Απόφαση 8243/91 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Υποχρεώσεις


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο υπεύθυνος κάθε έργου ή δραστηριότητας, που περιλαμβάνει χρησιμοποίηση του αμιάντου ή κατεργασία προϊόντων που περιέχουν αμίαντο, υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου στα αέρια και υγρά απόβλητα, και την τήρηση των οριακών τιμών που αναφέρονται στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.

 

Από τα μέτρα αυτά αναφέρονται ιδιαίτερα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του προεδρικού διατάγματος 70Α/1988 (ΦΕΚ 31/Α/1988) ως προς την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος, και είναι τα ακόλουθα:

 

α) Η ποσότητα αμιάντου, που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, πρέπει να περιορίζεται στην ελάχιστη αναγκαία ποσότητα. Ιδιαίτερα η χρήση του κροκιδόλιθου πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν και να επιδιώκεται η αντικατάστασή του από άλλα υλικά λιγότερο επικίνδυνα, όσο αυτό είναι πρακτικά εφικτό.

 

β) Πρέπει να σχεδιάζονται μέθοδοι και διαδικασίες εργασίας, ώστε να μην απελευθερώνεται σκόνη αμιάντου στην ατμόσφαιρα. Αν τούτο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, η σκόνη πρέπει να δεσμεύεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο σημείο εκπομπής της.

 

γ) Ο αμίαντος ή τα μίγματα που περιέχουν ελεύθερο αμίαντο, πρέπει να αποθηκεύονται και να διακινούνται μέσα σε κατάλληλες κλειστές συσκευασίες, επισημασμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του προεδρικού διατάγματος 70Α/1988.

 

δ) Απαγορεύεται η εφαρμογή του αμιάντου με την μέθοδο του ψεκασμού (spray), εξαιρουμένων των ασφαλτούχων ενώσεων που περιέχουν αμίαντο και προορίζονται για ψεκασμό του κάτω μέρους του πλαισίου των αυτοκινήτων για προστασία του από τη διάβρωση.

 

ε) Όσο είναι τεχνικά δυνατό, οι διάφορες κατεργασίες ή χρήσεις του αμιάντου πρέπει να διενεργούνται με υγρές μεθόδους, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η δημιουργία και η διασπορά σκόνης στο περιβάλλον.

 

στ) Η αφαίρεση του αμιάντου ή των πρώτων υλών, που περιέχουν ελεύθερο αμίαντο, από τους σάκους ή δοχεία συσκευασίας, κατά την οποία είναι δυνατή η διασπορά του στο περιβάλλον, πρέπει να διενεργείται, όσο είναι πρακτικά δυνατό, σε κατάλληλα κλειστά τμήματα με ισχυρό τοπικό εξαερισμό και εφοδιασμένα με κατάλληλο σύστημα αποκονίωσης, ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή σκόνης στο περιβάλλον.

 

ζ) Όλα τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ή κατεργασία του αμιάντου, πρέπει να καθορίζονται και να συντηρούνται αποτελεσματικά και τακτικά. Ειδικότερα, ο καθαρισμός πρέπει να διενεργείται, όσο είναι πρακτικά δυνατόν, με κατάλληλο σύστημα δημιουργίας κενού ή άλλη κατάλληλη μέθοδο, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία και διασπορά σκόνης αμιάντου στο περιβάλλον.

 

2. Ο υπεύθυνος κάθε εγκατάστασης που έχει την υποχρέωση τήρησης των οριακών τιμών εκπομπών του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης οφείλει να τηρεί βιβλίο μετρήσεων, στο οποίο να καταγραφεί επίσης και να αιτιολογεί τις σημειούμενες υπερβάσεις της επιτρεπόμενης οριακής τιμής εκπομπής. Το βιβλίο αυτό πρέπει να είναι διαθέσιμο για θεώρηση σε οποιονδήποτε διενεργούμενο έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

 

3. Ο υπεύθυνος κάθε εγκατάστασης χρησιμοποίησης αμιάντου υποχρεούται στη διενέργεια μετρήσεων των εκπομπών αμιάντου στα αέρια απόβλητα της τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και στα υγρά απόβλητα της τουλάχιστον κάθε 6 μήνες και στη γνωστοποίηση με αντίστοιχη συχνότητα των αποτελεσμάτων των μετρήσεων αυτών στην αρμόδια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αρχή σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.