Απόφαση 146776/16 - Άρθρο k8

Κεφάλαιο 8: Συγκρότηση, λειτουργία, υποστήριξη των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

8.1 Συγκρότηση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων

 

Η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του νόμου 3889/2010, συγκροτείται για μία ή περισσότερες τοπικές ή δημοτικές κοινότητες (πρώην δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα) ή έναν Δήμο, όπως αυτοί ορίζονται μετά τον νόμο 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/2010), στους οποίους αφορά η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

 

Για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων εκδίδεται απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σύμφωνα με το σχετικό Υπόδειγμα ,μετά από εισήγηση του αρμοδίου Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται και η έδρα της επιτροπής. Η εν λόγω απόφαση εκδίδεται το αργότερο 20 μέρες μετά από την ημερομηνία λήξης της υποβολής αντιρρήσεων.

 

Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων μπορεί να είναι περισσότερες από μία ανά περιοχή στην οποία αφορά η ανάρτηση, ανάλογα με τον όγκο των αντιρρήσεων, όπως επίσης στην ίδια επιτροπή, μπορεί να ανατίθεται με απόφαση του ως άνω οργάνου, η εξέταση αντιρρήσεων για περισσότερες από μία περιοχές, ανάλογα με την πορεία και τον όγκο των σχετικών εργασιών. Σε κάθε Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων θα πρέπει να μετέχει τουλάχιστον ένα μέλος το οποίο να γνωρίζει γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8.1 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 της υπ' αριθμόν 160543/2326/2017 απόφαση (ΦΕΚ 3625/Β/2017).

 

8.1.1 Επιλογή των μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων

 

Για την επιλογή των μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, προηγείται αλληλογραφία του αρμοδίου Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών με τις διοικητικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αποστείλουν καταλόγους με τις ειδικότητες των υπηρετούντων δασολόγων, δασοπόνων, γεωπόνων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τοπογράφων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, μαζί με τα ειδικότερα προσόντα τους, όπως αυτά καθορίζονται παρακάτω. Με την ίδια αλληλογραφία ζητούνται και κατάλογοι διοικητικού προσωπικού (ΔΕ), για τη στελέχωση των θέσεων γραμματέων.

 

Εφόσον δεν καλυφθούν οι θέσεις μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, με την προαναφερθείσα διαδικασία, είναι δυνατό να ζητηθούν κατάλληλοι υποψήφιοι από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου.

 

Με αντίστοιχη αλληλογραφία με τον οικείο δικηγορικό σύλλογο ή το δικηγορικό σύλλογο Αθηνών ή άλλον της Επικράτειας, ζητείται να συνταχθούν κατάλογοι με προτεινόμενους δικηγόρους τουλάχιστον παρ' εφέταις ή να υποδειχθούν απευθείας μέλη τους ως μέλη των επιτροπών. Για τη δυνατότητα συμμετοχής του στην επιτροπή, ο δικηγόρος προσκομίζει υπεύθυνη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία δεν χειρίζεται υποθέσεις δασικού χαρακτήρα που εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων ή διοικητικών επιτροπών.

 

Η ως άνω αλληλογραφία άρχεται κατά κανόνα με την κοινοποίηση της απόφασης θεώρησης του δασικού χάρτη στο αρμόδιο τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.

 

8.1.2 Ειδικότερα προσόντα των μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων

 

Τα ειδικότερα προσόντα των μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων καθορίζονται ως ακολούθως:

 

I. Για τον δασολόγο Πρόεδρο:

 

Υπάλληλος με Α' βαθμό, πλην αυτών που στελεχώνουν το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών που προβαίνει στην ανάρτηση του Δασικού Χάρτη.
Εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο χαρακτηρισμού εκτάσεων και προστασίας για τα τελευταία 6 τουλάχιστον έτη.
Προαιρετικά, γνώση γεωγραφικών συστημάτων πληροφορικής

 

II. Για τα μέλη:

 

α. Για τον δασολόγο και δασοπόνο

 

Υπάλληλος με Α' ή Β' βαθμό. Τα λοιπά όμοια με παραπάνω.

 

β. Για τον γεωπόνο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

 

Υπάλληλος με Α' ή Β' βαθμό.
Συμμετοχή στις πρώην Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (παράγραφος 3 του άρθρου 10 του νόμου 998/1979).

 

• Προαιρετικά γνώση γεωγραφικών συστημάτων πληροφορικής.

 

γ. Για τον τοπογράφο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

 

Υπάλληλος με Α' ή Β' βαθμό.
Προαιρετικά γνώση γεωγραφικών συστημάτων πληροφορικής

 

III. Για τον παρ' εφέταις δικηγόρο:

 

Γνώση εμπραγμάτου δικαίου και δασικής νομοθεσίας

 

IV. Για τον γραμματέα:

 

Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διοικητικών Γραμματέων ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών.
Επαρκή γνώση ηλεκτρονικού κειμενογράφου και λογιστικών φύλλων (Microsoft word, excel).

 

Στην περίπτωση που οι ως άνω θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν από στελέχη φορέων του ευρύτερου δημοσίου, οι αντίστοιχοι βαθμοί των υπαλλήλων τροποποιούνται αντίστοιχα με τα ισχύοντα στον εκάστοτε φορέα.

 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό που να πληρεί τα ανωτέρω προσόντα, οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων στελεχώνεται από τους πλέον έμπειρους ανά κατηγορία και ειδικότητα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8.1.2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 της υπ' αριθμόν 160543/2326/2017 απόφαση (ΦΕΚ 3625/Β/2017).

