Προεδρικό διάταγμα 14/7/99 - Άρθρο 320

Άρθρο 320: Καθορισμός αριθμού θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων κατά κτίριο στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

(άρθρα 1 έως 9 του προεδρικού διατάγματος 230/1993)

 

1. α) Στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών επιβάλλεται η σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εξασφάλιση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων κατά ζώνες Α, Β, Γ, όπως αυτές καθορίζονται στην επόμενη περίπτωση β, κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

 

β) (i) Η ζώνη Α περιλαμβάνει τις περιοχές που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων:

 

Βούλας, Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Δροσιάς, Εκάλης, Κηφισιάς, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεντέλης, Πεύκης, Φιλοθέης, Ψυχικού και τα δύο τμήματα των Δήμων Αθηναίων και Πειραιώς που φαίνονται με χρώμα κεραμιδί και στοιχείο Α1 στα 2 σχετικά πρωτότυπα διαγράμματα που δημοσιεύτηκαν στο (ΦΕΚ 194/Α/1993).

 

(ii) Η ζώνη Β περιλαμβάνει τις περιοχές που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων:

 

Αγίας Παρασκευής, Αγίου Στεφάνου, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αργυρούπολης, Βριλησσίων, Διονύσου, Ελληνικού, Θρακομακεδόνων, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Νέας Ερυθραίας, Νέας Πεντέλης, Νέας Σμύρνης, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Σπάτων. Σταμάτας, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χολαργού και τα δύο τμήματα των δήμων Αθηναίων και Πειραιώς που φαίνονται με στοιχείο Β1 στα παραπάνω διαγράμματα.

 

(iii) Η ζώνη Γ περιλαμβάνει τις υπόλοιπες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Πειραιώς που φαίνονται στα ίδια παραπάνω διαγράμματα, καθώς και τις περιοχές που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια των δήμων και κοινοτήτων:

 

Αγίων Αναργύρων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Ανθούσας, Άνοιξης, Άνω Λιοσίων Αρτέμιδος, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Βάρης, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Δάφνης, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Ζεφυρίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καισαριανής, Καλλιθέας, Καματερού, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Κρυονερίου, Κρωπίας, Μαγούλας, Μάνδρας, Μεγάρων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ιωνίας, Νέας Περάμου, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νίκαιας, Περάματος, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ροδόπολης (Μπάλας), Ταύρου, Υμηττού, Φυλής.

 

γ) Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου εξαιρείται η περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αθηναίων, Ταύρου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Περιστερίου της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίθηκε με το από 11-02-1991 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 74/Δ/1991).

 

2. Ο απαιτούμενος αριθμός των θέσεων στάθμευσης σε κτίρια με χρήση κατοικίας, υπολογίζεται ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου που προσμετράται στο συντελεστή δόμησης ως εξής:

 

α) Για τα κτίρια της ζώνης Α μία θέση ανά 100 m2 κτιρίου. Πάντως ο αριθμός θέσεων που προκύπτει δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μιας θέσης ανά διαμέρισμα ή ανά κατοικία.

 

β) Για τα κτίρια της ζώνης Β μία θέση ανά 150 m2 του κτιρίου.

 

γ) Για τα κτίρια της ζώνης Γ μία θέση ανά 200 m2 του κτιρίου.

 

3. Ο απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης για τις άλλες πλην κατοικίας χρήσεις των κτιρίων ορίζεται ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου που προσμετράται στο συντελεστή δόμησης ως εξής:

 

Α) Ζώνη Α - Ζώνη Β

 

α) Για γραφεία (ιδιωτικά ή δημόσια),τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταστήματα και γενικά παρεμφερείς χρήσεις που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο μία θέση ανά 50 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

β) Για υπεραγορές τροφίμων ή άλλων ειδών, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα μία θέση ανά 20 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

γ) Για εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια και γενικά χρήσεις αναψυχής, που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο μία θέση ανά 40 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

δ) Για κέντρα διασκέδασης μία θέση ανά 20 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

ε) Για χώρους συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης κ.λ.π.) κτίρια πολιτιστικών λειτουργιών (βιβλιοθήκες, αίθουσες εκθέσεων, μουσεία κ.λ.π.) εμπορικές εκθέσεις και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο μία θέση ανά 50 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

στ) Για νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια μία θέση ανά 6 κλίνες.

