Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Απόφαση 642/2015: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων 9 κτιρίων που βρίσκονται στην οδό Επταπυργίου 123, 89, 87, 85, Επταπυργίου 69, 65 (σε απόσταση 8 - 10 m από το βυζαντινό τείχος), Επταπυργίου 63, στην οδό Παλαμίδου 20 και Επταπυργίου και Παλαμίδου 22, σε άμεση γειτνίαση με τα βυζαντινά τείχη στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και των πολεοδομικών στοιχείων (σκαλάκια, μαντρότοιχοι κ.τ.λ.) που βρίσκονται στα τμήματα επί των οδών Παλαμίδου 20 έως 22, Παλαμίδου 20 και Επταπυργίου έως Επταπυργίου 69, Επταπυργίου 85 έως 89 και Επταπυργίου 121, (ΦΕΚ 73/ΑΑΠ/2015), 06-05-2015.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
1. Τις διατάξεις:
α) Του νόμου 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού.
β) Του προεδρικού διατάγματος 358/1986 (ΦΕΚ 158/Α/1986) Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα του άρθρου 2 παράγραφος δ (α)α), που αναφέρεται στο χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέων ή οικισμών ή τμημάτων αυτών ως παραδοσιακών.
γ) Του προεδρικού διατάγματος 24/2015 (ΦΕΚ 20/Α/2015) και ειδικότερα του άρθρου 1 (παράγραφος 1)δ) που αναφέρεται στη συγκρότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μεταξύ άλλων από τις Υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τις αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοσή του και με τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς.
2. Την υπ' αριθμόν οίκοθεν 1020/2015 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ 391/Β/2015) Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.
3. Την από 11-10-2013 αιτιολογική έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και το υπ' αριθμόν 2068/2013 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών για τη διαδικασία κοινοποίησής της.
4. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 102310/6488/2013 (αριθμός πρωτοκόλλου Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης 6385/2013) έγγραφο του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
5. Τις με αριθμούς πρωτοκόλλου 6170/2013, 98/2014, 766/2014 ενστάσεις επί της αιτιολογικής έκθεσης.
6. Την από 15-01-2015 εξέταση των ενστάσεων από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
7. Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας και Θράκης (πρακτικό 2/2015/ θέμα 5ο), αποφασίζουμε:
1. Δεχόμαστε την από 10-12-2013 ένσταση και εν μέρει την από 08-01-2014 ένσταση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών.
2. Χαρακτηρίζουμε ως διατηρητέα τα 9 κτίρια που βρίσκονται στην οδό Επταπυργίου 123, 89, 87, 85, Επταπυργίου 69, 65 (σε απόσταση 8 - 10 m από το βυζαντινό τείχος), Επταπυργίου 63, στην οδό Παλαμίδου 20 και Επταπυργίου και Παλαμίδου 22, σε άμεση γειτνίαση με τα βυζαντινά τείχη στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης και τα πολεοδομικά στοιχεία (σκαλάκια, μαντρότοιχοι κ.τ.λ.) που βρίσκονται στα τμήματα επί των οδών Παλαμίδου 20 έως 22, Παλαμίδου 20 και Επταπυργίου έως Επταπυργίου 69, Επταπυργίου 85 έως 89 και Επταπυργίου 121, όπως φαίνονται στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:1000, που θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης) για τους παρακάτω λόγους:
α) Τα κτίσματα αποτελούν τυπικά δείγματα προσφυγικής κατοικίας με χαρακτηριστικά της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που διαθέτουν κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία που εκφράζουν την εποχή της οικοδόμησης τους και διαμορφώνουν το όριο της πόλης προς τα βυζαντινά τείχη.
β) Τα πολεοδομικά στοιχεία χαρακτηρίζουν τον παλιό πολεοδομικό ιστό και αναδεικνύουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του οικισμού.
γ) Συμβάλουν με τη θέση και τον όγκο τους στη διατήρηση της εικόνας και της κλίμακας του ακανόνιστου παραδοσιακού ιστού του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης και στην ανάδειξη της συνέχειας της χρήσης του μνημειακού όγκου του βυζαντινού μνημείου των τειχών.
δ) Τα κτίρια και τα πολεοδομικά στοιχεία, αποτελούν στοιχεία της πολεοδομικής ανάπτυξης της πόλης και η διατήρηση τους θα συμβάλει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
3. Δεν χαρακτηρίζονται διατηρητέες οι προσθήκες στην όψη του κτιρίου επί της οδού Παλαμίδου 20 και Επταπυργίου που αλλοιώνουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.
4. Επιτρέπεται η επισκευή - αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων και η μικρής κλίμακας αναμόρφωση των μορφολογικών στοιχείων για λόγους λειτουργικούς.
Επιβάλλεται η επανατοποθέτηση παλαιών αξιόλογων σιδεριών και εξωτερικών ξύλινων κουφωμάτων καθώς και κατασκευαστικών στοιχείων του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον διασώζονται.
5. Επιτρέπεται η διατήρηση των νεότερων προσθηκών που συμπληρώνουν τις λειτουργικές ανάγκες των κτιρίων, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και έγκριση από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης).
6. Επιβάλλεται η αντικατάσταση όσων σύγχρονων κουφωμάτων αλλοιώνουν τη μορφολογία των όψεων των κτιρίων με ξύλινα, παραδοσιακής μορφής, όπως επίσης και η απομάκρυνση της πέργκολας του δώματος, οι κεραίες και λοιπές επεμβάσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτιρίου επί της οδού Επταπυργίου 89.
Επιβάλλεται επίσης η απομάκρυνση της προσθήκης και η αποκατάσταση της όψης του κτιρίου επί της οδού Παλαμίδου 20 και Επταπυργίου.
7. Απαγορεύεται η τοποθέτηση φωτεινών επιγραφών, κλιματιστικών μηχανημάτων και μετρητών οργανισμών κοινής ωφέλειας στις όψεις των διατηρητέων κτιρίων και σε σημεία που επηρεάζουν αρνητικά τα βυζαντινά μνημεία. Επίσης απαγορεύονται ηλιακοί συλλέκτες και φωτεινές επιγραφές στις στέγες των κτιρίων.
8. Για κάθε επέμβαση στο εσωτερικό και εξωτερικό των διατηρητέων κτιρίων απαιτείται ο έλεγχος της μελέτης από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και έγκριση αυτής από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης). Διευκρινίζεται ότι, με απόφαση της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να ορίζονται εργασίες ή επεμβάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης).
9. Απαγορεύεται η λειτουργία των παρακάτω χρήσεων: συνεργεία, πρατήρια υγρών καυσίμων και βιοτεχνικά εργαστήρια μέσης και υψηλής όχλησης. Επιθυμητές χρήσεις με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού είναι: η κατοικία, οι πολιτιστικές λειτουργίες, τα εργαστήρια μικροτεχνίας, υπηρεσίες αναψυχής.
10. Κατά της αποφάσεως αυτής μπορεί να ασκηθεί το ένδικο μέσο της αιτήσεως ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του προεδρικού διατάγματος 18/1989 Κωδικοποίηση Διατάξεων Νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας.
11. Κάλυψη δαπάνης: από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
12. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Θεσσαλονίκη, 21-04-2015
Η Υφυπουργός