Προεδρικό διάταγμα 17/5/79 - Άρθρο 3

Άρθρο 3: Σύνθεση - Διάταξη κτιρίων - Μορφολογικά στοιχεία


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η ογκοπλαστική μορφή των κτιρίων δέον να προσεγγίζει τα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος ως προς την σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίας των επί μέρους όγκων και των λειτουργικών προεξοχών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

 

Η Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου δύναται κατά την κρίσιν της να επιβάλλει τροποποιήσεις ως προς την ανεξαρτητοποίηση τμημάτων του όγκου του κτιρίου μέχρι και εις απολύτως διακεκριμένα κτίρια, εάν τούτο επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά τα αυθεντικά του περιβάλλοντος.

 

2. α) Τα κτίρια δέον να καλύπτονται δια στέγης εκ κεράμων Ρωμαϊκού ή Βυζαντινού τύπου.

 

Η στέγη δέον να είναι τουλάχιστον δικλινής.

 

β) Δύναται να κατασκευάζεται με κεκλιμένα επίπεδα εξ ωπλισμένου σκυροδέματος ή με ξύλινο σκελετό ο οποίος δέον να εδράζεται εις πλάκα εξ ωπλισμένου σκυροδέματος.

 

γ) Το ελάχιστο ύψος της κορυφής της στέγης ορίζεται στο 1,20 m και το μέγιστο ύψος αυτής σε 2 m. Η κλίση της στέγης δεν θα υπερβαίνει το 30%.

 

δ) Η στέγη δέον να προεξέχει του κτιρίου, εις τα σημεία κατά τα οποία δεν εφάπτεται κτιρίου ή μεσοτοιχίας, τουλάχιστον 0,40 m και μέχρι 0,80 m. Εις ειδικές περιπτώσεις διαμορφώσεως των όψεων δια νεοκλασικής ρυθμολογίας ή κατάληψις της στέγης δέον να διαμορφώνεται με γείσο το οποίον θα εξέχει κατά 0,23 m έως 0,30 m και με αρμόζοντα κυμάτια, κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ε) Απαγορεύεται η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών οι οποίες ακολουθούν τις τοιαύτας του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πληρώσεως του κτιρίου προ της περατώσεως των εργασιών κατασκευής της στέγης, η οποία είναι υποχρεωτική έστω και εάν άνωθεν του υπάρχοντος τμήματος της οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή επί πλέον ορόφου.

 

στ) Εις περίπτωσιν κλιμακώσεως του κτιρίου τα ανισοϋψή τμήματα του κτιρίου καλύπτονται δια στέγης. Επίσης εάν διαμορφώνονται δύο διακεκριμένοι όγκοι δια να καλυφθούν ανεξάρτητα και μεταξύ των υπάρχει τμήμα του κτιρίου εις χαμηλότερον επίπεδον, καλύπτονται, οι κύριοι όγκοι δια στέγης και το μεταξύ των τμήμα του κτιρίου δύναται να μείνει ακάλυπτο ως δώμα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 2 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του από 07-12-1999 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 904/Δ/1999).

 

3. Επιτρέπεται η κατασκευή των κάτωθι λειτουργικών προεξοχών, κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

α) Η κατασκευή προεξοχών χώρων (σαχνισιά) εις τον τελευταίον όροφο των οικοδομών και προς την οδόν και προς τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 

α)α) Το ελάχιστον πλάτος της προεξοχής ορίζεται εις 0,40 m και το μέγιστον εις 1 m.

 

α)β) Προεξοχές πλάτους 0,40 m επιτρέπονται εις οιονδήποτε πλάτος οδού. Προεξοχές μεγαλυτέρου πλάτους δέον να απέχουν από την έναντι οικοδομική γραμμή τουλάχιστον 4,00 m και από την έναντι προεξοχή τουλάχιστον 3,00 m.

 

Προεξοχές οικοδομών εχόντων πρόσωπον επί οδών προοριζομένων δια συνεχή κυκλοφορία αυτοκινήτων, δέον να απέχουν τουλάχιστον 0,40 m από το κράσπεδον του πεζοδρομίου.

