Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
Προκειμένου το προϊόν (ή τα προϊόντα) κάθε εξεταζόμενου επενδυτικού προγράμματος να χαρακτηριστεί ως νέο είτε αυτό είναι ενδιάμεσο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων προϊόντων είτε καταλήγει στον τελικό καταναλωτή, πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
1. Διακρίβωση ότι το εξεταζόμενο προϊόν δεν παράγεται κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης και εξέτασης στην Ελλάδα αυτούσιο.
Διερευνάται η ύπαρξη ή μη εγκαταστημένων και λειτουργουσών στην Ελλάδα παραγωγικών μονάδων που παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν. Σ' αυτά τα πλαίσια διερευνώνται τα προϊόντα που παράγονται από άλλες παραγωγικές μονάδες της χώρας τα οποία εμφανίζουν ομοιότητες με το εξεταζόμενο προϊόν σε οποιοδήποτε επίπεδο. Για το σκοπό αυτό, οι επενδυτές υποχρεούνται να έχουν πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς και να παραθέτουν στην οικονομοτεχνική τους μελέτη, πλήρη στοιχεία και πληροφορίες για όλες τις παραγωγικές αυτές μονάδες καθώς και για τα προϊόντα που αυτές παράγουν (επωνυμία, διεύθυνση, περιγραφή παραγόμενων προϊόντων, περιγραφή των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων τους, διαφορές με το προτεινόμενο προς παραγωγή προϊόν κ.λ.π.). Η μη παράθεση από τον επενδυτή, των ως άνω στοιχείων και πληροφοριών για τις επιχειρήσεις αυτές ή η παράθεση ουσιωδώς ελλειπών στοιχείων, συνεπάγεται την μη εξέταση του αιτήματος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για χαρακτηρισμό του προϊόντος ως νέου. Ο επενδυτής επιπροσθέτως μπορεί να υποβάλλει στο φάκελο της επένδυσής του, βεβαιώσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και των λοιπών κλαδικών φορέων και Επιμελητηρίων Πανελλαδικής Εμβέλειας, με τις οποίες βεβαιώνεται ότι το εξεταζόμενο προϊόν δεν παράγεται στην Ελλάδα.
Οι βεβαιώσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη ως ενισχυτικό στοιχείο στη διερεύνηση - διακρίβωση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας της μη παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα. Σε καμία όμως περίπτωση η υποβολή των βεβαιώσεων αυτών δεν υποκαθιστά την εξέταση του παρόντος κριτηρίου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Στα πλαίσια του κριτηρίου αυτού, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως νέα, προϊόντα των οποίων η παραγωγή πώληση αποσκοπεί γενικώς α) στην κάλυψη αποκλειστικά αισθητικών αναγκών (διακόσμηση κ.λ.π.) και β) στην κάλυψη αναγκών διατροφής (τρόφιμα - ποτά) - ένδυσης (έτοιμα ενδύματα) - υπόδησης - επίπλωσης.
2. Διακρίβωση ότι το εξεταζόμενο προϊόν δεν παράγεται κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης και εξέτασης στην Ελλάδα παραλλαγμένο.
Στα πλαίσια αυτού του κριτηρίου δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθούν ως νέα, προϊόντα τα οποία καλύπτουν ίδιες κατά βάση λειτουργικές ανάγκες με άλλα ήδη παραγόμενα στην Ελλάδα και διαφέρουν από αυτά μόνο όσον αφορά τον σχεδιασμό (DΕSΙGΝ). Επίσης δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται ως νέα, προϊόντα των οποίων οι ποιοτικές μεταβολές - βελτιώσεις σε σχέση με άλλα ήδη παραγόμενα στην Ελλάδα δεν είναι ουσιαστικές και οι οποίες δεν προσδίδουν σ' αυτά ιδιότητες τέτοιες μέσω των οποίων να καλύπτονται αυτοτελώς νέες ή πρόσθετες ουσιαστικές ανάγκες ή χρήσεις.
Και για την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού ισχύουν επίσης τα οριζόμενα στο δεύτερο και τρίτο εδάφιο του προηγούμενου κριτηρίου. Βάσει των παρατιθέμενων από τον επενδυτή αναλυτικών αυτών στοιχείων και πληροφοριών για τις λοιπές επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που εμφανίζουν ομοιότητες σ' οποιοδήποτε επίπεδο με το προτεινόμενο, και τη διερεύνηση που γίνεται κατά την αξιολόγηση του θέματος από τις Ειδικές Ομάδες Εμπειρογνωμόνων και την Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εκτιμάται αν το προτεινόμενο ως νέο προϊόν, παράγεται ή όχι στην Ελλάδα παραλλαγμένο.
