Προεδρικό διάταγμα 11/2/95f - Άρθρο 5

Άρθρο 5


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Α. Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων καθορίζονται κατά τομείς ΙΑ και IB, όπως φαίνονται στα διαγράμματα του άρθρου 1 ως εξής:

 

Ι. Τομέας ΙΑ (πυκνοδομημένο τμήμα οικισμού προϋφιστάμενου του έτους 1923).

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 12 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 200 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα:

 

α) Τα οικόπεδα τα οποία στις 02-07-1968 ημέρα δημοσίευσης του από 15-06-1968 βασιλικού διατάγματος (ΦΕΚ 111/Δ/1968) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 6 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 100 m2.

 

β) Τα οικόπεδα τα οποία στις 25-07-1979 ημέρα δημοσίευσης του από 19-07-1979 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 401/Δ/1979) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2.

 

3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 70% της επιφανείας τους.

 

4. Συντελεστής δόμησης: 0,8 και νια τα οικόπεδα που έχουν εμβαδόν μικρότερο των 200 m2 ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1, εφόσον η συνολική επιφάνεια ορόφων δεν υπερβαίνει τα 160 m2.

 

5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων: 8 m.

 

6. Επιπλέον των παραπάνω ισχύουν για τον τομέα ΙΑ τα εξής:

 

i. Τα κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι ξύλινα.

 

Ειδικότερα:

 

α) Τα εξώφυλλα να είναι ταμπλαδωτά ή καρφωτά (σανιδωτά).

 

β) Τα ανοίγματα των καταστημάτων να είναι περιορισμένων διαστάσεων, τα δε κουφώματα να είναι ανάλογης κατασκευής με τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

γ) Επιτρέπεται η τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων ασφαλείας σε παράθυρα και πόρτες απλής μορφής.

 

δ) Τα εξωτερικά κουφώματα των κτιρίων επιβάλλεται να είναι μονόχρωμα.

 

ii. Η επικάλυψη των οδών και πλατειών επιβάλλεται να γίνεται σύμφωνα με τους παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής ή με σύγχρονα υλικά ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

II. Τομέας IB (πυκνοδομημένο και αραιοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του 1923).

 

1. Ελάχιστο πρόσωπο: 15 m.

Ελάχιστο εμβαδόν: 500 m2.

 

2. Κατά παρέκκλιση του προηγουμένου εδαφίου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα που εμπίπτουν στο πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του έτους 1923 και στις 25-07-1979 ήμερα δημοσίευσης του από 19-07-1979 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 401/Δ/1979) είχαν:

 

Ελάχιστο πρόσωπο: 8 m.
Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2.

 

3. Συντελεστής δόμησης: 0,6 και για τα οικόπεδα που εμπίπτουν στο πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του έτους 1923 και έχουν εμβαδόν μικρότερο των 200 m2, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1 εφόσον η συνολική επιφάνεια ορόφων δεν υπερβαίνει τα 160 m2.

 

4. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: 60 % της επιφανείας τους.

 

5. α) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων: 8 m.

 

β) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων του χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων στο οικοδομικό τετράγωνο 166 καθορίζεται σε 9,5 m και η κατασκευή στέγης δεν είναι υποχρεωτική.

 

III. Και για τους τομείς ΙΑ και IB ισχύουν και τα παρακάτω:

 

1. Επιπλέον των προϋποθέσεων των εδαφίων 1 και 2 των παραγράφων Α και Β απαιτείται όπως στο οικοδομήσιμο τμήμα των οικοπέδων εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 m2 και ελάχιστη πλευρά 5 m.

 

2. Καθορίζεται όριο ακαλύπτων χώρων όπως φαίνεται με μπλε γραμμή στα διαγράμματα του άρθρου 1.

 

3. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων επιβάλλεται η κατασκευή στέγης μεγίστου ύψους 1,5 m και κλίσης όχι μεγαλύτερης του 30%.

 

4. Η στέγη επιβάλλεται να είναι δίρριχτη, τετράρριχτη ή πολύρριχτη και να έχει τις απόλυτα ελάχιστες κατά τα παραδοσιακά πρότυπα κλίσεις.

