Απόφαση daee-2287/16 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Ορισμοί


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

 

(α) Ανάδοχος Κατασκευής: Εργοληπτική επιχείρηση η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του φράγματος, υπογράφοντας σχετική Σύμβαση Κατασκευής με τον Κύριο του Έργου (ΚΤΕ) ή τα εξουσιοδοτημένα όργανα αυτού.

 

(β) Αποδόμηση Φράγματος: Η πλήρης ή μερική καθαίρεση του φράγματος και η ασφαλές αποκατάσταση της φυσικής ροής του ποταμού.

 

(γ) Απότομος καταβιβασμός στάθμης ταμιευτήρα: Ταπείνωση της στάθμης του ταμιευτήρα με ρυθμό που υπερβαίνει προκαθορισμένες τιμές από τη μελέτη και ενδεχομένως να επηρεάζει την ευστάθεια του αναχώματος του φράγματος ή των πρανών της λεκάνης κατάκλυσης.

 

(δ) Αστοχία: Απώλεια της επιτελεστικότητας του φράγματος, ο μη έλεγχος της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του φράγματος, ή/και να δημιουργήσει πλημμυρικό κύμα.

 

(ε) Διακινδύνευση (risk): Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα αναμενόμενα αρνητικά αποτελέσματα που συνεπάγεται ένα συγκεκριμένο φαινόμενο. Η διακινδύνευση μπορεί να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα, την τρωτότητα της περιοχής και τη συνολική οικονομική αξία που είναι εκτεθειμένη. Δηλαδή η διακινδύνευση, είναι μία σχέση της μορφής:

 

• Κ =f(E,T, Ο)

 

όπου, Ε = επικινδυνότητα, Τ = τρωτότητα, και Ο = οικονομική αξία εκτεθειμένη στην διακινδύνευση.

 

Η Διακινδύνευση κατηγοριοποιείται ως ακολούθως:

 

Χαμηλή - καμία ανθρώπινη απώλεια και μικρές υλικές ζημίες
Μέση - απώλειες λίγων ανθρώπινων ζωών και αρκετές υλικές ζημίες
Υψηλή - απώλειες σημαντικού αριθμού ανθρώπινων ζωών και σοβαρές υλικές ζημίες

 

(στ) Διάρκεια ζωής του φράγματος: Περίοδος από την κατασκευή έως και την εγκατάλειψη ή/και την αποδόμηση του φράγματος.

 

(ζ) Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ): Το όργανο του Ελληνικού Κράτους που συγκροτείται και λειτουργεί κατά το Κεφαλαίο ΣΤ' και διασφαλίζει την τήρηση και συμμόρφωση προς τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού Ασφαλείας Φραγμάτων.

 

(η) Εγκατάλειψη φράγματος: Κατάσταση κατά την οποία ένα φράγμα καθίσταται μη ικανό να αποθηκεύσει νερό, μετά από πλήρωση του ταμιευτήρα από στερεά υλικά, με ταυτόχρονη ασφαλή παροχέτευση του νερού του ποταμού και με παράκαμψη του φράγματος.

 

(θ) Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης: Το σύνολο των οδηγιών, διαδικασιών και ενεργειών, που αναφέρονται στη λειτουργία και συντήρηση του φράγματος και προβλέπονται κατά το Στάδιο Λειτουργίας.

 

(ι) Έκτακτη Συντήρηση: Ειδικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται όταν η παρατηρούμενη συμπεριφορά αποκλίνει από την προβλεπόμενη και τα οποία έχουν ως στόχο να διατηρήσουν ή/και να αποκαταστήσουν τις λειτουργικές συνθήκες των κατασκευών και του εξοπλισμού.

 

(ι)α) Έλεγχοι Ασφαλείας: Σειρά ελέγχων που πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια της ζωής του φράγματος σχετικά με δομικά, υδραυλικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά θέματα, με στόχο την επαρκή και συνεχή γνώση της κατάστασης του φράγματος, την έγκαιρη διάγνωση τυχόν ανωμαλιών και την αποτελεσματική παρέμβαση, όποτε αυτή απαιτείται.

 

(ι)β) Επικινδυνότητα (hazard): Η έννοια αυτή αναφέρεται στην πιθανότητα εμφάνισης κάποιου φαινομένου, με δυνητικά βλαβερές συνέπειες, και όχι στα αποτελέσματα που αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει.

 

(ι)γ) Καταστροφή φράγματος: Ακραίο γεγονός το οποίο συνεπάγεται τη μερική ή ολική διακοπή της κατασκευής ή λειτουργίας του φράγματος και προκαλεί θύματα ή/και εκτεταμένες υλικές ζημίες.