 

α)γ) Οι προεξοχές δέον να απέχουν εκ του έναντι πλαγίου ή οπισθίου ορίου του οικοπέδου τουλάχιστον 2.00 m.

 

α)δ) Η μεγίστη δυνατή επιφάνεια προεξοχής ορίζεται δια τον τομέα Ι εις το ήμισυ της επιφανείας της όψεως και δια τον τομέα ΙΙ) εις το 1/3 της επιφανείας αυτής, κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

α)ε) Το κάτω άκρον της προεξοχής δέον να απέχει εκ του πεζοδρομίου ή του φυσικού ή τεχνικώς διαμορφουμένου εδάφους τουλάχιστον 3.00 m.

 

α)στ) Επιτρέπεται η διάσπασις των προεξοχών, η διαφοροποίησις του πλάτους των και ή οιαδήποτε μορφή κατόψεως (τριγωνική, ορθογωνική κ.λ.π.).

 

α)ζ) Προεξοχές εις δύο ορόφους είναι δυνατόν να κατασκευασθούν εις ειδικές περιπτώσεις, κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, εφ' όσον η συνολική Υπέρβασις του Συντελεστού δομήσεως δεν υπερβαίνει εκείνη η οποία θα προέκυπτε εάν οι προεξοχές είχαν κατασκευασθεί μόνον εις τον τελευταίον όροφο της οικοδομής.

 

α)η) Απαγορεύεται η κατασκευή εξώστη πέραν της προεξοχής.

 

α)θ) Οι προεξοχές δέον να κατασκευάζονται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, συμφώνως με τις υποδείξεις και την έγκριση της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

α)ι) Οι προεξοχές των χώρων καλύπτονται δια στέγης και δεν υπολογίζονται εις τον συντελεστή δομήσεως του οικοπέδου.

 

β) Επιτρέπονται στεγασμένοι εξώστες και ημιυπαίθριοι χώροι (χαγιάτια) πλάτους από 1,20 m έως 2.00 m, χωρίς να προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης.

 

γ) Η κατασκευή ακαλύπτων εξωστών υπό τους κάτωθι όρους:

 

γ)α)Το μέγιστον πλάτος των εξωστών τούτων ορίζεται εις 1 m και το μέγιστον μήκος αυτών ίσον με το ήμισυ του μήκους της όψεως της οικοδομής.

 

γ)β) Απαγορεύονται οι γωνιακοί εξώστες.

 

γ)γ) Η ελαχίστη απόστασις εξώστη εκ του έναντι εξώστη ορίζεται εις 3.00 μέτρα και εκ της έναντι οικοδομικής γραμμής εις 4.00 m.

 

Οι εξώστες εις οικοδομές που έχουν πρόσωπον επί οδών προοριζομένων δια συνεχή κυκλοφορία αυτοκινήτων δέον να απέχουν 0,40 m τουλάχιστον από το άκρον του κρασπέδου του πεζοδρομίου.

 

γ)δ) Η ελαχίστη απόστασις του εξώστη εκ των έναντι αυτών πλαγίων ή οπισθίων ορίων του οικοπέδου ορίζεται εις 2.00 m και από τα άκρα της οικοδομής 1 m τουλάχιστον.

 

γ)ε) Το κάτω άκρον του εξώστη δέον να απέχει εκ του πεζοδρομίου ή του φυσικού ή τεχνητώς διαμορφουμένου εδάφους 3.00 m τουλάχιστον.

 

γ)στ) Τα κιγκλιδώματα των εξωστών δέον να είναι ξύλινα ή σιδερένια συμφώνως με τις υποδείξεις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 3 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του από 07-12-1999 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 904/Δ/1999).

 

4. Η τελική επεξεργασία των εξωτερικών όψεων των κτιρίων δέον να διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, ως προς τις αναλογίας πλήρων και κενών, ως προς την σύνθεση των υλικών και ως προς την χρωματική επεξεργασία αυτών η οποία δέον να πραγματοποιείται συμφώνως με τις υποδείξεις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Η τελική επιφάνεια των όψεων δύναται να διαμορφώνεται δια επιχρισμένης τοιχοποιίας ή δια λιθοδομής εις το ισόγειο των κτιρίων.

