Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο | | | Νέοι χρήστες | Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο. | Δημιουργία νέου λογαριασμού | | |
1. Για τον χαρακτηρισμό εξοπλισμού ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας των επενδυτικών προγραμμάτων που υπάγονται στα κίνητρα επιχορηγήσεων και αφορολογήτων εκπτώσεων του νόμου 1892/1990, καθώς και στα κίνητρα ειδικού αφορολογήτου αποθεματικού του άρθρου 22 του νόμου 1828/1989, λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες ομάδες κριτηρίων:
Ομάδα Α: Τεχνολογικό επίπεδο της επένδυσης
Α.1. Βαθμός εξειδίκευσης και ολοκλήρωσης προτεινόμενου εξοπλισμού.
Στα πλαίσια αυτού του κριτηρίου εξετάζεται ο προτεινόμενος εξοπλισμός και η μέθοδος παραγωγής.
Για να χαρακτηρισθεί ο εξοπλισμός ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, πρέπει με αυτόν να δημιουργείται τουλάχιστον ευέλικτη, αυτοματοποιημένη και κεντρικά ελεγχόμενη γραμμή/(ες) παραγωγής, με την οποία σαφώς να προκύπτει αριστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας μείωση του κόστους παραγωγής, βελτίωση - σταθερότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγομένου προϊόντος, ενσωμάτωση ουσιαστικών διαδικασιών ελέγχου στη διαδικασία παραγωγής στα διάφορα στάδια κ.λ.π.).
Σε περίπτωση που ο προτεινόμενος εξοπλισμός ενσωματώνεται σε υφιστάμενη γραμμή/(ες) παραγωγής, πρέπει με αυτόν η παραγωγική διαδικασία ή λειτουργικά αυτοτελές τμήμα της να μετασχηματίζεται σε αριστοποιημένης μορφής, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Επενδυτικές παρεμβάσεις ενσωμάτωσης εξοπλισμού που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, δεν χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας.
Στα πλαίσια του κριτηρίου αυτού λαμβάνεται υπόψη και η ύπαρξη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του επενδυτή που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία και την τεχνολογία του προϊόντος. Επίσης λαμβάνεται υπόψη και η αξιοποίηση, για την παραγωγή του προϊόντος, αποτελεσμάτων έρευνας στην οποία συμμετείχε ο επενδυτής ή άλλοι φορείς αλλά μπορεί ο επενδυτής να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά.
Α.2. Απαιτήσεις νέων υλικών.
Βαθμός χρησιμοποίησης σύγχρονων και προηγμένων υλικών.
Συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του κόστους και στην ποιότητα του προϊόντος.
Ομάδα Β
Εξέλιξη της τεχνολογίας που ενσωματώνεται στο προϊόν που παράγεται από την επένδυση, με βάση την ελληνική και διεθνή εμπειρία.
Β.1. Ηλικία της τεχνολογίας.
Εξέλιξη, μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, της παραγωγικής διαδικασίας που ακολουθείται στην Ελλάδα και διεθνώς.
Αξιολογείται ο βαθμός εκσυγχρονισμού της επιχείρησης με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και τη χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Β.2. Υποστήριξη της τεχνολογίας στην Ελλάδα.
Βαθμός αφομοίωσης της τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο επιχείρησης.
α. Από τα στοιχεία της επένδυσης προκύπτει ότι ο επιχειρηματικός φορέας ή στελέχη του έχουν εμπειρία στη συγκεκριμένη ή άλλη σχετική τεχνολογία, σε επαγγελματικό ή ερευνητικό επίπεδο.
β. Άλλες επιχειρήσεις διαθέτουν ή υποστηρίζουν αυτή την τεχνολογία με επιτυχή αποτελέσματα ως προς την εσωτερική αγορά και τις εξαγωγές.
Β.3. Εφαρμογή της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.
Εξετάζεται η χρήση και διάδοση της προτεινόμενης τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο. Δεχόμαστε ότι σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους που δεν έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός της εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να αποδοθεί και σε τεχνολογίες για τις οποίες ο ρυθμός εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο έχει περιοριστεί αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για υποκατάσταση εισαγωγών ή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ομάδα Γ
Απαιτήσεις υποδομής για αφομοίωση και εξέλιξη της τεχνολογίας από την επιχείρηση. Οργάνωση της Επιχείρησης για την αντιμετώπιση της τεχνολογικής εξέλιξης.
Γ.1. Απασχόληση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού.
Βαθμός στελέχωσης της επιχείρησης με ειδικούς επιστήμονες (με μεταπτυχιακές σπουδές, ή εξειδικευμένη βιομηχανική εμπειρία) και κατανομή τους στις διάφορες δραστηριότητες. Ποσοστό τους στο σύνολο του απασχολουμένου προσωπικού.
Γ.2 Έλεγχος ποιότητας.
Εξετάζεται ο βαθμός ανάπτυξης ελέγχου ποιότητας στα διάφορα στάση της παραγωγικής διαδικασίας και η εφαρμογή συστήματος διασφάλισης της ποιότητας.
Γ.3 Συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας
Ένταση, μορφές και κόστος συνεργασίας με ανάλογες επιχειρήσεις στην περίπτωση που ο επενδυτής προμηθεύεται την τεχνολογία από τρίτο, Έλληνα ή ξένο προμηθευτή. Αξιολογείται η επάρκεια των συμφωνιών τεχνικής συνεργασίας με τον συγκεκριμένο προμηθευτή και των στοιχείων της επιχειρηματικής του ταυτότητας.
Ομάδα Δ: Τεχνολογική σκοπιμότητα της επένδυσης.
Τεχνολογική ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θα παραχθεί και δεκτικότητα της αγοράς στην οποία απευθύνεται.
Δ.1 Δημιουργία συγκριτικού τεχνολογικού πλεονεκτήματος.
Ύπαρξη συγκριτικών τεχνικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της επένδυσης.
Δ.2 Προοπτική διείσδυσης των προϊόντων στην αγορά.
Εξετάζεται ο βαθμός διεισδυτικότητας στην αγορά όπως προκύπτει από το μέγεθος και τις ανάγκες της σ' αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα ή στην υποκατάστασή τους.
2. Προκειμένου ο εξοπλισμός του κάθε εξεταζόμενου επενδυτικού προγράμματος να χαρακτηρισθεί ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας πρέπει καταρχήν να συγκεντρώνει βαθμολογία μεγαλύτερη του 10 στην Α ομάδα κριτηρίων και μεγαλύτερη του 7 σε κάθε μία από τις λοιπές ομάδες κριτηρίων, και μεγαλύτερη του 7 σε κάθε μία από τις λοιπές ομάδες κριτηρίων, σύμφωνα με τη σχετική βαθμολόγηση της κάθε ομάδας κριτηρίων πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή της ομάδας αυτής και ο εξοπλισμός χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας εφόσον το εξεταζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη του 20. Οι συντελεστές αυτοί είναι: 1 για την Α ομάδα κριτηρίων, 0,5 για την Β ομάδα 0,3 για την Γ ομάδα και 0,2 για τη Δ ομάδα.