Απόφαση 124378/15 - Άρθρο 4

Άρθρο 4: Φορείς - Αρμοδιότητες


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Υπεύθυνοι φορείς για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι:

 

1. Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος - Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία έχει την ευθύνη:

 

i) Για τον κεντρικό σχεδιασμό των προγραμμάτων διαχείρισης της άγριας ζωής και θήρας.

 

ii) Για τον έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο και το συντονισμό όλων των λοιπών αρμοδίων φορέων που συμμετέχουν στην εφαρμογή των Τοπικών σχεδίων δράσης.

 

iii) Για την παροχή σχετικών οδηγιών στις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες για την εντατικοποίηση των μέτρων προστασίας και την συλλογή στοιχείων για την αξιολόγηση των σχετικών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.

 

iv) Για την επικοινωνία με τους λοιπούς φορείς εφαρμογής του τοπικού σχεδίου δράσης, με σκοπό τη διευκόλυνση και ενίσχυση του έργου τους.

 

v) Για την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

vi) Για τη λήψη μέτρων ενημέρωσης του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στην περιοχή των υγροβιότοπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, με λιμνοθάλασσα και λιμναία χαρακτηριστικά, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχή σε συνεργασία με τις τοπικές δασικές και λοιπές υπηρεσίες και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, σχετικά με την ανάγκη ελέγχου της λαθροθηρίας στις υγροτοπικές περιοχές.

 

2. Οι τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, έχουν την ευθύνη:

 

i) Για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της άγριας πανίδας και των βιοτόπων της. σε επικοινωνία με την οικεία Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και το αρμόδιο Υπουργείο.

 

ii) Για την υλοποίηση ετήσιου ειδικού προγράμματος για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της θήρας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματος δασοπροστασίας ή ειδικών προγραμμάτων για τη θήρα, που αφορούν την εν λόγω περιοχή.

 

ii) Για το συντονισμό των ενεργειών των λοιπών εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων στα θέματα της προστασίας των ειδών της άγριας πανίδας. στην περιοχή ευθύνης τους και τη διενέργεια ελέγχων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας / Δασαρχείου αντίστοιχα.

 

iii) Για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής που καταγράφονται περιστατικά λαθροθηρίας, για τις επιπτώσεις στην άγρια πανίδα και την τοπική οικονομία καθώς και για κάθε άλλο σχετικό θέμα.

 

iv) Για τη διοικητική υποστήριξη συσκέψεων και συναντήσεων, σε τοπικό επίπεδο, για την επιχειρησιακή οργάνωση και τη στοχευμένη αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας.

 

v) Για την προμήθεια εξοπλισμού, μέσων και ενημερωτικού υλικού που είναι χρήσιμα για τον έλεγχο και την διαχείριση αυτών των περιστατικών και την οργάνωση της εκπαίδευσης - κατάρτισης του προσωπικού τους για την αποτελεσματικότερη άσκηση των ελέγχων και τη δίωξη των παραβατών.

 

vi) Για την εισήγηση προτάσεων και μέτρων αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των περιστατικών λαθροθηρίας στην περιοχή ευθύνης τους.

 

v) Για τη σε ετήσια βάση αξιολόγηση του τοπικού σχεδίου δράσης και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.

 

vi) Για τη διοργάνωση ετήσιας τοπικής συντονιστικής σύσκεψης, με θέμα τον απολογισμό των δράσεων προστασίας στην περιοχή ευθύνης τους και την παρουσίαση του αντίστοιχου προγραμματισμού για το επόμενο έτος και ιδίως τη λήψη ειδικών μέτρων για τη λαθροθηρία, την εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, φυλακίων ελέγχου, την εκτέλεση έργων και εργασιών που διευκολύνουν το έργο της θηροφύλαξης, κ.λ.π. με τη συμμετοχή εκπροσώπων των προαναφερόμενων φορέων, της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπών αρμόδιων Δημοσίων Υπηρεσιών, εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οικείων κυνηγετικών συλλόγων και της κυνηγετικής ομοσπονδίας. Στο όργανο προεδρεύει ο προϊστάμενος της οικείας Διεύθυνσης Δασών του Νομού και τα πρακτικά που συντάσσονται κοινοποιούνται σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς προκειμένου με βάση αυτά να ακολουθεί, αρμοδίως, η λήψη των ειδικών για έκαστο φορέα και κατά αρμοδιότητα, μέτρων.