 

(ι)δ) Κανονισμός Ασφαλείας Φραγμάτων (ΚΑΦ): Το σύνολο κανόνων και διαδικασιών ελέγχων - επιθεωρήσεων ασφάλειας των φραγμάτων, δημόσιων ή ιδιωτικών, κατά την περίοδο υλοποίησης τους και κατά τη διάρκεια ζωής τους που οφείλει να τηρεί ο Κύριος του Έργου.

 

(ι)ε) Κριτήρια Σχεδιασμού: Αρχές της Μελέτης οι οποίες καθορίζουν το σχεδιασμό του φράγματος και σχετίζονται με την ποιότητα, ασφάλεια, λειτουργικότητα, διάρκεια στο χρόνο και την οικονομικότητα αυτού.

 

(ι)στ) Κύριος του Έργου (ΚΤΕ): Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο του δημοσίου τομέα, ή ιδιωτικός φορέας, ή φυσικό πρόσωπο, στην κυριότητα του οποίου ανήκει το φράγμα.

 

(ι)ζ) Μελέτη: Το σύνολο των στοιχείων (έρευνες, εκθέσεις, υπολογισμοί, σχέδια, προδιαγραφές κ.λ.π.) που απαιτούνται για την έντεχνη κατασκευή του φράγματος.

 

(ι)η) Μητρώο Ελληνικών Φραγμάτων: Βάση δεδομένων με στοιχεία των φραγμάτων της Ελλάδας που εντάσσονται στη δικαιοδοσία του παρόντος Κανονισμού (Παραρτήματα Α και Β).

 

(ι)θ) Μητρώο Φράγματος: Σύνολο εγγράφων, εκθέσεων, σχεδίων, μελετών, υπολογισμών κ.λ.π., στα οποία είναι καταγεγραμμένα με κάθε λεπτομέρεια όλα τα χαρακτηριστικά του Φράγματος όπως αυτό κατασκευάστηκε, τυχόν Περιστατικά ή έκτακτα γεγονότα σε κάθε στάδιο της ζωής του, καθώς και το σύνολο των καταγραφών από την παρακολούθηση του, και κατά τα λοιπά σύμφωνα με το άρθρο 15.

 

(κ) Μηχανικός Ασφαλείας Φράγματος (ΜΑΦ): Ο υπεύθυνος μηχανικός για την παρακολούθηση της ασφαλούς συμπεριφοράς του φράγματος.

 

(κ)α) Όγκος Ταμιευτήρα: Η χωρητικότητα της τεχνητής λίμνης στην ανώτατη στάθμη αποθήκευσης ή λειτουργίας του φράγματος.

 

(κ)β) Ορατό ύψος φράγματος: Η μέγιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ της στέψης του φράγματος και του εδάφους αμέσως κατάντη του εξωτερικού πόδα αυτού όπως διαμορφώνεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής.

 

(κ)γ) Περίοδος Υλοποίησης Φράγματος: Είναι το χρονικό διάστημα από την έναρξη της μελέτης έως και το πέρας της κατασκευής.

 

(κ)δ) Περιστατικό: Γεγονός συνδεόμενο με δράσεις, λειτουργίες ή δομικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν συνάδουν με την αναμενόμενη συμπεριφορά του φράγματος ή της ευρύτερης περιοχής αυτού.

 

(κ)ε) Πλημμυρικό Κύμα: Κύμα το οποίο προκαλείται από αστοχία ή καταστροφή του φράγματος και το οποίο ενδεχομένως προκαλεί θύματα, ζημιές, οικονομικές συνέπειες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

(κ)στ) Προσομοίωμα: Αναπαράσταση έργων ή φυσικών μορφών, που καθιστά εφικτή την απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης ή την πρόβλεψη της μελλοντικής συμπεριφοράς.

 

(κ)ζ) Στάδιο Κατασκευής: Περίοδος από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Φράγματος μέχρι την έναρξη της Πρώτης Πλήρωσης του ταμιευτήρα και κατά τα λοιπά σύμφωνα με το άρθρο 12.

 

(κ)η) Στάδιο Λειτουργίας: Περίοδος της ζωής του φράγματος κατά την οποία επιτελείται ο σκοπός της κατασκευής του.

 

(κ)θ) Στάδιο Μελέτης: Περίοδος πριν την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Φράγματος κατά την οποία οριστικοποιείται ο σχεδιασμός του.

 

(λ) Στάδιο Πρώτης Πλήρωσης: Περίοδος της ζωής του Φράγματος κατά την οποία για πρώτη φορά γίνεται η πλήρωση του Ταμιευτήρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14.

 

(λ)α) Σύμβαση Κατασκευής: Είναι η γραπτή συμφωνία, μεταξύ του Κυρίου του Έργου και του Αναδόχου Κατασκευής, καθώς και όλα τα σχετικά τεύχη, σχέδια, έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν τη γραπτή συμφωνία ή αναφέρονται σε αυτή.