 

ζ) Για γηροκομεία, άσυλα και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις μία θέση ανά 15 κλίνες.

 

η) Για παιδικούς σταθμούς, εκπαιδευτήρια, (ιδιωτικά ή δημόσια), στοιχειώδους και μέσης βαθμίδας εκπαίδευσης και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις μία θέση ανά αίθουσα διδασκαλίας.

 

θ) Για ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μία θέση ανά 100 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

ι) Για γυμναστήρια, γήπεδα αθλοπαιδιών και γενικά αθλητικές εγκαταστάσεις μία θέση ανά 200 m2 επιφάνειας άθλησης. Στον αριθμό των θέσεων που προκύπτει προστίθεται μία θέση ανά 15 θέσεις θεατών, εφόσον για τα υπόψη κτίρια ή εγκαταστάσεις προβλέπονται κερκίδες.

 

ι)α) Για συνεργεία αυτοκινήτων μία θέση ανά 20 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

ι)β) Για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις χονδρεμπορίου, αποθήκες και λοιπές παρεμφερείς χρήσεις μία θέση ανά 80 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

ι)γ) Για ξενοδοχεία και γενικά τουριστικές εγκαταστάσεις μία θέση ανά 10 κλίνες. Ειδικά για ξενοδοχεία που διαθέτουν αίθουσες εστιατορίων και εν γένει αίθουσες συνάθροισης κοινού, πέρα από τις απαιτούμενες από τους κανονισμούς του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, εφαρμόζονται για τις αίθουσες αυτές και οι περιπτώσεις γ, δ και ε ανάλογα.

 

Β) Ζώνη Γ

 

α) Για γραφεία (ιδιωτικά ή δημόσια), τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταστήματα και γενικά παρεμφερείς χρήσεις που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο μία θέση ανά 60 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

β) Κατά τα λοιπά ισχύουν οι παραπάνω περιπτώσεις Α)β έως και Α)ι)γ.

 

4. α) Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθος του κτιρίου υπολογίζεται ως εξής:

 

Διαιρείται το σύνολο των επιφανειών κάθε χρήσης του κτιρίου με την επιφάνεια σε m2 που απαιτείται για μία θέση σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους 2 και 3.

 

Όταν το δεκαδικό μέρος του πηλίκου είναι μεγαλύτερο ή ίσον του 0,5 προστίθεται μία θέση.

 

Όταν αυτό είναι μικρότερο του 0,5 δεν λαμβάνεται υπόψη.

 

Οι θέσεις που προκύπτουν από κάθε χρήση προστίθενται και αποτελούν το συνολικό αριθμό θέσεων.

 

β) Σε περιπτώσεις κτιρίων με διαφορετικές χρήσεις οι επιφάνειες των κοινοχρήστων χώρων που εξυπηρετούν περισσότερες από μια χρήσεις προσμετρώνται για τον υπολογισμό των θέσεων στάθμευσης στην επικρατούσα χρήση.

 

γ) Ο τρόπος αναγωγής των καθοριζόμενων ανά κτίριο θέσεων στάθμευσης σε επιφάνεια χώρου στάθμευσης γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων 98728/7722/1992 (ΦΕΚ 167/Δ/1992).

 

5. α) Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγαλύτερος του 15, επιβάλλεται η εξασφάλιση ποσοστού τουλάχιστον 50% των θέσεων στο αυτό ακίνητο ή σε άλλο, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 300 m μετρούμενη σε νοητή ευθεία γραμμή μεταξύ των πλησιέστερων σημείων των δύο ακινήτων.

 

β) Ειδικά για χρήσεις υπεραγορές τροφίμων ή άλλων ειδών, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα γενικά επιβάλλεται η εξασφάλιση του παραπάνω ποσοστού στο αυτό ακίνητο ή σε όμορο αυτού.

 

γ) Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης σε νομίμως υφιστάμενα πριν από την 25-08-1979 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 960/1979) κτίρια δεν εφαρμόζεται το εδάφιο α της παραγράφου αυτής.