 

Επιτρέπονται τυχόν προεξοχές κυματίων δια την διαμόρφωση των όψεων ή του γείσου της στέγης.

 

5. Τα ανοίγματα θυρών και παραθύρων δέον να κατασκευάζονται με τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα με αναλογίας διαστάσεων πλάτους προς ύψος περίπου 1:2 έως 2,5 δια τις θύρες και 1:1,50 δια τα παράθυρα.

 

Εις τους φεγγίτες κατά κανόνα δέον να τονίζεται ο οριζόντιος άξονας.

 

Οι προθήκες των καταστημάτων δέον να τονίζονται με κατακόρυφα στοιχεία τα οποία διαιρούν το πλάτος εις επί μέρους ανοίγματα με τις ανωτέρω αναφερόμενες αναλογίας θυρών.

 

Οριζοντίως υποδιαιρούνται εις το ύψος της ποδιάς και του υπέρθυρου. Δύναται να υπάρχει φεγγίτης.

 

6. Τα κουφώματα δέον να είναι ξύλινα ταμπλαδωτά μετά ή άνευ καϊτίων.

 

Τα υαλοστάσια των παραθύρων υποδιαιρούνται με καΐτια εις τετράγωνες περίπου διαιρέσεις.

 

Επιτρέπονται σιδεριές ασφαλείας.

 

7. α) Δια τον χρωματισμό των τοίχων των κτιρίων δέον να χρησιμοποιείται υδρόχρωμα ή πλαστικό ή έτερο κατάλληλο χρώμα ανάλογο με το είδος της κατασκευής των τοίχων των προσόψεων.

 

β) Δια των χρωματισμό των υπολοίπων στοιχείων του κτιρίου (κουφώματα, κιγκλιδώματα, διακοσμητικά στοιχεία, υδρορροές κ.λ.π.) δέον να χρησιμοποιούνται λαδομπογιά, βερνίκια ματ ή έτερο κατάλληλο δια έκαστον συγκεκριμένο στοιχείον της όψεως του κτιρίου.

 

γ) Δια τον χρωματισμό απάντων των στοιχείων των όψεων του αυτού κτιρίου χρησιμοποιούνται οι αυτές αρχές και τα αυτά χρώματα.

 

δ) Δια τις γενικές αρχές της Χρωματικής συνθέσεως και τον τρόπο της χρωματικής οργανώσεως των όψεων των κτιρίων (μέγεθος επιφανειών χρωμάτων, παραθέσεις χρωμάτων, θέσεις χρωματικών επιφανειών κ.λ.π.), απαιτείται έγκρισις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

8. Εις τις περιπτώσεις κατά τις οποίας αφίεται πλάγιος ακάλυπτος χώρος εις τις οικοδομές επιτρέπεται ή κατασκευή περιφράγματος εις την πρόσοψη ελαχίστου ύψους 2,20 m και μεγίστου 2,60 m. Εις τις λοιπές περιπτώσεις η περίφραξις των οικοπέδων δέον να κατασκευάζεται συμφώνως με τις υποδείξεις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, ως προς το ύψος, την μορφήν και το υλικόν.

 

Επιβάλλεται η διατήρηση των υπαρχόντων λιθόκτιστων περιβόλων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 8 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του από 07-12-1999 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 904/Δ/1999).

 

9. α) Δια την διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου επιτρέπονται μόνον οι αναγκαίες εκσκαφές.

 

β) Εις περίπτωσιν κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωσις του οικοπέδου με αναπληρωματικούς τοίχους ή πρανή μεγίστου ύψους 1,50 m προσαρμοσμένα στη μορφή του εδάφους και τη διαμορφωμένη κατάσταση του ακάλυπτου χώρου των όμορων ιδιοκτησιών.

