Βασιλικό διάταγμα 15/5/56 - Άρθρο 49

Άρθρο 49: Γενικά


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Ο δι' ηλεκτρικού ρεύματος φωτισμός επιβάλλεται ανεξαρτήτως εις όλες τις περιπτώσεις των κινηματογράφων και θεάτρων.

 

2. Ο ηλεκτρικός φωτισμός του μεν κινηματογράφου θα αποτελείται από τέσσερα κυρίως μέρη

 

α) εκ του κυρίου φωτισμού του κινηματογράφου,

β) εκ του φωτισμού πανικού,

γ) εκ του φωτισμού κινδύνου και

δ) εκ του φωτισμού διαφημίσεως και βοηθητικών αλλά μη κοινοχρήστων χώρων (γραφείων, αποθηκών κ.λ.π.)

 

ο δε ηλεκτρικός φωτισμός του θεάτρου θα αποτελείται από τα αυτά ως άνω μέρη, επί πλέον δε και από φωτισμό σκηνής.

 

3. Ως κυρίως φωτισμός του κινηματογράφου εννοείται άπας εν γένει ο φωτισμός της αιθούσης των θεατών ως και ο φωτισμός των κοινοχρήστων χώρων, ήτοι διαδρόμων, εξόδων, κλιμάκων, προθαλάμων, αυλών κ.λ.π.

 

4. Ως φωτισμός πανικού εννοείται μέρος του φωτισμού της αιθούσης των θεατών, το οποίον δέον να ανάβεται από σημείου ευρισκομένου εις κατάλληλη, ευκόλως προσιτή και γνωστή εις όλον το προσωπικόν θέσιν.

 

Η εγκατάστασις του φωτισμού τούτου δέον να είναι ούτω διατεταγμένη ώστε εν περιπτώσει πυρκαϊάς εις τον θάλαμο προβολής ή εις την σκηνή η εγκατάστασις αυτή να μη διατρέχει ουδένα κίνδυνο.

 

5. Δια του φωτισμού τούτου οι δίοδοι, διάδρομοι και έξοδοι της αιθούσης των θεατών δέον να φωτίζονται αρκετά καλώς. Εφ' όσον οι κοινόχρηστοι χώροι (προθάλαμοι, κλίμακες, έξοδοι κ.λ.π.) δεν φωτίζονται διαρκώς και επαρκώς κατά την διάρκειαν της παραστάσεως, τότε θα εφοδιάζονται αυτοί και δια φωτισμού πανικού.

 

6. Ως φωτισμός κινδύνου εννοείται έτερος φωτισμός εντελώς ανεξάρτητος του κυρίως ως και παντός άλλου φωτισμού και τοιούτος ώστε εν περιπτώσει τελείας διακοπής του κυρίως φωτισμού οι θεατές να δύνανται να κυκλοφορήσουν.

 

7. Ως φωτισμός διαφημίσεως κ.λ.π. εννοείται ο φωτισμός προσόψεων, ταμείων κ.λ.π. διαμερισμάτων και όστις φωτισμός ουδεμίαν σχέση δύναται να έχει με την ασφάλειαν των θεατών. Ως φωτισμός σκηνής εννοείται άπας ο φωτισμός ταύτης ήτοι κανονικός φωτισμός συστοιχίες λαμπτήρων (μπαταρίες - μπαλάντζες) προβολείς εντός και εκτός της σκηνής, θάλαμοι ηθοποιών, διάδρομοι, κλίμακες κ.λ.π.

 

8. Ο φωτισμός της αιθούσης ως και ο φωτισμός της πλατείας των υπαιθρίων δέον να μην είναι ούτε εκτυφλωτικός ούτε λίαν πενιχρός. Συνίσταται ο έμμεσος φωτισμός δια τις αίθουσες των θεάτρων. Κατά την εκτέλεσιν της ηλεκτρικής εγκαταστάσεως του φωτισμού της αιθούσης των θεατών, ως και της πλατείας των υπαιθρίων δέον να ληφθεί πρόνοια, ώστε η αφή και η σβέσις του φωτισμού τούτου να γίνεται βαθμιαίως και να αποφεύγεται ούτω η απότομος μετάβασις από του σκότους εις το φως και τανάπαλιν.

 

9. Αναρτημένα φωτιστικά σώματα δέον να αναρτώνται μετά προσοχής και εάν είναι βαρέα ή υψηλά τοποθετημένα να αναρτώνται με διπλήν ανάρτηση. Οι αγωγοί (τα σύρματα) των ηλεκτρικών λαμπτήρων δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται δια την ανάρτηση ατών. Το κατώτερο μέρος των φωτιστικών σωμάτων δέον να αφίσταται από του εδάφους τουλάχιστον 2 m. Συνίσταται η χρησιμοποίησις προφυλακτικού συρμάτινου πλέγματος πέριξ των γυάλινων κωδώνων.

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.