Προεδρικό διάταγμα 23/12/91 - Άρθρο 3

Άρθρο 3


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στα όρια του χαρακτηριζομένου με το άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος ως παραδοσιακού οικισμού καθορίζονται ως εξής:

 

1. α. Τα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν:

 

ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο 25 m.
ελάχιστο εμβαδόν: 8.000 m2.

 

β. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα εφόσον ήταν άρτια και οικοδομήσιμα είτε κατά τον κανόνα είτε κατά παρέκκλιση, κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος.

 

2. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων προσδιορίζεται από τη σχέση Εκ = Συνολική δομήσιμη επιφάνεια: 1,5 Ε, όπου Ε = εμβαδόν οικοπέδου.

 

3. Ο συντελεστής δόμησης ορίζεται ως εξής:

 

Για οικόπεδα επιφανείας έως 250 m2: 1
Για οικόπεδα μεγαλύτερα των 250 m2 η συνολική προς δόμηση επιφάνεια προκύπτει από τον τύπο:

 

ΕΔ = 250 + (0,026 x ΕΟΙΚ - 250)

 

Η συνολική επιφάνεια των ορόφων των κτιρίων για τις χρήσεις υπό στοιχεία α, β, δ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 σε κάθε οικόπεδο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 m2.

 

4. α. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου, μη συμπεριλαμβανομένου του ύψους της στέγης, ορίζεται σε 4,5 m για μονώροφη οικοδομή ή μονώροφο τμήμα αυτής και σε 8,5 m για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής, μετρούμενο σε όλες τις όψεις του κτιρίου από τη φυσική ή διαμορφωμένη στάθμη του εδάφους.

 

β. Το επιτρεπόμενο ελεύθερο ύψος ορόφου σε κτίρια που προορίζονται για κατοικία δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 3 m.

 

5. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων επί υποστηλωμάτων (pilotis).

 

6. Η τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο γίνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

 

α. Να μην βλάπτεται ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού.

 

β. Να προστατεύεται η θέα των κοινόχρηστων χώρων.

 

γ. Να προστατεύεται ο ιδιαίτερα διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος αγροτικού χαρακτήρα.

 

δ. Επιτρέπεται η διάσπαση του όγκου των κτιρίων μέχρι δύο κτίρια.

 

ε. Η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) εγκρίνει τη θέση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο και μπορεί να επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς ως προς τη μορφή του όγκου του κτιρίου.

 

7. Τα κτίρια καλύπτονται υποχρεωτικά με κεκλιμένη στέγη κεραμίδια με μέγιστη κλίση 35% και με προεξοχές κατά την περίμετρο του κτιρίου 30 cm.

 

8. Οι εξώστες κατασκευάζονται σε αναλογία μέχρι 1/2 του μήκους της κάθε όψης και φέρονται επί υποστηλωμάτων που ξεκινούν από το έδαφος ή σε αντίστοιχη τοιχοποιία και εναρμονίζονται με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.

 

Επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτού εξώστη με διαστάσεις ενός τουλάχιστον δωματίου.

 

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή συνεχών και γωνιακών εξωστών.

 

9. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτής κλίμακας, μέχρι τον πρώτο όροφο του κτιρίου, φερόμενη επί τοιχοποιίας με μορφή κλειστής κατασκευής.

 

10. Τα ανοίγματα των όψεων (πόρτες - παράθυρα) επιβάλλεται να ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα τόσο ως προς τη μορφή όσο και σε ό,τι αφορά τις αναλογίες, τις διαστάσεις και τα διακοσμητικά στοιχεία της περιοχής.

 

Η συνολική ανώτατη επιφάνεια των ανοιγμάτων ως προς το σύνολο της επιφανείας των όψεων του κτιρίου καθορίζεται στο 1/5 (20%) της επιφανείας της όψης του ισογείου και στο 1/4 (25%) της όψης των ορόφων.

 

Τα κουφώματα επιβάλλεται να είναι ξύλινα ανοιγόμενα ταμπλαδωτά περαστά ή καρφωτά ή περσιδωτά γερμανικού ή γαλλικού τύπου και άλλων παρεμφερών υλικών και απαγορεύεται το λουστράρισμα τους με βερνίκια ανοιχτά ή σκούρα.

 

Τα κουφώματα και τα κιγκλιδώματα ελαιοχρωματίζονται με έντονα χρώματα κατά τις υποδείξεις της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

11. Οι όψεις των κτιρίων θα ακολουθούν τα παραδοσιακά πρότυπα που συναντώνται στην περιοχή ως προς τη μορφή και τις αναλογίες.

 

12. Η χρήση της Θυμιονούσικης πέτρας δεν είναι υποχρεωτική για τον φέροντα οργανισμό και τους εξωτερικούς τοίχους πλήρωσης, όπου όμως χρησιμοποιείται εξωτερικά για επενδύσεις θα γίνεται κτιστή και όχι με τη μορφή ορθομαρμάρωσης. Επιτρέπεται η εξωτερική επίχριση των κτιρίων με αυτά τριφτού τύπου, ο δε χρωματισμός τους εξωτερικά θα γίνεται υποχρεωτικά στις αποχρώσεις της Θυμιονούσικης πέτρας.