 

vii) Για την αποτύπωση σε χαρτογραφικό υπόβαθρο αναλόγου (επιχειρησιακής) κλίμακας, των στοιχείων του προαναφερόμενου άρθρου 2 παράγραφος 6 της παρούσης σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας.

 

3. Οι οργανισμοί τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού) έχουν την ευθύνη:

 

i) Για τη συμμετοχή εκπροσώπων των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της οικείας Περιφερειακής Ενότητας στην ετήσια σύσκεψη όλων των φορέων και, στη λήψη σχετικών αποφάσεων που θα αφορούν ιδίως στην ανάδειξη της σημασίας των υγροβιότοπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής στην οικονομία της περιοχής, στη συμβολή τους στη διατήρηση και προστασία των ειδών της άγριας πανίδας και στην εν γένει συμμετοχή τους στην ανάληψη δράσεων προληπτικού χαρακτήρα για τη λαθροθηρία, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου όπως ορίζεται στην υπ' αριθμόν 44549/2008 κοινή υπουργική απόφαση.

 

ii) Για την υλοποίηση ενημερωτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην προστασία του Εθνικού Πάρκου και την ανάγκη τήρησης των απαγορεύσεων που ισχύουν για την περιοχή των υγροτόπων.

 

iii) Για την εν γένει υποστήριξη των μέτρων προστασίας και διαχείρισης της άγριας πανίδας και των ενεργειών που προγραμματίζονται σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, καθώς και την στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, συμβολή στο έργο της παρακολούθησης της δραστηριότητας και την εκτέλεση μικρών έργων και εργασιών για τη βελτίωση της θηροφύλαξης, σε συνεργασία με την οικεία δασική υπηρεσία.

 

iv) Για τη σε συνεργασία με τις οικείες δασικές αρχές, τα τοπικά επαγγελματικά επιμελητήρια και τον Φορέα Διαχείρισης, έκδοση φυλλαδίων ή άλλου έντυπου ή ψηφιακού ενημερωτικού υλικού που θα αφορά στη σημασία του Εθνικού Πάρκου για την τοπική κοινωνία, τον έλεγχο της λαθροθηρίας και την προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής.

 

4. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και οι τοπικοί κυνηγετικοί σύλλογοι, έχουν την ευθύνη:

 

i) Για τον καθορισμό των προγραμμάτων θηροφύλαξης των ιδιωτικών φυλάκων θήρας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και των Κυνηγετικών Συλλόγων και την ενημέρωση σχετικά των Δασικών Υπηρεσιών και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, γι' αυτά.

 

ii) Για τη συνεργασία τους με τις οικείες Δασικές Αρχές και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας ιδίως στα θέματα εκπομπής κοινών περιπόλων για την άσκηση ελέγχων και την διαρκή επικοινωνία τους για την αλληλοϋποστήριξη των ελεγκτικών οργάνων.

 

iii) Για τον ορισμό εκπροσώπου τους, στην ετήσια συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιείται για τη βελτίωση του συντονισμού όλων των Φορέων, τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την συμμετοχή των ιδιωτικών φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων στα προγράμματα ελέγχου της θήρας και τον εν γένει έλεγχο των περιστατικών λαθροθηρίας.

 

iv) Για την ενημέρωση των μελών των Κυνηγετικών Οργανώσεών (Κυνηγετικών Συλλόγων) για τους όρους άσκησης της θηρευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, τις ισχύουσες απαγορεύσεις, την ανάγκη ελέγχου των περιστατικών λαθροθηρίας και την εντατικοποίηση των μέτρων θηροφύλαξης, όποτε απαιτείται, για τον περιορισμό τους.

 

v) Για την εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων κατά την κείμενη νομοθεσία, στην περιοχή, σε συνεργασία με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες και το Φορέα Διαχείρισης.

 

vi) Για την εν γένει συμβολή τους στην επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων που λαμβάνονται και τη διεκπεραίωση του σχεδιασμού με την παροχή των απαραίτητων οδηγιών, στα μέλη τους.

 

vii) Για την στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους, εκπόνηση σχετικών μελετών και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τους στις οικείες Δασικές και λοιπές τοπικές αρχές και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

viii) Για την αξιολόγηση της συμμετοχής των κυνηγετικών οργανώσεων και των ιδιωτικών φυλάκων θήρας που απασχολούν, στην υλοποίηση του τοπικού σχεδίου δράσης και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.

