Προεδρικό διάταγμα 29/8/96c - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Ειδικοί Όροι και Περιορισμοί σχετικά με την Ογκοπλαστική Διαμόρφωση των Κτιρίων και των Όψεων


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ειδικοί όροι για τα νέα κτίρια

 

1.1. Θέση κτιρίου: Εφ' όσον το νέο κτίριο τοποθετείται σε οικόπεδο όπου προϋπήρχε άλλο παλαιότερο κτίσμα, πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη τη θέση του προγενεστέρου καθώς και τη σχέση του με τα υπάρχοντα αξιόλογα γειτονικά κτίρια.

 

1.2. Ανοίγματα: Πέρα από τις συγκεκριμένες αναλογίες που αναφέρονται στη συνέχεια, πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη η μορφή, ο ρυθμός επανάληψης και οι ομαδοποιήσεις των ανοιγμάτων των γειτονικών και των αξιόλογων κτιρίων του ίδιου δρόμου.

 

1.3. Στοιχεία όψεων: Οι νέες όψεις πρέπει να εντάσσονται στα δομικά - μορφολογικά στοιχεία των γειτονικών κτιρίων και των αξιόλογων του ιδίου μετώπου του δρόμου, όπως οριζόντιες ταινίες διαχωρισμού των ορόφων, ύψη, διαστάσεις και θέση εξωστών, γείσα, επιστέψεις, στηθαία, απολήξεις στεγών. Οι αρχιτεκτονικές προεξοχές να μην παρενοχλούν τη θέα αξιόλογων στοιχείων παρακείμενων διατηρητέων κτιρίων, αλλά να προκύπτουν κυρίως ως ανάγκη προσαρμογής του νέου κτίσματος στο σχήμα του οικοπέδου, με στόχο την αύξηση ή τον τετραγωνισμό των χώρων στον όροφο.

 

1.4. Οι αφετηρίες για τις νέες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στην περιοχή, είτε αυτές υλοποιούνται με παραδοσιακά είτε με σύγχρονα υλικά, πρέπει να αναζητούνται στην ποικιλία και την πολυμορφία που συναντάται στα διατηρούμενα κτίρια της Παλιάς Ξάνθης.

 

Η ένταξη των νέων κτιρίων στο υπάρχον δομημένο περιβάλλον πρέπει να διέπεται από σεβασμό προς την αρχιτεκτονική κληρονομιά, την οποία θα χρησιμοποιεί και ως αφετηρία των νέων αρχιτεκτονικών αναζητήσεων, αλλά θα πρέπει επίσης να προσφέρει και δυνατότητες δημιουργικής συνύπαρξης με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγματικότητα.

 

2. Ειδικοί αρχιτεκτονικοί όροι

 

2.1. Στέγη: Η επικάλυψη της στέγης γίνεται υποχρεωτικά με βυζαντινά ή γαλλικά κεραμίδια, ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου.

 

Η προεξοχή της στέγης από το περίγραμμα του κτιρίου είναι από 0.50 έως 0.70 m, εφ' όσον κατασκευάζεται από ξύλο (βυζαντινά κεραμίδια)

και έχει ορατή την κατασκευή της ή δέχεται ξύλινη επένδυση. Για λίθινα ή κτιστά γείσα (γαλλικά κεραμίδια) η προεξοχή ορίζεται 0.30 m.

 

Η κλίση της στέγης ορίζεται μεταξύ 25%-30% (γαλλικά και βυζαντινά κεραμίδια αντίστοιχα).

 

2.2. Λειτουργικές προεξοχές: Λειτουργικές προεξοχές στις όψεις των ορόφων επιτρέπονται και έξω από την οικοδομική γραμμή μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, εφ' όσον αποτελούν μορφολογικό στοιχείο της σύνθεσης. Το μέγιστο πλάτος τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του πλάτους του δρόμου με ανώτατο όριο 0.70 m και δεν μπορεί να είναι λιγότερο των 0.50 m (τουλάχιστον στο ένα άκρο στα τριγωνικά σαχνισιά) ελάχιστο ύψος 3.0 m.

 

Όπου κατασκευάζονται φουρούσια θα ακολουθούν το παραδοσιακά πρότυπα σε μορφή και διαστάσεις. Μπορεί να είναι ξύλινα, λίθινα, σιδερένια με στοιχεία συμπαγούς διατομής, ή από άλλο υλικό επιχρισμένο ή επενδεδυμένο με ορατά πηχάκια.

