Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1.1. Μέθοδοι ανεφοδιασμού με καύσιμα.
Στα Αεροδρόμια χρησιμοποιούνται συνήθως δύο μέθοδοι για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών:
α. Με βυτιοφόρα οχήματα (fuellers).
β. Με συστήματα hydrant (δίκτυο σωληνώσεων διανομής καυσίμων).
Όπου χρησιμοποιούνται βυτιοφόρα οχήματα, η εγκατάσταση καυσίμων επιτρέπει την άντληση της απαιτούμενης ποσότητας καυσίμου για το αεροσκάφος από τη δεξαμενή αποθήκευσης στο βυτιοφόρο όχημα, που προωθείται στο αεροσκάφος στη θέση του επί του δαπέδου στάθμευσης.
Στην περίπτωση hydrant η εγκατάσταση καυσίμων πρέπει να επιτρέπει την κατ' ευθείαν άντληση του καυσίμου από τις δεξαμενές αποθήκευσης και μέσω αγωγών την μεταφορά του στα σημεία εφοδιασμού του hydrant (Hydrant pits) και από αυτά στο αεροσκάφος μέσω των διανομέων του hydrant (dispensers).
Σε περιπτώσεις που τα κύρια αποθέματα καυσίμων του Αεροδρομίου βρίσκονται σε τέτοια απόσταση που είναι πρακτικά ανεφάρμοστη η κατ' ευθείαν λειτουργία του ανεφοδιασμού, πρέπει να προβλέπεται ενδιάμεσος δεξαμενισμός σε δορυφορικές εναποθηκεύσεις σε κατάλληλη απόσταση από την περιοχή του ανεφοδιασμού. Ο κύριος σταθμός συνδέεται με τον ή τους δορυφορικούς δεξαμενισμούς μέσω αγωγών. Όταν απαιτείται η συνύπαρξη και των δύο συστημάτων εφοδιασμού (Βυτιοφόρα και hydrant) σε ένα αεροδρόμιο, πρέπει η τροφοδοσία κατά το δυνατό να γίνεται από κοινό σταθμό.
1.2. Επιλογή θέσης εγκαταστάσεων καυσίμων
Η επιλογή της καταλληλότερης θέσης για τις εγκαταστάσεις καυσίμων στα Αεροδρόμια υπαγορεύεται κατά πρώτο λόγο από την ασφάλεια και κατά δεύτερο λόγο από την ικανότητα εξυπηρέτησης των αεροσκαφών. Το πρώτο σχετίζεται με τις λειτουργίες ανεφοδιασμού και τους κινδύνους που προκύπτουν κατά την διαδικασία πτήσεων (βλέπε και Διατάξεις της παραγράφου 1.3 - Περιορισμοί σε αεροδρόμια).
Οι εγκαταστάσεις καυσίμων από τις οποίες διενεργείται ο ανεφοδιασμός με βυτιοφόρα οχήματα, θα πρέπει να τοποθετούνται κατά προτίμηση σε τέτοια θέση, ώστε η περιοχή ανεφοδιασμού να είναι ευχερώς προσπελάσιμη από τα βυτιοφόρα, με όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση δημόσιων οδών και οδών του αεροδρομίου ανοικτών στη γενική κυκλοφορία. Θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν, τα βυτιοφόρα οχήματα να διασχίζουν τους διαδρόμους στις περιοχές προσέγγισης και θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι ισχύουσες Αερολιμενικές διατάξεις.
Η επιλογή θέσης των εγκαταστάσεων καυσίμων, από τις οποίες θα τροφοδοτηθεί το σύστημα hydrant, επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την απόστασή της ως προς την περιοχή που θα γίνεται ο ανεφοδιασμός. Η απόσταση αυτή θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή.
Τα συστήματα hydrant υπόκεινται σε απότομες μεταβολές υδραυλικών πιέσεων κατά τη διακοπή εφοδιασμού των αεροσκαφών. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να δημιουργήσουν βλάβες στο δίκτυο σωληνώσεων και επομένως πρέπει να προβλέπεται η δυνατότητα απορρόφησής τους από κατάλληλες διατάξεις που έχουν άμεση σχέση με την ταχύτητα ροής του καυσίμου στους αγωγούς, το μήκος των αγωγών και τον χρόνο κλεισίματος των βαλβίδων. Όταν η θέση της κεντρικής δεξαμενής στο αεροδρόμιο δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση των προστατευτικών διατάξεων αυτών, θα πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση της δορυφορικής εναποθήκευσης των καυσίμων.
