Απόφαση 21017/84/09 - Άρθρο 9

Άρθρο 9: Διενέργεια μετρήσεων - Διαχείριση αποβλήτων αμιάντου


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Η μέτρηση του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων σε ίνες αμιάντου κατά τη διάρκεια των εργασιών σε αμιαντούχα υλικά διενεργείται είτε από τις ίδιες τις Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης εφόσον διαθέτουν τον εξοπλισμό που αναφέρεται στο παράρτημα III του άρθρου 14 της παρούσας απόφασης είτε από άλλους φορείς ή άλλα εργαστήρια με τα οποία συμβάλλονται οι Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης. Για την αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική αποτύπωση των συνθηκών έκθεσης των εργαζομένων σε ίνες αμιάντου η μέτρηση του επιπέδου έκθεσης πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο [Π] ΕΛΟΤ ΕΝ 689/1995, σχετικά με τη δειγματοληψία του αέρα του εργασιακού περιβάλλοντος, την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και τη συχνότητα της περιοδικής επανάληψης των μετρήσεων της συγκέντρωσης των χημικών παραγόντων στον αέρα του χώρου εργασίας.

 

2. Οι Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης ή οι ανεξάρτητοι φορείς με τους οποίους συμβάλλονται οι Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης για τη μέτρηση του επιπέδου έκθεσης των εργαζομένων σε ίνες αμιάντου απαιτείται να έχουν διαπιστευτεί από το ΕΣΥΔ βάσει του προτύπου [Π] ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025 για την ικανότητά τους να διενεργούν δειγματοληψίες και μετρήσεις της συγκέντρωσης των ινών αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας σύμφωνα με τη μέθοδο που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Determination of airborne fibre number concentrations. Λ recommended method, by phase-contrast optical microscopy (membrane filter method), ή σύμφωνα με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ισοδύναμου αποτελέσματος. Η παραπάνω διαπίστευση από το ΕΣΥΔ πρέπει να έχει χορηγηθεί και στο ανεξάρτητο εργαστήριο που θα διενεργήσει τη μέτρηση της συγκέντρωσης ινών αμιάντου στο χώρο εργασίας μετά το πέρας των εργασιών και πριν την άρση των τεχνικών μέτρων πρόληψης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 12 του προεδρικού διατάγματος 212/2006.

 

3. Τα αμιαντούχα απόβλητα τοποθετούνται σε ειδικούς κατάλληλους για τη μεταφορά αμιαντούχων υλικών σάκους απορριμμάτων τύπου 5H4 που φέρουν την ακόλουθη σήμανση και οι οποίοι στη συνέχεια τοποθετούνται σε διαφανείς σάκους απορριμμάτων επίσης κατάλληλους για τη μεταφορά αμιαντούχων υλικών. Οι σάκοι απορριμμάτων πρέπει να σφραγίζονται με ισχυρή κολλητική ταινία. Οι σάκοι απορριμμάτων πρέπει να φέρουν επισήμανση ευανάγνωστη και ανεξίτηλη που να περιέχει τις παρακάτω ενδείξεις:

 

α) την ετικέτα που αναφέρεται στην υπ' αριθμό [Α] 2592/1984 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 230/Β/1985), άρθρο 3, παράρτημα II. Η ετικέτα πρέπει να έχει ύψος (Υ) τουλάχιστον 5 cm και πλάτος 2,5 cm. Αν τα απόβλητα περιέχουν κροκιδόλιθο, η έκφραση περιέχει αμίαντο του ενδεικτικού κειμένου πρέπει να αντικαθίσταται ως εξής: περιέχει κροκιδόλιθο/κυανό αμίαντο. Η επισήμανση πρέπει να έχει χρώμα σαφώς διαφορετικό από το χρώμα του σάκου.

 

β) τις παρακάτω κωδικοποιημένες πληροφορίες:

 

5Η4/Υ β/S/**/Χ/α β γ δ

 

όπου:

 

5Η4 είναι ο κωδικός του πλαστικού

Υ υποδηλώνει την καταλληλότητα του σάκου για μεταφορά αμιαντούχων υλικών

β είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του περιεχομένου του σάκου

S υποδηλώνει ότι ο σάκος είναι κατάλληλος για μεταφορά στερεών

** είναι τα τελευταία δύο ψηφία του έτους κατασκευής

Χ η χώρα προέλευσης

α β γ δ είναι ο αριθμός πιστοποίησης

 

4. Όταν το μέγεθος των αμιαντούχων αποβλήτων δεν επιτρέπει την τοποθέτησή τους σε σάκους απορριμμάτων τότε πρέπει να τυλίγονται δύο φορές με φύλλα πολυαιθυλενίου βαρέως τύπου πάχους 1.000 gauge (0,25 mm), να σφραγίζονται με ισχυρή κολλητική ταινία και να επισημαίνονται με την ετικέτα της παραγράφου 3(α).

 

5. Η διαχείριση των αμιαντούχων αποβλήτων, που προκύπτουν από τις εργασίες διαχείρισης αμιαντούχων υλικών, διενεργείται είτε από τις Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης εφόσον έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο φορέων διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων που τηρεί η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (κοινή υπουργική απόφαση [ΚΥΑ] 13588/725/2006) είτε από ανεξάρτητους φορείς, με τους οποίους συμβάλλονται οι Επιχειρήσεις Αφαίρεσης Κατεδάφισης, και οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στο παραπάνω μητρώο.

 

6. Σε κάθε έργο διαχείρισης αμιαντούχων υλικών απαιτείται, πριν την έναρξη των εργασιών, να έχει χορηγηθεί από την αρμόδια αρχή άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (κοινή υπουργική απόφαση [ΚΥΑ] 13588/725/2006).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.