 

Η επικάλυψη της στέγης επιβάλλεται να γίνεται με βυζαντινά ή ρωμαϊκά κεραμίδια. Επιτρέπεται η κατασκευή μονόρριχτης στέγης για μικρές οικοδομές μονώροφες με αναλογίες 1:2.

 

Η κατασκευή στέγης με τους παραπάνω περιορισμούς είναι υποχρεωτική έστω και αν πάνω από το κατασκευαζόμενο τμήμα οικοδομής επιτρέπεται ή προβλέπεται η κατασκευή επιπλέον ορόφου. Η στέγη επιβάλλεται να προεξέχει από τις όψεις του κτιρίου κατά 30 - 50 cm.

 

5. Απαγορεύεται η έναρξη και εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που ακολουθούν εκείνες του φέροντος οργανισμού και των τοίχων πλήρωσης του κτιρίου πριν από την πλήρη περάτωση των εργασιών κατασκευής της στέγης και επικεράμωσης της.

 

6. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδομής απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή εκτός από στέγη, καπνοδόχο και αεραγωγούς. Οι κατασκευές αυτές επιβάλλεται να έχουν μορφή, διαστάσεις και κλίσεις απόλυτα σύμφωνες προς τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

Επίσης επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων υπό την προϋπόθεση ότι οι μεν ηλιακοί συλλέκτες ενσωματώνονται στη στέγη και εάν δεν είναι τεχνικώς εφικτό, τοποθετούνται σ' αυτήν ακολουθώντας απόλυτα την κλίση τους, το δε δοχείο αποθήκευσης του θερμού ύδατος τοποθετείται κάτω από τη στέγη.

 

7. Απαγορεύεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

8. Απαγορεύεται η κατασκευή λυομένων οικίσκων.

 

IV. Για τον τομέα ΙΑ και το πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του έτους 1923 του τομέα IB ισχύουν και τα παρακάτω:

 

1. Η διάταξη των όγκων των κτιρίων επιβάλλεται να προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος ως προς τη σύνθεση, την κλίμακα και τις αναλογίες των επιμέρους όγκων.

 

Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου μπορεί να επιβάλλει τροποποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση τμημάτων του όγκου του κτιρίου, μέχρι και της δημιουργίας περισσοτέρων απολύτως διακεκριμένων κτιρίων, εάν τούτο επιβάλλεται από τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά πρότυπα του περιβάλλοντος.

 

2. Επιτρέπεται η κατασκευή εξωστών ανοικτών ή καλυπτομένων με την προέκταση της στέγης, σύμφωνα με την κρίση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σε πρόβολο, μέγιστου πλάτους ένας μέτρου και πενήντα εκατοστών του μέτρου και μήκους όχι μεγαλύτερου από το ένα τρίτο του μήκους της όψης.

 

Οι εξώστες των πλαγίων και πίσω όψεων των κτιρίων πρέπει να απέχουν δύο μέτρα από τα όρια των οικοπέδων και πέντε μέτρα από τις απέναντι ιδιοκτησίες.

 

Το κατώτερο σημείο του προβόλου του εξώστη όταν αυτός εξέχει από την οικοδομική γραμμή πρέπει ν' απέχει το λιγότερο τρία μέτρα από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

 

Τα κιγκλιδώματα των εξωστών πρέπει να είναι ξύλινα ή σιδηρά σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Οι παραπάνω ανοικτοί εξώστες δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

3. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών κλιμάκων στις κύριες όψεις των κτιρίων. Οι κλίμακες δεν προσμετρούνται στο ποσοστό κάλυψης και το συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

4. Δεν επιτρέπεται γενικά η ανάρτηση φωτεινών επιγραφών ή διαφημίσεων. Επιτρέπεται η ανάρτηση φωτεινών επιγραφών κοινών ή έγχρωμων ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, που θα εγκρίνει και τη θέση, τις διαστάσεις και τη μορφή τους. Σε κάθε περίπτωση το μήκος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το πλάτος των ανοιγμάτων στα οποία αντιστοιχούν.

 

5. Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση επιγραφών πάνω σε στηθαία δωμάτων, εξωστών και κλιμάκων, καθώς και η τοποθέτηση ικριωμάτων γενικά πάνω στα δώματα των κτιρίων, μέσα στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων και των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.