 

γ) Επιτρέπεται παρέκκλιση του ως άνω καθοριζομένου ύψους κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και μόνον εις περιπτώσεις κατά τις οποίας επιβάλλεται απολύτως δια λόγους τεχνικούς και αισθητικούς και υπό την προϋπόθεση ότι η κατασκευή δύναται να ενταχθεί αισθητικώς εις το περιβάλλον της περιοχής.

 

δ) Επιτρέπεται μερική πλακόστρωσις των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου κατά τις υποδείξεις της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

ε) Σε περίπτωση διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης, το συνολικό ύψος του κτιρίου, στο χαμηλότερο σημείο αυτού, δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 9 τίθεται όπως τροποποιήθηκε με τις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 3 του από 07-12-1999 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 904/Δ/1999).

 

10. Απαγορεύεται η χρήσις ασφάλτου κατά την διαμόρφωση των πεζοδρομίων.

 

Απαγορεύεται η καταστροφή υφισταμένων λιθόστρωτων και των πλακόστρωτων εις τους πεζοδρόμους και τις πλατείας.

 

11. Απαγορεύεται η τοποθέτησις πετασμάτων (τεντών) εις οποιουσδήποτε χώρους πλην των ισογείων χώρων παραμονής ατόμων των κέντρων αναψυχής, εστιατορίων κ.λ.π. Η μορφή, το χρώμα, το υλικόν κ.λ.π. των πετασμάτων εναπόκειται εις την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

12. Απαγορεύεται η ανάρτησις και η εγκατάστασις φωτεινών ή μη διαφημίσεων. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάστασις διαφημίσεων κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, καθοριζομένης υπ' αυτής συγχρόνως της θέσεως, των διαστάσεων, της μορφής και του περιεχομένου των, ώστε να μην επηρεάζεται ο χαρακτήρας του αμέσου περιβάλλοντός των.

 

13. Επιτρέπεται η τοποθέτησις απλών ή εγχρώμων επιγραφών μεγίστου μήκους όχι μεγαλυτέρου από το πλάτος του ή των ανοιγμάτων εις τα οποία αντιστοιχούν. Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται διαφημιστικά ή επιγραφές αναρτημένες εις κάθετα σιδερένια στοιχεία εις την πρόσοψη ή την γωνία του ισογείου της οικοδομής κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

14. Επιβάλλεται η εγκατάστασις ανά μιας ομαδικής κεραίας τηλεοράσεως ανά οικοδομικό τετράγωνον, εις θέσιν μη εμφανή εκ των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.

 

Η θέσις της κεραίας υπόκειται εις την κρίσιν της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

15. Έκαστον έργον υποδομής (Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού - Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος - Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης - Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης κ.λ.π.) και εκάστη εργασία αφορώσα εις την διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάδειξη κοινοχρήστων χώρων (οδών, πλατειών, χώρων σταθμεύσεως κ.λ.π.) δέον να διαμορφώνεται κατά τρόπον προσαρμοζόμενο εις τα ανάλογα παραδοσιακά πρότυπα και κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

16. Οι Οργανισμοί κοινής ωφελείας δέον να αναλαμβάνουν με ίδιες δαπάνες την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών των εντός του οικισμού και μετά την έγκριση της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

17. Η ανέγερσις δημοσίων κτιρίων ή κτιρίων Οργανισμών ή Νομικών Προσώπων Δημοσίων ή Ιδιωτικού Δικαίου κ.λ.π. δέον να πραγματοποιείται μετά από προέγκριση της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου επί υποβαλλομένων προσχεδίων, δια να επιτευχθεί η μορφολογική προσαρμογή των εις το περιβάλλον του οικισμού.

 

18. α) Απαγορεύεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων που προεξέχουν από τη στέγη. Κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η τοποθέτησή τους μέσα στις κλίσεις της στέγης, με ανάλογη διαμόρφωση, ύστερα από σχετική έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

β) Απαγορεύεται η τοποθέτηση κλιματιστικών μηχανημάτων επί των όψεων των κτιρίων.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παράγραφος 18 προστέθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 3 του από 07-12-1999 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 904/Δ/1999).

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.