Νόμος 1845/89 - Άρθρο 16

Άρθρο 16: Ερευνητικό προσωπικό - Διαδικασία διορισμού ή πρόσληψης και προαγωγής


Συνδεθείτε στην Υπηρεσία Νομοσκόπιο
Είσοδος στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
   
Χρήστης
Κωδικός
  Υπενθύμιση στοιχείων λογαριασμού
   
 
Νέοι χρήστες
Εάν είστε νέος χρήστης, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα ΔΩΡΕΑΝ λογαριασμό προκειμένου να φύγει το παράθυρο αυτό και να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση στην υπηρεσία Νομοσκόπιο.
Δημιουργία νέου λογαριασμού

 

 

1. Το ερευνητικό προσωπικό κατέχει θέσεις ερευνητών που κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμίδες Α', Β', Γ', Δ' με τους εξής αντίστοιχους τίτλους:

 

Τακτικός ερευνητής - βαθμίδα Α'
Αναπληρωτής ερευνητής - βαθμίδα Β'
Εντεταλμένος ερευνητής - βαθμίδα Γ'
Δόκιμος ερευνητής - βαθμίδα Δ'.

 

Οι ερευνητές των βαθμίδων Δ' και Γ' προσλαμβάνονται με τριετή θητεία, που μπορεί να παραταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

 

2. Προσόντα διορισμού ή πρόσληψης και προαγωγής που απαιτούνται για κάθε βαθμίδα ορίζονται τα εξής:

 

α) Για τη βαθμίδα Δ': Διδακτορικό δίπλωμα σε ειδικότητα σχετική με την αγροτική έρευνα. Γνώσεις και ικανότητα για υπεύθυνη εκτέλεση μιας φάσης ή ενός τμήματος ερευνητικού έργου, που να αποδεικνύονται από επίσημα στοιχεία.

 

β) Για τη βαθμίδα Γ': Εκτός από τα παραπάνω προσόντα, απαιτείται ο ερευνητής να έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί ερευνητικά έργα, να κατανέμει τμήματα ή φάσεις του έργου σε άλλους ερευνητές και να τους καθοδηγεί ή επιβλέπει Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους.

 

γ) Για τη βαθμίδα Β': Εκτός από τα παραπάνω προσόντα, απαιτείται ο ερευνητής να έχει την ικανότητα να οργανώνει και να διευθύνει ερευνητικά προγράμματα, να συντονίζει και να κατευθύνει την έρευνα στα επί μέρους έργα του ερευνητικού προγράμματος και να προωθεί πρωτοποριακές ιδέες στην επιστήμη και την τεχνολογία.

 

Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους και να έχει αναγνωρισμένη από άλλους ερευνητές συμβολή στην πρόοδο της επιστήμης.

 

δ) Για τη βαθμίδα Α': Εκτός από τα παραπάνω προσόντα, απαιτείται ο ερευνητής να έχει την ικανότητα να αναπτύσσει την έρευνα σε νέους τομείς, να συντονίζει δραστηριότητες σε ευρύτερα πεδία έρευνας, να συμβάλλει στη χάραξη ερευνητικής πολιτικής, να έχει αναγνωρισθεί διεθνώς για τη συμβολή του σε επιστημονικούς τομείς της ειδικότητάς του και να έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε μονογραφίες ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους.

 

3. Στα κριτήρια αξιολόγησης που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση διπλώματα ευρεσιτεχνίας του κρινόμενου και η συμμετοχή του στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και προϊόντων. Πρόσθετα προσόντα μπορεί να προβλεφθούν στον κανονισμό κατάστασης προσωπικού του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας. Με τον ίδιο κανονισμό ρυθμίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, σχετική με την κατάσταση του ερευνητικού προσωπικού.

 

4. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ερευνητικού προσωπικού είναι ενιαίες για όλες τις βαθμίδες.

 

5. Η πλήρωση των κενών θέσεων του ερευνητικού προσωπικού στα ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας γίνεται ύστερα από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται και οι βαθμίδες.

 

Η προκήρυξη δημοσιεύεται δύο τουλάχιστον φορές σε δύο ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε μία της έδρας του ινστιτούτου.

 

Η προκήρυξη κοινοποιείται και στις πρεσβείες της Ελλάδας στην αλλοδαπή, όπου υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες.

 

6. Για την πρόσληψη και την προαγωγή αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο μετά σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, ύστερα από αιτιολογημένη έκθεση της τριμελούς επιτροπής που αναφέρεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 10 του νόμου αυτού.

 

7. Για την προαγωγή στη βαθμίδα Γ' απαιτείται τριετής θητεία στη βαθμίδα Δ' και θετική κρίση κατά την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού. Αν ο κρινόμενος δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του παρατείνεται για δύο (2) έτη, μετά δε τη λήξη της επανακρίνεται Αν κατά την επανάκριση δεν κριθεί προακτέος, απολύεται.

 

8. Για την προαγωγή στη βαθμίδα Β' απαιτείται τριετής θητεία στη βαθμίδα Γ' και θετική κρίση κατά την παράγραφο 6 του άρθρου αυτού. Αν ο κρινόμενος δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του παρατείνεται δύο φορές για δύο (2) έτη κάθε φορά. Κατά τη λήξη καθεμιάς θητείας επανακρίνεται Αν και μετά την τελευταία κρίση δεν κριθεί προακτέος, η θητεία του δεν ανανεώνεται Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ζητήσει με αίτησή του, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση σε αυτόν της κρίσης να μεταφερθεί στο προσωπικό της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 του άρθρου 20 του νόμου αυτού με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου ή σε προσωποπαγή θέση υπαλλήλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάλογα με τα προσόντα του, οπότε λαμβάνει τις αποδοχές της θέσης αυτής. Η θέση αυτή καταργείται μετά την αποχώρησή του, με οποιονδήποτε τρόπο και αν γίνει αυτή. Κατά το διάστημα από τη λήξη της θητείας μέχρι την οριστική κρίση για μεταφορά στη θέση την οποία ζήτησε, ο ερευνητής παραμένει στη θέση του και λαμβάνει τις αποδοχές του.

 

9. Ο Ερευνητής της βαθμίδας Β' προάγεται ύστερα από αίτησή του, εφόσον έχει τετραετή υπηρεσία στη βαθμίδα αυτή και έχει κριθεί θετικά κατά τη διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού. Αν η κρίση δεν είναι θετική, επανακρίνεται κάθε τρία (3) έτη.

 

10. Ερευνητής που έχει διακριθεί με τη συγγραφική του επίδοση, τη διεθνή προβολή στο χώρο της αγροτικής έρευνας και γενικά τη συμβολή του στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, μπορεί να κριθεί προακτέος κατ' εξαίρεση για ανώτερη βαθμίδα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής ακολουθείται η διαδικασία της παραγράφου 6 του άρθρου αυτού.

 

11. Οι βαθμίδες της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού είναι ανεξάρτητες και αυτοτελείς. Οι νομοθετημένες θέσεις μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, να καταλαμβάνονται από ερευνητές Δ', Γ', Β' , Α', βαθμίδας αδιακρίτως, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Η κατανομή των κενών οργανικών θέσεων στις βαθμίδες γίνεται κάθε έτος μέχρι τέλος Μαρτίου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας.

 

12. Οι κρίσεις που προβλέπονται στο άρθρο αυτό γίνονται μέχρι τέλους Μαΐου κάθε έτους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο (πρώην 17) τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 14 του νόμου 3399/2005 (ΦΕΚ 255/Α/2005).

 



Copyright © 2017 TechnoLogismiki. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.