 

6. Επιτρέπεται η κατασκευή πετασμάτων (τέντες) με μονόχρωμο ύφασμα μόνο σε περιπτώσεις καταστημάτων, χώρων παραμονής γενικά, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

7. Επιβάλλεται η εγκατάσταση ανά οικοδομικό τετράγωνο μιας ομαδικής κεραίας τηλεόρασης. Εφόσον υπάρχουν σε οικοδομικά τετράγωνα μία ή περισσότερες μεμονωμένες κεραίες, αυτές αντικαθίστανται από μία που εξυπηρετεί ολόκληρο το Οικοδομικό τετράγωνο.

 

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση ομαδικής κεραίας ανά οικοδομικό τετράγωνο, οι μεμονωμένες κεραίες πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο κτίριο και την περίφραξη, ώστε να μην είναι αισθητή η παρουσία τους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η λήψη του οπτικού και ακουστικού σήματος.

 

8. Κάθε έργο υποδομής των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο.

 

Η τοποθέτηση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος κλπ, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου των παροχών των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας επιβάλλεται να γίνεται σε μη προβαλλόμενη θέση των κοινοχρήστων χώρων.

 

Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) υποχρεώνονται ν' αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα την εγκατάσταση ή την αναμόρφωση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους στην περιοχή, ώστε να διατηρείται η μορφή του συνόλου.

 

Επίσης υποχρεώνονται να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της αρχικής μορφής οδών και κοινόχρηστων χώρων στους οποίους επενέβησαν δια την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

9. Κάθε εργασία που αναφέρεται στη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (οδών, πλατειών κρηπιδωμάτων κ.λ.π.) εκτελείται με τρόπο που προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

10. Δεν επιτρέπεται η καταστροφή ή η αλλαγή οποιουδήποτε στοιχείου των κοινόχρηστων χώρων όπως πλακοστρώσεις, οδών και πλατειών, τελετουργικές γούρνες και δένδρα. Εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την κατεδάφιση ή αντικατάσταση ή αναμόρφωση ενός από τα παραπάνω στοιχεία των κοινοχρήστων χώρων, απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

11. Για την επισκευή και αποκατάσταση παλιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χορηγείται άδεια οικοδομικών εργασιών, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, έστω και αν οι ανάγκες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος και χωρίς υπέρβαση του συντελεστή δόμησης του υπάρχοντος κτιρίου, όταν αυτός υπερβαίνει το συντελεστή δόμησης του παρόντος Διατάγματος.

 

12. Σχετικά με ερειπωμένα κτίσματα ή κατεδαφιστέα ή επικίνδυνα αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικής, επιτρέπεται η αναστήλωσή τους, έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, ύστερα όμως από τεκμηριωμένη έρευνα, από την οποία προκύπτει η ακριβής αρχική μορφή του κτίσματος και ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κατά περίπτωση.

 

13. Για την κατεδάφιση παλιών κτισμάτων ή την αφαίρεση λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων από αυτά καθώς και για την καθαίρεση εξοπλισμού ιδιωτικών και δημόσιων χώρων (μάνδρες, λιθόστρωτα κλπ) απαιτείται αδεία από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

 

14. Για τη διαμόρφωση ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλημματικούς τοίχους ή πρανή μέγιστου ύψους 1.5 m, από το φυσικό έδαφος.

 

15. Για τη χορήγηση οποιασδήποτε άδειας προσθήκης ή επισκευής, καθώς και κατεδάφισης ή καθαίρεσης στοιχείων από υπάρχουσες οικοδομές, απαιτείται και η υποβολή δύο τουλάχιστον φωτογραφιών, με τις οποίες αποδεικνύεται η θέση του οικοπέδου με το υπάρχον κτίσμα, και οι όμορες ιδιοκτησίες με τα κτίσματα τους θεωρημένες, από τη δημοτική αρχή.

 

16. Πριν από την έκδοση άδειας, ανέγερση νέας οικοδομής, επισκευής, αποκατάστασης, προσθήκης ή κατασκευής έργων, κατεδαφίσεως ή καθαίρεσης στοιχείων οικοδομών απαιτείται έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.