφαλιζόμενης απολύτως της στεγανότητας εις τα σημεία προσαρμογής.

 

ζ) Τα χρησιμοποιούμενα δια την εγκατάσταση της δεξαμενής εξαρτήματα, δέον όπως ανθίστανται εις την εξ οξειδώσεως προσβολή.

 

η) Οι σωλήνες μεταγγίσεως του καυσίμου από της υπέργειου δεξαμενής εις την ή τις υπογείους, απαγορευόμενης της χρήσεως σωληνώσεως υπέρ το έδαφος.

 

θ) Η μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα κάθε υπέργειας δεξαμενής ορίζεται σε 10 m3, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το αναγκαίο κενό από 5%.

 

Η συνολική για κάθε πρατήριο μεγίστη επιτρεπομένη χωρητικότητα των υπέργειων δεξαμενών καθορίζεται σε 20 m3.

 

ι) Επιτρέπεται η απευθείας, από την υπέργεια ή υπόγεια δεξαμενή, τροφοδοσία αντλίας παροχής πετρελαίου ή και η τροφοδοσία αντλητικού συγκροτήματος, για μετάγγιση πετρελαίου σε βυτιοφόρα οχήματα καθώς και η χρήση φορητού ή σταθερού αντλητικού συγκροτήματος, ακόμη και υπό μορφή μικρής κλίμακας γεμιστηρίου, για τη μετάγγιση του πετρελαίου σε βυτιοφόρα οχήματα, σύμφωνα με την σχετική μελέτη Μηχανολόγου Μηχανικού.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του προεδρικού διατάγματος 143/1989 (ΦΕΚ 69/Α/1989) και τις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 10 του προεδρικού διατάγματος 118/2006 (ΦΕΚ 119/Α/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.