 

8.2 Λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων

 

1. Αμέσως μετά την έκδοση και κοινοποίηση της απόφασης συγκρότησης, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σε συνεργασία με τους προέδρους των επιτροπών και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών και την ΕΚΧΑ ΑΕ και προκειμένου να εξασφαλιστεί της η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργίας αυτών αποφασίζονται θέματα που αφορούν στο χώρο και στο χρόνο που θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των επιτροπών, στον προγραμματισμό εξέτασης των αντιρρήσεων, στην υλικοτεχνική τους υποστήριξη καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία τους.

 

Η διάθεση οχημάτων και προσωπικού (οδηγών) για τις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί διενέργεια αυτοψιών είναι ευθύνη της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

Γενικά οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων υποστηρίζονται σε όλα τα θέματα της απαιτούμενης, για την άρτια λειτουργία τους, υποδομής τους, από τις υπηρεσίες της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση της.

 

2. Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων ανακοινώνονται στα οικεία δημοτικά καταστήματα και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών 15 τουλάχιστον ημέρες πριν από την πραγματοποίησή τους, με μνεία των υποθέσεων που θα εξετάσουν ανά συνεδρίαση.

 

3. Η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων έχει αποκλειστικά αρμοδιότητα τον καταρχήν έλεγχο της ύπαρξης έννομου συμφέροντος από τον ασκούντα την αντίρρηση για την έκταση που περιλαμβάνεται στο Δασικό Χάρτη και στη συνέχεια τον έλεγχο του δασικού, χορτολιβαδικού ή μη χαρακτήρα αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Η κρίση της επιτροπής για το δασικό, χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τις Τεχνικές Προδιαγραφές κατάρτισης των Δασικών Χαρτών. Η απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του νόμου 2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α/1999) και θα πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιείται φωτοερμηνεία των σχετικών αεροφωτογραφιών και έλεγχος εφαρμογής των σχετικών διοικητικών πράξεων και αν κρίνεται αναγκαίο (σε περιπτώσεις κυρίως αμφιβολιών, κακής ποιότητας αεροφωτογραφιών, ενδεχομένων προσφάτων αλλοιώσεων λόγω εκχερσώσεων κ.λ.π.) διενεργείται αυτοψία, στην οποία συμμετέχει και υπάλληλος της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών ή του οικείου Δασαρχείου με άριστη γνώση της συγκεκριμένης περιοχής. Τα έξοδα των οδοιπορικών εξόδων και των ημερήσιων αποζημιώσεων βαρύνουν τον προϋπολογισμό της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

4. Κατά την εξέταση δεν προβάλλονται και δεν εξετάζονται θέματα ιδιοκτησίας και ούτε θίγονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου ή των ιδιωτών.

 

5. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο αίτημα εκπροσώπησης από τεχνικό σύμβουλο, αυτός ειδοποιείται μέσω του ενδιαφερομένου ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του από τον Γραμματέα της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με τηλεομοιοτυπία ή/και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλου πρόσφορου τρόπου, για να προσέλθει ενώπιον της και να διατυπώσει τις απόψεις του.

 

6. Σε περίπτωση που ανακύψουν νομικά ή και τεχνικά ζητήματα κατά το στάδιο εξέτασης των αντιρρήσεων, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του νόμου 3889/2010 και η απόφαση εκδίδεται αμέσως μετά την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών.

 

7. Ο προγραμματισμός της εξέτασης των αντιρρήσεων γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να τηρηθεί η τετράμηνη προθεσμία που ορίζει ο νόμος, λαμβανομένης υπόψη της ταξινόμησης και των υπομνημάτων που τις συνοδεύουν.

 

8. Για κάθε συνεδρίαση συντάσσεται πρακτικό, στο οποίο αναφέρονται οι συμμετέχοντες και συμπληρώνεται πίνακας με τις υποθέσεις που εξετάστηκαν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Στο πρακτικό αυτό προσαρτώνται οι αποφάσεις επί των υποθέσεων που εξετάστηκαν, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν επαρκή αιτιολόγηση. Η αιτιολόγηση αναφέρεται στην καταγραφή της κρίσης του κάθε μέλους, με σύντομη περιγραφή επί των στοιχείων που εξετάστηκαν (φωτοερμηνεία, αυτοψία, λοιπά στοιχεία φακέλου αντίρρησης κ.λ.π.) και στην πρότασή του, σε ενδεικτική θέση του εντύπου της απόφασης. Όταν οι παραπάνω αποφάσεις αναιρούν ή τροποποιούν τα στοιχεία (οριογραμμές, πολύγωνα) του αναρτηθέντος Δασικού Χάρτη (όταν οι αντιρρήσεις γίνονται αποδεκτές πλήρως ή εν μέρει), στην απόφαση αναφέρονται οι συντεταγμένες των κορυφών της τροποποιητικής γραμμής και περιγράφονται με το χαρακτήρα που αποκτούν, τα νέα πολύγωνα που δημιουργούνται. Κάθε απόφαση, υπογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη και επισυνάπτεται στην αντίρρηση που αναφέρεται. Στο τέλος κάθε συνεδριάσεως το πρακτικό υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα της επιτροπής και φυλάσσεται με μέριμνα του προέδρου της.

 

9. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των αντιρρήσεων ετοιμάζεται από τον γραμματέα της επιτροπής συνοπτικός κατάλογος με τις αποφάσεις της, ο οποίος αποστέλλεται στον αρμόδιο φορέα διενέργειας της ανάρτησης, προκειμένου με μέριμνά του να αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών. Επίσης, μαζί με το συνοπτικό κατάλογο επιστρέφονται στον φορέα διενέργειας της ανάρτησης, οι φάκελοι των αντιρρήσεων και οι αποφάσεις επ' αυτών, σε αναλογική και ψηφιακή μορφή, μαζί με τα πρακτικά της επιτροπής.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.