Οι προμήθειες καυσίμων φθάνουν μέσω αγωγών ή με οδικές, σιδηροδρομικές ή και θαλάσσιες μεταφορές. Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή της θέσης της εγκατάστασης.
Κατά το σχεδιασμό των σωληνογραμμών καυσίμων πρέπει να δίδεται προσοχή στη χωροθέτηση των υπολοίπων Υπηρεσιών του Αεροδρομίου. Στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να διέλθουν αγωγοί κάτω από διαδρόμους, τροχοδρόμους κ.λ.π. θα πρέπει να ακολουθείται η συντομότερη διαδρομή.
1.3. Περιορισμοί σε περιοχές εντός και εκτός αεροδρομίων
1.3.1. Γενικά
Όταν επιλέγονται οι θέσεις για τις εγκαταστάσεις καυσίμων, με τη σύμφωνη γνώμη των Αρχών του Αεροδρομίου, είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι ζώνες εντός ή γύρω από το Αεροδρόμιο όπου οι δραστηριότητες (κατασκευές, κτίρια κ.λ.π.) περιορίζονται από πλευράς διασφάλισης των πτήσεων των αεροσκαφών. Οι ζώνες που εξετάζονται είναι οι ακόλουθες:
α. Οι περιοχές στο πέρας των διαδρόμων, γνωστές σαν περιοχές προσέγγισης / ανόδου / απογείωσης.
β. Οι πλευρικές περιοχές απελευθέρωσης εμποδίων των διαδρόμων και των τροχοδρόμων.
γ. Οι περιοχές γύρω από τα δάπεδα στάθμευσης των αεροσκαφών.
Σαν γενική αρχή είναι επιθυμητό να τοποθετούνται όλοι οι σταθμοί εντελώς έξω από τις παραπάνω ζώνες. Αυτό δεν είναι πάντα δυνατό για λόγους τεχνικούς, ιδιαίτερα στην περίπτωση των συστημάτων hydrant, όπου οι δεξαμενές καυσίμων πρέπει να τοποθετούνται πολύ κοντά στην περιοχή ανεφοδιασμού των αεροσκαφών (βλέπε παράγραφο 1.2.).
Οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στις παραγράφους αυτές εφαρμόζονται, διαφοροποιημένες αντίστοιχα, σε δύο ομάδες κατηγοριών αεροδρομίων, σύμφωνα με το μήκος του διαδρόμου, ως εξής:
Πίνακας
Ομάδα Αερολιμένα
|
Code number / ICAO
|
Μήκος διαδρόμου
|
Α' Ομάδα
|
1
|
Λιγότερο από 800 m
|
2
|
Από 800 m έως 1200 m
|
Β' Ομάδα
|
3
|
Από 1200 m μέχρι 1800 m
|
4
|
Άνω των 1800 m
|
Δεν γίνεται διαφοροποίηση σχετικά με τις διάφορες μεθόδους όπως ενόργανη προσέγγιση, τροχόδρομοι ταχείας εξόδου κ.α.
Σ' όλες τις περιπτώσεις οι απαιτήσεις για την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων καυσίμων στα αεροδρόμια, ικανοποιούν τις πλέον κρίσιμες συνθήκες των διαδικασιών πτήσεων.
1.3.2. Περιοχές προσέγγισης και ανόδου - απογείωσης (σχήμα 1).
Σχήμα 1
Οι περιοχές αυτές είναι τραπεζοειδούς μορφής, αρχίζουν από τα πέρατα του διαδρόμου και απομακρύνονται από το διάδρομο όπως φαίνεται στο σχήμα 1. Στο σχήμα 1 φαίνεται και η κλίση του επιπέδου προσέγγισης/ανόδου - απογείωσης, η οποία περιορίζει το ύψος κάθε κατασκευής εντός των ζωνών αυτών. Να σημειωθεί ότι η κλίση είναι 1:50 και υψόμετρο αναφοράς είναι το υψόμετρο του πέρατος του διαδρόμου.