 

13. Οι πόρτες των χώρων στάθμευσης τοποθετούνται επί των μαντρότοιχων και έχουν απλές μορφές.

 

14. Απαγορεύεται η μερική ή ολική κατεδάφιση των τοίχων περίφραξης των κτημάτων και η αντικατάστασή τους με κιγκλιδώματα ή ο συνδυασμός χαμηλών τοίχων και κιγκλιδωμάτων.

 

15. Η περίφραξη των ιδιοκτησιών γίνεται υποχρεωτικά από πέτρινους μαντρότοιχους ύψους μέχρι 2,50 m.

 

Όπου πρόκειται για επισκευή ή ανακατασκευή τμημάτων υπαρχόντων τοίχων περίφραξης, το ύψος είναι ομοιόμορφο προς το σύνολο της παλαιάς περίφραξης.

 

16. Άδεια κατεδάφισης παλαιών κτισμάτων ή αφαίρεσης λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων από αυτά όπως και κατεδάφισης εξοπλισμού ιδιωτικών και δημόσιων χώρων (μάνδρες, λιθόστρωμα, βρύσες κ.λ.π.) χορηγείται μόνο μετά προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

Για τη διαμόρφωση των ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες εκσκαφές.

 

Σε περίπτωση κεκλιμένου εδάφους επιτρέπεται η διαμόρφωση του οικοπέδου με αναλειμματικούς τοίχους ή πρανή με μέγιστο ύψος 1,50 m.

 

17. Δεν επιτρέπονται οι φωτεινές επιγραφές ή διαφημίσεις. Επιτρέπεται η ανάρτηση απλών επιγραφών μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου η οποία εγκρίνει και τη θέση, τις διαστάσεις και τη μορφή τους. Οι επιγραφές πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα. Επιτρέπεται η ύπαρξη μαζί με την ελληνόγλωσση επιγραφή και ξενόγλωσσων που μεταφράζουν την ελληνική με τον όρο ότι τα ξενόγλωσσα στοιχεία δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα ελληνικά. Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση επιγραφών στις στέγες και τους εξώστες κτιρίων.

 

18. Κάθε έργο υποδομής οργανισμών κοινής ωφελείας (Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) επιβάλλεται να είναι υπόγειο. Η τοποθέτηση των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος όπως και η τοποθέτηση κάθε άλλου στοιχείου παροχών Οργανισμών κοινής ωφελείας γίνεται σε θέση που δεν προβάλλεται σε κοινόχρηστους χώρους. Οι Οργανισμοί κοινής ωφελείας (Τεχνική Υπηρεσία Δήμων - Κοινοτήτων, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας, Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος κ.λ.π.) υποχρεούνται να αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες κατά την εγκατάσταση ή και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους, την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του διατηρητέου κοινοχρήστου χώρου. Επίσης υποχρεούνται να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της αρχικής μορφής των δρόμων και κοινοχρήστων χώρων όπου επεμβαίνουν για την εγκατάσταση των δικτύων τους.

 

Κάθε εργασία που αφορά τη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων (δρόμων - πλατειών, κρηπιδωμάτων κλπ.) εκτελείται με τρόπο προσαρμοζόμενο στα παραδοσιακά πρότυπα και μετά από έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

19. Για την επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κτιρίων αντιπροσωπευτικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής επιτρέπεται προσθήκη περιορισμένων διαστάσεων για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του κτιρίου όπως λουτρού, κουζίνας, με έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

 

20. Επιτρέπεται η αναστήλωση ερειπωμένου κτίσματος ύστερα από τεκμηριωμένη έρευνα η οποία αποδεικνύει την ακριβή αρχική μορφή των κτισμάτων, έστω και αν οι απαιτούμενες να εκτελεσθούν εργασίες είναι αντίθετες στις διατάξεις του παρόντος που αναφέρονται στο ποσοστό κάλυψης, στο συντελεστή δόμησης, στο ύψος κτιρίων και στα γενικά μορφολογικά στοιχεία.

 

21. Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου στην οποία υποβάλλεται η σχετική μελέτη συνοδευόμενη από φωτογραφίες του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον πρόκειται για νέα οικοδομή, ή όλων των όψεων του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον πρόκειται για επισκευή, αναστήλωση ή προσθήκη υπάρχοντος κτιρίου.

 

22. Στις περιπτώσεις που κατά την εφαρμογή των ειδικών και γενικών πολεοδομικών διατάξεων η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου κρίνει ότι θίγεται το παραδοσιακό περιβάλλον, η πολεοδομική υπηρεσία, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, διαβιβάζει το θέμα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για ειδική ρύθμιση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του νόμου 1577/1985 (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός).

 

23. Δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 9, 12 και 14 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού 1985 όπως ισχύουν.

 



Copyright © 2020 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.