3. Προστιθέμενη αξία παραγωγικής διαδικασίας. Εξετάζεται ο βαθμός μεταποίησης που περιέχεται στον προτεινόμενη παραγωγική διαδικασία. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως νέο πρέπει αυτό να προκύπτει από μεταποίηση Α υλών και λοιπών υλικών. Προϊόντα που προκύπτουν από συναρμολόγηση εξαρτημάτων, τμημάτων κ.λ.π. ετοίμων υλικών που είτε εισάγονται είτε παράγονται εγχωρίως, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως νέα.
4. Τεκμηρίωση του τρόπου ανάπτυξης του προτεινόμενου προϊόντος και της δυνατότητας παραγωγής απ' τον φορέα της επένδυσης.
Στις περιπτώσεις του λόγω της φύσης του προτεινόμενου προϊόντος δεν απαιτείται αυτό να έχει προκύψει από συγκεκριμένη έρευνα και ανάπτυξη, πρέπει ο επενδυτής στο φάκελλο της επένδυσης να υποβάλλει εμπεριστατωμένη προς τούτο ανάλυση και πλήρη στοιχεία.
Στις περιπτώσεις που το προϊόν έχει προκύψει από έρευνα και ανάπτυξη, πρέπει να τεκμηριώνεται ότι:
α) αυτό έχει προκύψει από ανάπτυξη που έγινε από τον φορέα της επένδυσης ή ανάπτυξη στην οποία αυτός συμμετείχε και μπορεί να αξιοποιηθεί από αυτόν. Στα πλαίσια αυτά εξετάζεται η επάρκεια των παρατιθέμενων από τον επενδυτή στοιχείων για την έρευνα και ανάπτυξη που έχει γίνει, την υποδομή που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτή και τα τυχόν κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή
β) αυτό έχει προκύψει από ανάπτυξη άλλων φορέων. Στα πλαίσια αυτά εξετάζεται η επάρκεια των παρατιθέμενων από τον επενδυτή σχετικών στοιχείων. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να τεκμηριώνεται η δυνατότητα παροχής της άδειας παραγωγής του προϊόντος τουλάχιστον για μια πενταετία, βάσει συμφωνιών ή προσυμφωνιών με τον νόμιμο κάτοικο - δικαιούχο της ανάπτυξης και παραγωγής του προϊόντος που θα περιλαμβάνονται στον υποβαλλόμενο φάκελλο.
5. Εξειδικευμένος εξοπλισμός παραγωγής επάρκειά του για την παραγωγή του προτεινόμενου προϊόντος.
Εξετάζεται η καταλληλότητα του προτεινόμενου συστήματος του εξοπλισμού παραγωγής και η επάρκειά του για την παραγωγή του προϊόντος. Επενδυτικά προγράμματα που κρίνεται ότι δεν περιλαμβάνουν κατάλληλο, πλήρη και επαρκή για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος εξοπλισμό, δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις παραγωγής νέου προϊόντος.
6. Χρησιμοποίηση του προτεινόμενου εξοπλισμού παραγωγής για την παραγωγή αποκλειστικά του νέου προϊόντος.
Για να χαρακτηριστεί ένα πρόγραμμα στο σύνολό του ως επένδυση παραγωγής νέου προϊόντος, πρέπει με την προτεινόμενο εξοπλισμό παραγωγής να προγραμματίζεται η παραγωγή αποκλειστικά του προϊόντος αυτού. Στα πλαίσια πλήρωσης και εφαρμογής του κριτηρίου αυτού, θα τίθεται σχετικός όρος σε κάθε εκδιδόμενη γνωμοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για χαρακτηρισμό επενδυτικού προγράμματος ως επένδυσης παραγωγής νέου προϊόντος, ο οποίος θα αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση του επενδυτή για την παροχή των κινήτρων του νόμου 1892/1990.
Σε περιπτώσεις όπου με την προτεινόμενη επένδυση προγραμματίζεται η παραγωγή εν μέρει του νέου προϊόντος και εν μέρει παραγόμενων ήδη προϊόντων, το επενδυτικό πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί, στο σύνολό του, ως επένδυση παραγωγής νέου προϊόντος. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που παρόλο ότι σύμφωνα με την υποβληθείσα οικονομοτεχνική μελέτη προβλέπεται η παραγωγή αποκλειστικά του νέου προϊόντος, από την Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αιτιολογημένα εκτιμάται ότι με την επένδυση θα παραχθούν παράλληλα με αυτό και άλλα προϊόντα, ήδη παραγόμενα σ την Ελλάδα. Η αιτιολογημένη εκτίμηση της Επιτροπής πρέπει στην περίπτωση αυτή να στηρίζεται σε ανάλυση των συνθηκών της αγοράς στην οποία απευθύνεται το νέο αυτό προϊόν.
Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, στη γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καθορίζεται το ποσοστό του επενδυτικού προγράμματος (σε αξία) που αφορά στην παραγωγή του νέου προϊόντος επί του οποίου εφαρμόζονται τα κίνητρα ειδικών επενδύσεων του άρθρου 9 του νόμου 1892/1990.