Ο πιθανός κίνδυνος στις περιοχές προσέγγισης/ανόδου απογείωσης είναι μεγαλύτερος στην κατά μήκος προέκταση του άξονα του διαδρόμου. Όταν είναι απαραίτητο να τοποθετούνται εγκαταστάσεις καυσίμων μέσα στις περιοχές αυτές, πρέπει να τοποθετούνται κατά προτίμηση προς τα πλευρικά όρια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
α. Τα πρώτα 400 m μετρημένα από το πέρας του διαδρόμου, πρέπει να θεωρούνται απαγορευμένη ζώνη, μέσα στην οποία δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εγκατάσταση ή εναποθήκευση καυσίμων.
β. Στη ζώνη μεταξύ 400 m και 1400 m από το πέρας του διαδρόμου μπορούν να τοποθετηθούν εγκαταστάσεις αεροπορικών καυσίμων, με την προϋπόθεση ότι όλες οι δεξαμενές αποθήκευσης και τα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος θα είναι υπόγεια. Τα στόμια λήψης των δεξαμενών, αγωγοί, αντλίες, κτίρια κ.λ.π. μπορούν να είναι υπέργεια αλλά το ύψος τους θα πρέπει να υπόκειται στον περιορισμό της κλίσης του επιπέδου προσέγγισης / ανόδου απογείωσης.
γ. Στη ζώνη που εκτείνεται πέραν των 1400 m μετρούμενων από το πέρας του διαδρόμου, μπορούν να τοποθετούνται εγκαταστάσεις αεροπορικών καυσίμων με υπόγειες, ημιθαμμένες, υπέργειες ή εγκιβωτισμένες δεξαμενές αποθήκευσης. Ο μόνος περιορισμός στην περίπτωση αυτή αφορά μόνον το ύψος κατασκευών, κτιρίων κ.λ.π. που καθορίζεται από τις κλίσεις των επιφανειών προσέγγισης/ανόδου - απογείωσης.
1.3.3. Πλευρικές απελευθερώσεις εμποδίων διαδρόμου
Αυτές οι περιοχές είναι ορθογώνιες που οι πλευρές τους βρίσκονται:
• | 100 m εκατέρωθεν του άξονα του διαδρόμου για την ομάδα Α |
• | 150 m εκατέρωθεν του άξονα του διαδρόμου για την ομάδα Β |
Στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε εγκατάσταση ή εναποθήκευση καυσίμων.
Εκτός των περιοχών αυτών μπορούν να τοποθετούνται εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων με δεξαμενές υπέργειες ή υπόγειες, με την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού ύψους των εγκαταστάσεων. Το ύψος αυτό καθορίζεται από ένα επίπεδο που ξεκινά 150 m από τον άξονα του διαδρόμου αεροδρομίου ομάδας Β ή 100 m από τον άξονα του διαδρόμου αεροδρομίου ομάδας Α (υψόμετρο όσο αυτό του διαδρόμου) και απομακρύνεται από το διάδρομο με προς τα άνω κλίση 1:7.
1.3.4. Απελευθερώσεις εμποδίων περιοχής τροχοδρόμου
Οι περιοχές αυτές είναι παράλληλες προς κάθε τροχόδρομο και εκτείνονται εκατέρωθεν του άξονά του σε απόσταση 60 m.
Ομοίως και από τα πέρατα του τροχοδρόμου. Η τοποθέτηση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων καυσίμων μέσα στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται.
1.3.5. Απελευθερώσεις εμποδίων περιοχής δαπέδων στάθμευσης Αεροσκαφών.
Οι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις καυσίμων πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 50 m από το όριο του δαπέδου στάθμευσης Αεροσκαφών.
2. Ασφάλεια πτήσεων
Οι πιο πάνω Τεχνικές προδιαγραφές εξετάζουν τις εγκαταστάσεις καυσίμων από πλευράς ασφάλειας πτήσεων και αφορούν τη σχέση εγκαταστάσεων καυσίμων και αεροσκάφους. Σε ότι αφορά τη σχέση εγκαταστάσεων καυσίμων με τις κτιριακές και άλλες κατασκευές, οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις εξετάζονται πιο κάτω στο κεφάλαιο 2, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ο κρίσιμος παράγων είναι το καύσιμο.