 

2.3. Εξώστες: Η κατασκευή εξωστών στις κύριες όψεις είναι περιορισμένη. Το μήκος τους δεν θα ξεπερνά τα 3 m και το πλάτος τους το 1.20 m. Η τοποθέτησή τους στην όψη θα πρέπει να είναι κεντρική, ή να ακολουθεί τον άξονα της εισόδου (κεντρικής ή πλευρικής). Αλλιώς είναι κεντρικά τοποθετημένοι στο υπόλοιπο (εκτός ζώνης εισόδου) τμήμα της όψης. Τα κιγκλιδώματα των εξωστών θα είναι μεταλλικά ή ξύλινα συμπαγούς διατομής και θα εναρμονίζονται με το χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου. Κτιστά στοιχεία περιορισμένης έκτασης, που δεν έρχονται σε δυσαρμονία με το χαρακτήρα αυτό, δεν αποκλείονται μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Στεγασμένοι εξώστες επιτρέπονται μόνο σε υποχώρηση από το μέτωπο της όψης. Το μήκος τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 m και το πλάτος τους το 1.60 m.

 

2.4. Ανοίγματα: Τα ανοίγματα θυρών και παραθύρων θα έχουν τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα, με αναλογίες διαστάσεων πλάτους προς ύψος από 2:3 έως 1:2.

 

Τα κουφώματα θα φέρουν διαιρέσεις. Οι προθήκες των καταστημάτων πρέπει να διαιρούνται με κατακόρυφα στοιχεία σε επί μέρους ανοίγματα με τις παραπάνω αναφερόμενες αναλογίες.

 

Το συνολικό εμβαδόν των ανοιγμάτων στις όψεις των δρόμων δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% του συνολικού εμβαδού της όψης. Κατ' εξαίρεση σε κτίσματα των οποίων το ισόγειο έχει χρήση καταστήματος, το όριο δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%.

 

2.5. Υλικά όψεων: Τα υλικά των όψεων πρέπει να εναρμονίζονται προς το ιστορικό περιβάλλον και να εντάσσονται διακριτικά.

 

Στα εξωτερικά κουφώματα απαγορεύεται η χρήση αλουμινίου, τα συρόμενα πλαστικά εξώφυλλα και τα στάρια. Τα κουφώματα είναι ξύλινα, ανοιγόμενα, (στο φυσικό τους χρώμα ή ελαιοχρωματισμένα). Αν επιλεγεί άλλο υλικό (π.χ. μέταλλο) θα έχει ορατές στην όψη διατομές με διαστάσεις ανάλογες των ξύλινων και ελαιοχρωματίζεται. Τα εξώφυλλα, όπου κατασκευάζονται θα είναι ξύλινα. Δεν επιτρέπονται επενδύσεις των όψεων. Αν χρησιμοποιηθεί λιθοδομή, αυτή πρέπει να κατασκευάζεται από την τυπική πέτρα της περιοχής και να έχει ουσιαστικό πάχος τουλάχιστον 15 cm δομούμενη κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Ανάλογα ισχύουν και για τα ορατά στοιχεία από πλινθοδομή. Απαγορεύεται η χρήση υλικών απομίμησης.

 

2.6. Χρωματισμοί τοίχων: Για το χρωματισμό των τοίχων πρέπει να χρησιμοποιούνται υδατοδιαλυτά χρώματα με αποχρώσεις παραδοσιακές της αρχιτεκτονικής της Παλιάς Ξάνθης. Υποβάλλεται μελέτη χρωματικής οργάνωσης των όψεων.

 

2.7. Περίβολοι - Περιφράξεις: Οι περιφράξεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στα υπάρχοντα στοιχεία του δρόμου (μάντρες, πεζούλια, κρήνες) και να μην εμποδίζουν τις οπτικές φυγές προς αξιόλογα κτίρια ή θέες. Στο περίγραμμα των προαιρετικών ή υποχρεωτικών ακαλύπτων χώρων στην πρόσοψη των οικοπέδων διατηρούνται οι υφιστάμενες περιφράξεις, όπου, πέρα από τα καθορισμένα διατηρητέα στοιχεία, κρίνει και η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

2.8. Απαγορεύεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων που προεξέχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο από τη στέγη. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατόν να εγκριθεί η τοποθέτησή τους σε αθέατη πλευρά επί της στέγης.

 

2.9. Τοποθετούνται υποχρεωτικά κεντρικές κεραίες ανά κτίσμα, σε αθέατη πλευρά από την κύρια όψη του δρόμου.

 

2.10. Απαγορεύεται η εγκατάσταση δορυφορικών κεραιών στις όψεις ή το δώμα του κτιρίου. Οι ήδη υπάρχουσες δορυφορικές κεραίες στις όψεις και τα δώματα των κτιρίων απομακρύνονται εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του παρόντος διατάγματος.

 

2.11. Κάθε εργασία υποδομής των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού, Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγεια.

 

2.12. Η τοποθέτηση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και κάθε άλλου στοιχείου των παροχών των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, επιβάλλεται να γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται στα αξιόλογα μέτωπα και στους κοινόχρηστους χώρους.

 

2.13. Απαγορεύεται η κατασκευή εξωτερικών κλιμακοστασίων.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.