 

5. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας έχει την ευθύνη:

 

i) Για τη συμμετοχή εξειδικευμένων εκπροσώπων του στην ετήσια σύσκεψη όλων των φορέων για την αξιολόγηση του τοπικού σχεδίου δράσης και τη λήψη εφόσον απαιτηθεί ειδικών μέτρων προστασίας των προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας.

 

ii) Για την υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν στον τομέα ευθύνης του και αναφέρονται σε αρμοδιότητες που ασκούνται από το Φορέα Διαχείρισης και ιδίως τη λήψη μέτρων ενημέρωσης του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στο Εθνικό Πάρκο, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες και τους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με την τήρηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων από το καθεστώς προστασίας της περιοχής, την πάταξη περιστατικών λαθροθηρίας και τη λήψη μέτρων βελτίωσης των οικοτόπων των ειδών της άγριας πανίδας.

 

iii) Για τη συμμετοχή προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης σε κοινά περίπολα με το προσωπικό των οικείων δασικών υπηρεσιών και τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, για την άσκηση ελέγχων και την διαρκή επικοινωνία τους για την υποστήριξη των ελεγκτικών οργάνων και την εν γένει εφαρμογή του τοπικού σχεδίου δράσης.

 

iv) Για την εν γένει συμβολή τους στην επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων που λαμβάνονται και τη διεκπεραίωση του συνολικού σχεδιασμού.

 

v) Για την αξιολόγηση της συμμετοχής του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού του φορέα στην υλοποίηση του τοπικού σχεδίου δράσης και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή του.

 

vi) Για την εκπόνηση σχετικών μελετών στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του ιδίως σχετικών με την κατάσταση του Εθνικού πάρκου, την καταγραφή των ειδών, την βελτίωση των συντελεστών προστασίας και των προγραμμάτων θηροφύλαξης κ.λ.π. και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τους στις οικείες Δασικές και λοιπές τοπικές αρχές και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

vii) Για την αποτύπωση σε χαρτογραφικό υπόβαθρο αναλόγου (επιχειρησιακής) κλίμακας, των στοιχείων του προαναφερόμενου άρθρου 2 παράγραφος 6 της παρούσης, σε συνεργασία, με την οικεία δασική υπηρεσία.

 

6. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, έχουν την ευθύνη:

 

i) Για τη συμμετοχή εξειδικευμένων εκπροσώπων τους, στις ετήσιες συσκέψεις για την αξιολόγηση των τοπικών σχεδίων δράσης και τη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

 

ii) Για την υποβολή προτάσεων και την επιστημονική τεκμηρίωση θεμάτων, που αφορούν τα είδη της άγριας πανίδας ιδίως σε σχέση με τους πληθυσμούς προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας και την παρακολούθησή τους.

 

ii) Για την υλοποίηση προγραμμάτων σε συν εργασία με τους λοιπούς φορείς για την κατάρτιση του προσωπικού τους, σε θέματα αναγνώρισης των ειδών.

 

iii) Για την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση των προτεινόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας των ειδών της άγριας πανίδας, με την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση σε σύγκριση με την ακολουθούμενη διεθνή πρακτική.

 

iv) Για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών και λοιπών παρεμβάσεων του τοπικού σχεδίου δράσης και την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωσή τους.

 

7. Λοιπές Υπηρεσίες και φορείς που καλούνται στην ετήσια σύσκεψη (Ελληνική Αστυνομία, κ.λ.π.) στα πλαίσια των αποφάσεων που λαμβάνονται οφείλουν:

 

i) Να συνεισφέρουν κατ' αρμοδιότητα και στον τομέα ευθύνης τους, στη διεκπεραίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού που καθορίζεται στο πλαίσιο του Τοπικού σχεδίου Δράσης.

 

ii) Να υποβάλλουν προτάσεις για τη βελτίωση του προαναφερόμενου σχεδιασμού, αναφορικά με τη δική τους δυνατότητα συμμετοχής.

 

iii) Να συμμετέχουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους σε κοινά περίπολα για την εξυπηρέτηση στόχων του τοπικού σχεδίου δράσης.

 

iv) Για την συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες για την προστασία της άγριας πανίδας Υπηρεσίες.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.