3. Ανέγερση / Λειτουργία εγκαταστάσεων καυσίμων
Για την ανέγερση και λειτουργία εγκαταστάσεων καυσίμων εντός των ορίων του αεροδρομίου απαιτείται η έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για την έγκριση αυτή είναι απαραίτητη η υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:
α. Αίτηση της Εταιρείας καυσίμων για την ανέγερση της εγκαταστάσεως καυσίμων.
β. Τοπογραφικό σχεδιάγραμμα της περιοχής, σε κλίμακα 1:500, σε 4 αντίγραφα. Στο σχεδιάγραμμα θα φαίνονται με σημειωμένες τις αποστάσεις και τις διαστάσεις τους τα εξής:
β)1. Τα όρια του Αεροδρομίου ή η περίφραξη του αεροδρομίου που είναι προς την πλευρά του διαδρόμου προσγείωσης όπου ζητείται η ανέγερση της εγκαταστάσεως καυσίμων, σε μήκος τουλάχιστον 150 μ. εκατέρωθεν της προβολής των εγκαταστάσεων στα όρια ή την περίφραξη του αεροδρομίου.
β)2. Ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης και ο άξονάς του.
β)3. Τα όρια του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών.
β)4. Κτίρια, εγκαταστάσεις ή κατασκευές (κεραίες, ραδιοβοηθήματα, δρόμοι, κτίρια αποθηκών, περιφράξεις, ανεμούρια, μετεωρολογικοί κλωβοί κ.λ.π.), που βρίσκονται μεταξύ του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης, των ορίων του αερολιμένα και της αιτουμένης θέσης για την ανέγερση της εγκατάστασης καυσίμων.
β)5. Η αιτούμενη θέση της εγκατάστασης καυσίμων, με τη διάταξη των κτιρίων γραφείων και του χώρου των δεξαμενών, ο χώρος στάθμευσης των οχημάτων μεταφοράς των καυσίμων ανεφοδιασμού αεροσκαφών και το διάγραμμα κίνησής τους για την επικοινωνία με το δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών ή με το δίκτυο σωληνώσεων ανεφοδιασμού hydrant.
Το τοπογραφικό διάγραμμα καθώς και όλα τα υποβαλλόμενα στη συνέχεια σχέδια, υπογράφονται από τον κατά νόμο υπεύθυνο Διπλωματούχο Μηχανικό ή Υπομηχανικό, ο οποίος και φέρει την ευθύνη για την ακρίβεια όλων των στοιχείων των σχεδίων.
Όταν η αιτούμενη θέση για την ανέγερση της εγκαταστάσεως καυσίμων γίνει δεκτή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η ενδιαφερόμενη Εταιρεία καυσίμων ειδοποιείται εγγράφως. Επίσης ειδοποιείται εγγράφως και στην περίπτωση που η αιτούμενη θέση τροποποιείται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στη συνέχεια η Εταιρεία υποβάλλει για θεώρηση:
• | Τοπογραφικά διαγράμματα σε κλίμακα 1:1500, όπως αναφέρεται πιο πάνω, με την συμφωνημένη τελική θέση για την ανέγερση της εγκαταστάσεως καυσίμων. |
• | Αρχιτεκτονικά και Μηχανολογικά σχέδια σε κλίμακα 1:50. |
Τα σχέδια αυτά, μετά τη θεώρηση από τη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, υποβάλλονται για έκδοση των απαιτούμενων συναφών αδειών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπόμνημα όρων
Εγκαταστάσεις καυσίμων: Αφορούν την εναποθήκευση και τις σταθερές κατασκευές που απαιτούνται για τη διακίνηση αεροπορικών καυσίμων.
Διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης: Μια καθορισμένη ορθογωνική περιοχή στο αεροδρόμιο, κατάλληλη για την προσγείωση και την απογείωση των αεροσκαφών.
Τροχόδρομος: Μια καθορισμένη λωρίδα σε αεροδρόμιο, κατάλληλη για τη τροχοδρόμηση αεροσκαφών, που σκοπό έχει τη σύνδεση των διαφόρων τμημάτων του αεροδρομίου μεταξύ τους.
Δάπεδο στάθμευσης: Μια καθορισμένη περιοχή σε αεροδρόμιο που προορίζεται να διευκολύνει το αεροσκάφος, όσον αφορά τις διαδικασίες αποβίβασης ή επιβίβασης επιβατών, εμπορευμάτων ή ταχυδρομείου, εφοδιασμό με καύσιμα, στάθμευση ή συντήρηση.