 

6. α) Εντός των Ζωνών Α, Β, Γ και για τις αναφερόμενες στον παρακάτω πίνακα χρήσεις κτιρίων επιβάλλεται πέραν των οριζομένων στην παράγραφο 3 η εξασφάλιση προ της εισόδου ή εξόδου του κτιρίου θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων, όπως ειδικότερα ορίζεται όταν παρούσα παράγραφο

 

β) Η κατά τα ανωτέρω εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων επιβάλλεται μόνο εφόσον η συνολική επιφάνεια του κτιρίου, είναι ίση ή μεγαλύτερη από 1.000 m2. Ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον πίνακα, σε συνδυασμό με τα εδάφια γ, δ και ε της παρούσας παραγράφου.

 

Πίνακας: Απαιτήσεις στάθμευσης για μεγάλα αυτοκίνητα

Χρήση κτιρίου

Επιφάνεια κτιρίου σε m2 που αναλογούν σε μία θέση στάθμευσης

Υπεραγορές τροφίμων ή άλλων ειδών. πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, μουσεία, τουριστικές εγκαταστάσεις

2.500

Καταστήματα χονδρικής πώλησης, βιομηχανίες, βιοτεχνίες

4.000

Νοσοκομεία, κλινικές και εν γένει κτίρια περίθαλψης, κτίρια εκπαίδευσης

10.000

Τράπεζες

10.000

 

γ) Για τον υπολογισμό της συνολικής επιφάνειας του χώρου στάθμευσης ο αριθμός των θέσεων βάσει του πίνακα ανάγεται σε επιφάνεια χώρου στάθμευσης ως εξής:

 

Για μία θέση στάθμευσης μεγάλου αυτοκινήτου λαμβάνονται 50 m2 χώρου στάθμευσης.

 

δ) Ο υπολογισμός των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθος του κτιρίου γίνεται ως εξής:

 

(i) Διαιρείται το σύνολο των επιφανειών κάθε χρήσης του κτιρίου με το σχετικό αριθμό του πίνακα. Για το δεκαδικό μέρος του πηλίκου και ανεξάρτητα από το μέγεθος αυτού, προστίθεται μία θέση. Οι θέσεις που προκύπτουν από κάθε χρήση προστίθενται και αποτελούν το συνολικό αριθμό των θέσεων.

 

(ii) Σε περίπτωση ανάπτυξης περισσότερων της μιας χρήσεων των οποίων η επιφάνεια κτιρίου χωριστά είναι μικρότερη από 1.000 m2, αλλά η συνολική επιφάνεια ανάπτυξης είναι ίση ή μεγαλύτερη των 1.000 m2, υπολογίζεται μια θέση ανά 2.500 m2 επιφάνειας κτιρίου.

 

ε) Για τις θέσεις στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των περιπτώσεων β και γ της παραγράφου 2 του άρθρου 310.

 

7. α) Για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης κατ' εφαρμογή της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 310 και τον υπολογισμό της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη επιφάνεια ίση με 25 m2 για κάθε θέση στάθμευσης.

 

β) Για τον υπολογισμό της κατά την περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 310 εισφοράς, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 314 λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία των ακινήτων, όπου αυτή έχει καθοριστεί.

 

8. α) Απαλλάσσονται, της κατά το παρόν κεφάλαιο υποχρέωσης εξασφάλισης θέσεων στάθμευσης, προσθήκες καθ' ύψος ή κατ' επέκταση κτιρίων νομίμως υφισταμένων πριν από την 25-08-1979, εφόσον αυτές προορίζονται για χρήση κατοικίας και έχουν επιφάνεια μικρότερη ή ίση των 100 m2.

 

β) Τα παραπάνω εφαρμόζονται μόνο για την πρώτη πραγματοποιούμενη μετά την 25-08-1979 προσθήκη.

 

9. α) Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι τη 15-06-1993 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του προεδρικού διατάγματος 230/1993), στις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 περιοχές, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν.

 

β) Στις ίδιες αυτές περιοχές οι οικοδομικές άδειες για τις οποίες έχει υποβληθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία μέχρι τη 15-06-1993 πλήρης φάκελος μελέτης ή έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη για έγκριση (π.χ. Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) εκδίδονται κατ' επιλογή του ενδιαφερόμενου, είτε με τις προγενέστερες της 15-06-1993 σχετικές διατάξεις είτε βάσει των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.