 

(λ)β) Σύστημα Προειδοποίησης και Συναγερμού: Οργανωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινων και τεχνικών πόρων, το οποίο έχει ως στόχο να ενημερώνει τον πληθυσμό κάθε περιοχής που μπορεί να επηρεαστεί από την απειλή, εμφάνιση ή ανάπτυξη κάποιας επικίνδυνης κατάστασης στο Φράγμα, καθορίζοντας επίσης τους κανόνες που πρέπει ακολουθηθούν στις αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

(λ)γ) Σχέδιο Αντιμετώπισης Επικινδύνων Καταστάσεων (ΣΑΕΚ): Σχέδιο που περιγράφει τις δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις για το φράγμα και τις από αυτό επηρεαζόμενες περιοχές ανάντη και κατάντη και προβλέπει μεθόδους αντιμετώπισης, όπως περιγράφεται στο άρθρο 10.

 

(λ)δ) Σχέδιο Παρακολούθησης: Σειρά διαδικασιών στις οποίες πρέπει να βασιστεί ο έλεγχος της ευστάθειας του φράγματος, όπως καθορίζεται στο άρθρο 8.

 

(λ)ε) Σχέδιο Πρώτης Πλήρωσης: Σειρά διαδικασιών οι οποίες απαιτείται να υλοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η πρώτη πλήρωση του ταμιευτήρα, όπως καθορίζεται στο άρθρο 9.

 

(λ)στ) Σώμα Φράγματος: Το τεχνικό έργο για την ταμίευση ή τη συγκράτηση νερού.

 

(λ)ζ) Τακτική Συντήρηση: Σειρά προγραμματισμένων μέτρων που λαμβάνονται για τη διατήρηση των λειτουργικών συνθηκών των κατασκευών και του εξοπλισμού και τα οποία υλοποιούνται ανεξάρτητα από την παρατηρούμενη συμπεριφορά.

 

(λ)η) Ταυτότητα φράγματος: Τα βασικά στοιχεία που περιγράφουν τη θέση, τον τύπο και το μέγεθος του φράγματος, την παροχετευτικότητα του υπερχειλιστή, το μέγεθος του ταμιευτήρα, τη χρήση κ.τ.λ.

 

(λ)θ) Ύψος φράγματος κατά ICOLD: Η διαφορά υψομέτρου από τη ονομαστική στέψη του φράγματος έως το βαθύτερο σημείο της θεμελίωσης.

 

(μ) Τρωτότητα (vulnerability): Ο όρος τρωτότητα περιγράφει το πόσο ευάλωτο είναι το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο που σχετίζεται με το φράγμα.

 

(μ)α) Φάκελος Έγκρισης Αποδόμησης (ΦΕΑ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον Κύριο του Έργου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, προκειμένου να επιτραπεί η αποδόμηση ενός φράγματος, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 18.

 

(μ)β) Φάκελος Έγκρισης Εγκατάλειψης (ΦΕΕ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον Κύριο του Έργου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, προκειμένου να επιτραπεί η εγκατάλειψη ενός φράγματος, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 18.

 

(μ)γ) Φάκελος Έγκρισης Πρώτης Πλήρωσης (ΦΕΠΠ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον Κύριο του Έργου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων, προκειμένου να επιτραπεί η έμφραξη του συστήματος εκτροπής και η πρώτη πλήρωση του ταμιευτήρα, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 13.

 

(μ)δ) Φάκελος Κατασκευής Φράγματος (ΦΚΦ): Το σύνολο των στοιχείων τα οποία υποβάλλονται από τον Κύριο του Έργου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων πριν την κατασκευή του φράγματος, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 11.

 

(μ)ε) Φορέας Λειτουργίας Φράγματος (ΦΛΦ): Ο φορέας ο οποίος συγκροτείται και λειτουργεί κατά το άρθρο 6.

 

(μ)στ) Φορέας Υλοποίησης Φράγματος (ΦΥΦ): Ο φορέας ο οποίος συγκροτείται και λειτουργεί κατά το άρθρο 5.

 

(μ)ζ) Φράγμα για τον παρόντα κανονισμό νοείται το σύνολο των επί μέρους κατασκευών που συνθέτουν το έργο, δηλαδή το σώμα του φράγματος, τα έργα εκτροπής, υπερχείλισης και υδροληψίας, προσαγωγής και σταθμών παραγωγής ενέργειας, Η/Μ εγκαταστάσεων του φράγματος, σήραγγες επιθεώρησης και αποστράγγισης, έργα σταθεροποίησης πρανών και λοιπά συνοδά έργα που συμβάλουν στην ασφαλή λειτουργία του φράγματος.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.